• 瀏覽: 47,474
  • 回覆: 407
  • 追帖: 26
引用:
原帖由 小外星人 於 2021-3-10 08:58 AM 發表

買左西區棕櫚彩虹、系中山市中醫院對面、吾知道果度乜野環境、旺吾旺、返香港怎樣返、請各位師兄多多指教!
我睇中一單位,當出手時已賣出,決定等另一座開賣,疫情冇得上去。

師兄買邊隻 size?? 有冇帶裝修??幾時入伙?收樓未???

熱賣及精選
引用:
原帖由 東風導彈 於 2021-3-10 02:01 PM 發表

銆爵山,四年半前買,現在中山住了三年
可以分享一下??😍😍
有咩必食靚餐廳推介???

出入治安好嘛??

引用:
原帖由 東風導彈 於 2021-3-10 02:31 PM 發表

住其實真係幾好住嘅,唯一唔滿意嘅就係中山比較多湖南人,可能我自己唔係咁鍾意湖南人。飲食起居我覺得基本上同香港分別唔大反而我會覺得香港好落後因為呢度全部都唔需要帶現金出街。
可以分享一下平時生活時間表嘛??

例如有咩好節目??

有冇去上老人大學??
好似學費超平,五十歲就可以申請入學。

有冇去行山?
聽聞四圍都好多初級行山熱點。

引用:
原帖由 海邊回收的才藝 於 2021-3-10 05:17 PM 發表

映月台首選,我朋友上年2月尾買咗4房映月台144坪,另送車位,比視頻我睇,超正盤!
我睇過😍😍

最 like 個對流露台。

示範單位超級正,我個人超愛,似住跑馬地舊樓,車埸直達自住單位。

樓下有中國銀行,開車去街市十分鐘,前面超大商場。

引用:
原帖由 東風導彈 於 2021-3-10 05:49 PM 發表

我而家係40幾歲選擇過退休生活所以過嚟想過啲悠閒嘅生活喺中山唔錯架得閒自駕遊,開架車周圍去玩真係好方便好過喺香港咁壓抑。
香港氣氛吾好。

ching 你有冇 friend 住中山??

定係自己週圍去玩??

聽聞好多香港人group 可以join

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-3-10 08:00 PM 發表

高級飲食,還可以去佛山,珠海,澳門都系半小時車程,等于元朗出港島

住大陸,要利用城市間的便利,大灣區系城市群,珠三角好多城市間開車都系一小時路程,我美國親戚住LA的town,回市區都系一小時車,每次想周末喝早茶,都要開車去唐人街,就像廣州住番禺市橋,回天河市區一樣

珠三角,好多佛山人住佛山,但廣州上班,都有廣州人日日開45鍾車去順德的工廠工作,還有江門和中山也是半小時車程,好多中山人在江 ...
好羨慕呢D生活~
香港氣氛吾好,
坦心治安越來越差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊回收的才藝 於 2021-3-10 08:14 PM 發表

我朋友移居中山後,每天午餐外出用饍,2公婆平均食$60-80,另外一星期做2次針炙,治理50肩及坐骨神經痛,每次$100人仔,五十肩已經好番9成,晚餐自已買餸,約$30-50.
食飽就去會所做運動或小區公園散步.他說生活在香港,從未有這樣快樂!加速我移居中山決心!
我鐘意 西區棕櫚彩虹,就係有中山中醫院。

到時可以安排隔日針灸/推拿/食中藥,當去做 facial, 又平又爽又當一個節目。

老D又可以join 老人大學,學畫畫,中樂,學費超平,D$巧巧洗,諗下都開心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jaccjacc 於 2021-3-10 10:48 PM 發表

我在石岐, 2016年尾入住
有咩地方要小心,吾可以去??

引用:
原帖由 最後一根稻草 於 2021-3-10 07:26 AM 發表

買咗神灣龍光玖譽山,做街坊大家齊齊食菠蘿🍍🤤😋
好食過呆灣菠蘿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 錶妳有冇 於 2021-3-10 11:26 PM 發表

5分鐘車程
中山去隔離珠海 相差5分鐘。

回覆 引用 TOP

市區樓炒到$15000, 咁貴!幸好以前買下來的舊樓在市中心.

回覆 引用 TOP

一個中山/深圳/香港工作和生活的左6年的香港人, 珠海的是唔會諗的, 因為太冷清(公司有樓盤在珠海和坦洲)。
中山生活其實都幾實際, 本地人的口味好岩香港人, 好多都茶餐廳和本地的新鮮菜式為主。而且近年來好多出去讀完書的中山後生仔囡都選擇留係中山發展, 令到本地出現好多有品味的店鋪, 包括衣/食等各方面。
另外, 你住後會發現中山市政府好多在中山的施政會合乎中山民情, 都會施行得好快, 所謂山高皇帝遠, 中山市政府係做得唔錯。
最後, 中山的石歧和小欖會比較喜歡, 大家都講白話, 易交流.

補充: 翠亨果邊近深中的新樓盤帶精裝1萬5

引用:
原帖由 sally126 於 2021-3-11 09:06 AM 發表

買大陸樓,除非考慮自住,若只投資,我會選東南亞,法律同香港都係common law既國家
閉路影住衝入麥當勞櫃台打職員
都只係判社服
打爛喜茶又係判社服

common law有9用咩

日本韓國台灣德國法國唔係用common law
又唔見得有幾落後

引用:
原帖由 bobomabobo 於 2021-3-11 00:47 發表

兩小時
多數行深圳灣,一地兩檢比港珠澳方便

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bobomabobo 於 2021-3-11 00:48 發表

之前睇錯左。羅湖關口打車兩小時到
直巴深圳灣開車討,90-105分鐘到星晨花園。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]