• 瀏覽: 24,479
  • 回覆: 132
  • 追帖: 1
朋友話呢到係北區當中一塊淨土
呢十年內都有唔少新樓
囍逸、逸峰、瓏山1號
原本又有榮福、榮輝、帝庭軒、御庭軒、綠悠軒
全部私樓
就算唐樓好多都係有埋lift咁

唔似粉嶺上水火車站附近全部都係公共屋邨
中產如果係沙田/大埔/北區返工 分分鐘好多都住聯和墟
而唔係車站個邊?

而且雖然唔係地鐵站附近
不過佢巴士同小巴配套好好
又有戲院
好似又有好多好野食
其實如果再係聯和墟開返間DONKI
應該仲有得發展?

引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-3-25 12:39 PM 發表
呢十年內都有唔少新樓
囍逸、逸峰、瓏山1號
全部私樓

而唔係車站個邊?

而且雖然唔係地鐵站附近
又有戲院
好似又有好多好野食 ...
什麼是 donki

下?粉嶺係中產區?
其實最update的中產定義係點?

引用:
原帖由 coolgorhk 於 2021-3-25 01:12 PM 發表

什麼是 donki
日本🇯🇵比較廉價的大型超市

粉嶺好偏,中產沿東鐵綫頂到盡去到大圍沙田就完(承托九龍塘班客,沙田有九肚山豪宅,好多廠佬住九肚山),之後大埔(比華利山),之後直接飛到去上水獨立屋(天巒,例如黎明住上水)

粉嶺比較少聽,當區人可能熟少少,區外人唔清楚

引用:
原帖由 今天浪漫的美人 於 2021-3-25 01:24 PM 發表
下?粉嶺係中產區?
其實住居屋及紀律部隊宿舍,公務員宿舍已經算中產,私樓更加唔駛講

干德道成榨高級警察宿舍,高級公務員宿舍

政務司司長住白加道宿舍,特首住上亞厘畢道,大埔新娘潭仲有幾間獨立屋係高級官員渡假屋。駐港部隊司令住山頂獨立屋

引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-3-25 12:39 PM 發表
呢十年內都有唔少新樓
囍逸、逸峰、瓏山1號
全部私樓

而唔係車站個邊?

而且雖然唔係地鐵站附近
又有戲院
好似又有好多好野食 ...
大埔人表示周街都私樓架啦

引用:
原帖由 coolgorhk 於 2021-3-25 01:12 PM 發表

什麼是 donki
5毛???? donki都唔識

不過比起上水以前鬼咁多自由行
粉嶺真係好舒服
但聯和墟唔會太入咩?

中産定義?
一家4口15萬以上入息
住15OO萬樓都係中産尾
聯和墟可能不夠一成合標準吧

引用:
原帖由 今天浪漫的美人 於 2021-3-25 01:24 PM 發表
下?粉嶺係中產區?
最近搬入粉嶺,之前住大埔,原來粉嶺係中產區,甘我走寶了,大埔一定係高等區

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-3-25 03:52 PM 發表

最近搬入粉嶺,之前住大埔,原來粉嶺係中產區,甘我走寶了,大埔一定係高等區
比華利山別墅

引用:
下?粉嶺係中產區?
搵3萬以上

香港──政府統計處今年3月公布,去年5月至6月本港僱員每月工資中位數為17500元;教育及不包括政府的公共行政從業員皆為最高薪,每月工資中位數達28400元。而去年整體住戶每月入息中位數升至2.8萬元。4年前網上話題短片《月入3萬的香港人》已提到,30K人工想買樓都好勉強。今時今日,恐怕升級至「月入3萬翻一番(即6萬起跳)的香港人」。皆因綜合近期多個有關全球樓價的調查(國際顧問機構Demographia的《全球城市樓價負擔能力報告》、世邦衛理仕的《全球生活報告》),都由香港奪第一:樓價貴絕地表,最難負擔。無父幹,上唔到車,與「中產身份」唯有若即若離。
https://hk.jobsdb.com/en-hk/arti ... 幾多才稱得上middle-class/

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-3-25 03:52 PM 發表

都係北區當中....
大埔都唔係北區啦

鍵盤翻頁
左右