• 瀏覽: 1,007
  • 回覆: 8
199X年屋企人係廣州買左紅棉苑,一直無理到
其實個區現在發展成點,大約幾錢一平方
聽人講公寓,學區房其實係咩黎,果到係公寓/學區房
如果想賣,又要有咩手續??
求高人指點一下

熱賣及精選
搵廣州AA啦

廣州佢最熟又權威

@capkilller

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wdvhu 於 2021-3-25 03:47 PM 發表

199X年屋企人係廣州買左紅棉苑,一直無理到
其實個區現在發展成點,大約幾錢一平方
聽人講公寓,學區房其實係咩黎,果到係公寓/學區房
如果想賣,又要有咩手續??
求高人指點一下
超過20年

回覆 引用 TOP

我唔系AA,但系廣州人

果變併入荔灣區,不是單獨叫芳村,所以尼幾年升了唔少,20年樓梯樓大概在25000到3萬一平米,60平米單位你可以拿回200萬人仔,200幾萬港幣,好睇坐向,樓層高低,沒電梯的樓梯樓,如果沒加裝電梯一般3-4-5樓最值錢,20年前商品房系沒公寓尼樣也,所以你不用關心,唔關你事

有三樣野提醒你

1.你丟空,不如出租,因為果度哪怕600尺的兩房單位,還是能租3000人仔,3500港幣一個月的,花地灣地鐵口嘛.樓層不高,留離養老也可以,靠近老城區,三個站到上下九

2,如果等錢用要賣,建議遲一年,因為附近有個萬科大項目進行緊,起好后肯定會拉升周邊房價

3 現在全廣州都在推舊樓加裝電梯,好多舊樓已經加裝,加裝前會開業主大會,要夾錢,按面積公攤,唔夾錢的,以後可能你會沒左個電梯使用權,甘,你間屋沒得升值,按現在樓市,一般加裝后,樓層高的會升值20%,樓層低的會可以要求一筆幾萬蚊的賠償(遮光),所以建議你得閒回去巡巡,睇睇咩環境,不要不聞不問

所以我為何建議不住就出租,因為有租客幫你睇住間屋,有咩事會第一時間通知你

大陸舊樓冇人買,唔值錢,新樓先至有人買

大把香港人買左惠州十里銀灘,根本放唔出

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-1 10:18 AM 發表

我唔系AA,但系廣州人

果變併入荔灣區,不是單獨叫芳村,所以尼幾年升了唔少,20年樓梯樓大概在25000到3萬一平米,60平米單位你可以拿回200萬人仔,200幾萬港幣,好睇坐向,樓層高低,沒電梯的樓梯樓,如果沒加裝電梯一般3-4-5樓最值錢,20年前商品房系沒公寓尼樣也,所以你不用關心,唔關你事

有三樣野提醒你

1.你丟空,不如出租,因為果度哪怕600尺的兩房單位,還是能租3000人仔, ...
謝謝你,非常詳細解答
我只知道層樓已加了電梯,本身係3樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-1 10:56 AM 發表

大陸舊樓冇人買,唔值錢,新樓先至有人買

大把香港人買左惠州十里銀灘,根本放唔出
一線城市老破小依然有價有市,你淨係識十里銀攤?

回覆 引用 TOP

嘩屌,啱睇左下十里銀灘,入場門檻要100萬人民幣,仲諗住10萬港幣買間玩玩

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-7 05:20 PM 發表

嘩屌,啱睇左下十里銀灘,入場門檻要100萬人民幣,仲諗住10萬港幣買間玩玩
十里銀灘屬于度假屋性質,不會好多人接手

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]