• 瀏覽: 7,158
  • 回覆: 22
  • 追帖: 2
請不要再天真做加盟店!

請不要再天真做加盟店!

請不要再天真做加盟店!

重要事講三次

例子:
1:加盟費$200,000-280,000不等
「同你講佢地有幾出名有幾多間開業幾多年。」

2:裝修費$350,000至$700,000不等
「300-400呎必需用加盟商指定工程公司,指定係點解呢?」

3:設備$150,000
「同你講外國訂返黎,但奇怪上海街可以搵到一樣樣,全套加埋都唔洗5萬,實係某寶貨!」

4:其他雜費同出牌 $100,000至500,000不等「裝修好之後政府實會話唔得,要求更改爐具位置再做過」

當好好彩咁咩事都冇發生咁計計數:
28萬+35萬+15萬+10萬
大約88萬「起步」

終於開鋪好開心^ ^
以為加盟商已經咬完?
加盟商每月會同你拆賬同食材上再食你一筆。細數唔計啦。

如果去到呢到,閣下都未發現已中伏,恭喜你,你一定係好人!

結論:
400呎店裝修連出牌(實際)只需20-25萬左右,簡單來講加盟費就已經係你本來開舖嘅成本。

租約2死1生基本三年期租約,完約正常都回唔到本。
不要再天真以為小食店會係短短三年賺到100萬,當你神之手三年做到一百萬咁叻,你都只係「回到本」

忠告:天真總要還,咪相信中介

終極結論:
加盟商諗緊邊到買樓好=]

小弟對各行各業都識少少,如有問題我盡量答

熱賣及精選
引用:
原帖由 半頁緊慎的老爺 於 2021-3-18 03:32 PM 發表

請不要再天真做加盟店!

請不要再天真做加盟店!

請不要再天真做加盟店!

重要事講三次

例子:
1:加盟費$200,000-280,000不等
「同你講佢地有幾出名有幾多間開業幾多年。」

2:裝修費$350,000至$700,000不等
「300-400呎必需用加盟商指定工程公司,指定係點解呢?」

3:設備$150,000
「同你講外國訂返黎,但奇怪上海街可以搵到一樣樣,全套加埋都唔洗 ...
開名啦

其實樣樣加盟都好貴

引用:
原帖由 商界綠色的魚蛋 於 2021-3-18 07:58 PM 發表

其實樣樣加盟都好貴
我上網睇franchise xxx宜家有d 0加盟費wO

引用:
原帖由 古遇到了黑頭 於 2021-3-18 07:55 PM 發表

開名啦
唔使開名,近付間間加盟玩既模式都差唔多,唔係加盟費到咬你,就會係裝修費到咬或者其他

其實現實社會,你成功創造一樣賺錢嘅工具,仲會開心share?
真係有心創業就腳踏實地,自己搵供應商批發商自己格價自己搵裝修等等...一手一腳自己安排。

引用:
原帖由 半頁緊慎的老爺 於 2021-3-18 09:15 PM 發表

唔使開名,近付間間加盟玩既模式都差唔多,唔係加盟費到咬你,就會係裝修費到咬或者其他

其實現實社會,你成功創造一樣賺錢嘅工具,仲會開心share?
真係有心創業就腳踏實地,自己搵供應商批發商自己格價自己搵裝修等等...一手一腳自己安排。
但就係有心都唔知點入行啊嘛

引用:
原帖由 古遇到了黑頭 於 2021-3-19 12:41 PM 發表

但就係有心都唔知點入行啊嘛
你想做邊類生意?

引用:
原帖由 半頁緊慎的老爺 於 2021-3-19 01:12 PM 發表

你想做邊類生意?
諗過自助洗衣。飲食都仲可以自己研究下法規同攞牌

引用:
原帖由 古遇到了黑頭 於 2021-3-19 01:16 PM 發表

諗過自助洗衣。飲食都仲可以自己研究下法規同攞牌
做你有能力控制既飲食。

「絕對唔建議做自助洗」

咁多間所謂加盟店,好似得7仔係靠得住,
但聽講做7仔加盟店好辛苦,又要受訓又要求有幾多個鐘親自看舖,又要硬食某啲唔賣得既貨。

引用:
原帖由 半頁緊慎的老爺 於 2021-3-19 01:44 PM 發表

做你有能力控制既飲食。

「絕對唔建議做自助洗」
點解,開到成行成市喎

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-3-19 02:56 PM 發表

咁多間所謂加盟店,好似得7仔係靠得住,
但聽講做7仔加盟店好辛苦,又要受訓又要求有幾多個鐘親自看舖,又要硬食某啲唔賣得既貨。
問下樓主係咪真係靠得住

引用:
原帖由 古遇到了黑頭 於 2021-3-19 04:04 PM 發表

點解,開到成行成市喎
或者睇多一次我第一篇文章。
如果都係唔明,可能要跌一次先知道痛

引用:
原帖由 半頁緊慎的老爺 於 2021-3-19 06:34 PM 發表

或者睇多一次我第一篇文章。
如果都係唔明,可能要跌一次先知道痛
不如講多啲,有冇料爆啊?如果我唔做加盟,自己開自助洗衣舖呢

引用:
原帖由 古遇到了黑頭 於 2021-3-19 04:05 PM 發表

問下樓主係咪真係靠得住
7-11呢個騙局玩左都15年以上,唔洗解釋

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]