• 瀏覽: 9,168
  • 回覆: 87
  • 追帖: 1
講講我自身問題,諗住8成按揭
我做餐廳廚部
2019年入職,固定薪金支票岀糧,留曬附本,所有料加埋tu都正常,
唯一問題系2019之前我系岀現金糧,無報稅,所以上年稅單我系得2019-2020,7個月既入息。
黎緊打算買樓,
去左三大分行問,員工講我case問題
不大,但打去問按揭中介,佢地都講半年稅單有d牙煙,到底我信銀行還是中介?
我相信好多人會叫我等埋今年稅單先會去馬,如果大機會我都想呢一兩月買,求師兄教路

熱賣及精選
黎緊都就報稅啦,你叫你公司4月頭就幫你報,你去稅局拎張收入証明?睇過有D POST咁教。有交齊MPF吧?

引用:
原帖由 秋天綠色的豬豬 於 2021-3-26 09:40 AM 發表

講講我自身問題,諗住8成按揭
我做餐廳廚部
2019年入職,固定薪金支票岀糧,留曬附本,所有料加埋tu都正常,
唯一問題系2019之前我系岀現金糧,無報稅,所以上年稅單我系得2019-2020,7個月既入息。
黎緊打算買樓,
去左三大分行問,員工講我case問題
不大,但打去問按揭中介,佢地都講半年稅單有d牙煙,到底我信銀行還是中介?
我相信好多人會叫我等埋今年稅單先會去馬,如果大機會我都想呢一兩 ...
一定係信銀行,最終都係佢地借錢俾你。

中介只係介紹人,你上會甩碌佢地唔會CARE。

引用:
原帖由 tim12345 於 2021-3-26 09:56 AM 發表

黎緊都就報稅啦,你叫你公司4月頭就幫你報,你去稅局拎張收入証明?睇過有D POST咁教。有交齊MPF吧?
齊曬,

引用:
原帖由 john_chy 於 2021-3-26 10:04 AM 發表

一定係信銀行,最終都係佢地借錢俾你。

中介只係介紹人,你上會甩碌佢地唔會CARE。
明白,但有人講佢地比銀行更加專業,晤知真點徦

引用:
原帖由 秋天綠色的豬豬 於 2021-3-26 10:16 AM 發表

明白,但有人講佢地比銀行更加專業,晤知真點徦
中介對各銀行既 PLAN / OFFER TERM 會有一定了解,始終佢地靠呢樣開飯。

但中介能提供既只係意見,就算知得再多再詳細都好,佢地都無 "批核權"

講到曉飛天都無用,銀行唔批上會你返去打俾中介,你認為佢地幫到D咩?

以前有預批。 現在乜都冇

上唔到會就自己抬錢。

真係要多d 人企出來吊下

睇下政府個mc 可唔可以扲返來自於批一次

儲多幾個月先至買囉,幾個月好快過!使鬼煩咁多野?

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-26 10:41 AM 發表

過幾個月個單位平20萬就HAPPY啫,
如果升20萬咪揼春~

引用:
原帖由 john_chy 於 2021-3-26 10:52 AM 發表

過幾個月個單位平20萬就HAPPY啫,
如果升20萬咪揼春~
市場經濟無得預測!你強行買咗,到頭來跌二成,你咪一樣揼春

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-26 10:41 AM 發表

想早d買晤想夜長夢d同埋想跳糟

引用:
原帖由 秋天綠色的豬豬 於 2021-3-26 11:16 AM 發表

想早d買晤想夜長夢d同埋想跳糟
仲想跳槽!份工唔穩定,銀行仲信你借幾球比你?想太多了,財不入急門喔

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-26 11:19 AM 發表

仲想跳槽!份工唔穩定,銀行仲信你借幾球比你?想太多了,財不入急門喔
I agree with you~

早2個月申請上會時,有成年既薪金連花紅證明,X銀行批核時用1年薪金&花紅計算借貸額,
Y銀行話要有1年薪金&"連續2年花紅證明"先可計算最大借貸額。

雖然總借貸金額分別可能不大,不過由此可見銀行批審未必一定好似想像中咁容易。

引用:
原帖由 john_chy 於 2021-3-26 11:31 AM 發表

I agree with you~

早2個月申請上會時,有成年既薪金連花紅證明,X銀行批核時用1年薪金&花紅計算借貸額,
Y銀行話要有1年薪金&"連續2年花紅證明"先可計算最大借貸額。

雖然總借貸金額分別可能不大,不過由此可見銀行批審未必一定好似想像中咁容易。
只要晤系拒批,其實都ok

有一年正常收入再諗買樓
一撻皮真係無人幫到你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]