• 瀏覽: 2,980
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
請地產aa唔好再係到誤導人地
人地聯儲局已經出左聲明講將會停止放水

鋪路明年加息?鮑威爾「鷹了」:將減買債!

外國傳媒報道,美國聯儲局主席鮑威爾表示,隨着美國經濟復甦和目標取得實質性進展,將減少債券購買。市場人士估計,這意味當局可能即將從寬鬆政策轉為鷹派,明年加息機會提高。

他說:「去年我們幾乎肯定沒有把所有事情都做好。去年的應對方式類似於敦刻爾克大撤退,只要上船、救人就行,因為去年的採取的措施是為了避免發生最壞的結果。」

鮑威爾「轉鷹」後,市場人士認為,4月底利率會議變得極具關鍵,9月宣布收水的可能性很高。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20210325/mobile/bkn-20210325215609421-0325_00842_001.html

熱賣及精選
加息了

請問師兄,上一個美國加息週期,由加息當天起計到其後再減息,香港樓價是如何變化的?

附件

87026262-20ED-495F-BF3B-0C6268DD3220.jpeg(69.77 KB)

2021-3-26 10:03 AM

5E0E48F8-B28A-494C-8616-6C96F2E6D999.png(18.6 KB)

2021-3-26 10:03 AM

債息上升 + 美匯指數上升 的趨勢
市場預期有機會加息

附件

1.jpg(81.79 KB)

2021-3-26 10:11 AM

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-3-26 12:24 AM 發表

外國傳媒報道,美國聯儲局主席鮑威爾表示,隨着美國經濟復甦和目標取得實質性進展,將減少債券購買。市場人士估計,這意味當局可能即將從寬鬆政策轉為鷹派,明年加息機會提高。

他說:「去年我們幾乎肯定沒有把所有事情都做好。去年的應對方式類似於敦刻爾克大撤退,只要上船、救人就行,因為去年的採 ...
鮑威爾重申經濟損害幾乎完全復原之前不會加息

美國聯儲局主席鮑威爾表示,在疫情造成的經濟損害幾乎完全復原之前,聯儲局不會加息,這個過程可能需要較長時間。
他在美國全國廣播電台的專訪中重申聯儲局的計劃,當實現充分就業同通脹率牢牢錨定在2%目標方面取得進一步實質進展後,聯儲局才會縮減每月1200億美元資產購買規模。

鮑威爾指出,已經安排一項更長時間的加息測試,隨著時間推移,聯儲局將非常、非常緩慢而且非常透明地,在經濟基本復原時,撤走在緊急時期提供的支持。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1582671-20210326.htm

你個消息就24/3,以上呢個就25/3,唔知邊句真?

係咪又係買股票好先?

睇東方,無窮人!

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-3-26 10:16 AM 發表

睇東方,無窮人!
你識唔識架你?
我只係貼東方條link 人地只係講返聯儲局講咩

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-3-26 10:12 AM 發表

鮑威爾重申經濟損害幾乎完全復原之前不會加息

美國聯儲局主席鮑威爾表示,在疫情造成的經濟損害幾乎完全復原之前,聯儲局不會加息,這個過程可能需要較長時間。
他在美國全國廣播電台的專訪中重申聯儲局的計劃,當實現充分就業同通脹率牢牢錨定在2%目標方面取得進一步實質進展後,聯儲局才會縮減每月1200億美元資產購買規模。

鮑威爾指出,已經安排一項更長時間的加息測試,隨著時間推移,聯儲局將非常 ...
有冇睇過大行報告架你?知唔知經濟幾時將會接近復蘇啊?

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-3-26 10:18 AM 發表

你識唔識架你?
我只係貼東方條link 人地只係講返聯儲局講咩
我都無講乜,你做九咁緊張?

引用:
原帖由 Hikaru.Fuyumi 於 2021-3-26 10:03 AM 發表

請問師兄,上一個美國加息週期,由加息當天起計到其後再減息,香港樓價是如何變化的?
你唔係天真到以為當時同今日一樣情況啊?
咁傻仔個個都識玩啦 咁簡單就係咪都買樓啦  
咁點解而家放水都推唔郁樓市?答我吧

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-3-26 10:21 AM 發表

我都無講乜,你做九咁緊張?
你緊張啲姐 人地講返條link既事實 你就話人貼東方
咁驚人講事實 係咪驚冇生意做?

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-3-26 10:21 AM 發表

你唔係天真到以為當時同今日一樣情況啊?
咁傻仔個個都識玩啦 咁簡單就係咪都買樓啦  
咁點解而家放水都推唔郁樓市?答我吧
日日破頂。推唔郁樓市?

170-178.5 樓市已從底位上返5%了。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-3-26 12:24 AM 發表

他說:「去年我們幾乎肯定沒有把所有事情都做好。去年的應對方式類似於敦刻爾克大撤退,只要上船、救人就行,因為去年的採 ...
所以班淡友都低能既,如果樓價真係下跌,而利息上升,佢地咪一樣買唔到樓......

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-3-26 10:22 AM 發表

你緊張啲姐 人地講返條link既事實 你就話人貼東方
咁驚人講事實 係咪驚冇生意做?
你貼link,我都係貼link咋

咁你係貼東方嘛,我有講錯咩?

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-3-26 10:19 AM 發表

有冇睇過大行報告架你?知唔知經濟幾時將會接近復蘇啊?
大行報告?係咪專唱好唱談水人貨果隻先?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]