• 瀏覽: 47,475
  • 回覆: 407
  • 追帖: 26
引用:
原帖由 海邊回收的才藝 於 2021-3-10 02:14 PM 發表

中山好住嗎?起居飲食如何?中山人好相處嗎?考慮移居中山,謝謝!
中山人基本上好好相處比較純良唔似得深圳因爲我之前喺深圳都住咗六年後嚟將深圳嗰套屋賣咗,我先搬上嚟中山住。

熱賣及精選
引用:
原帖由 海邊回收的才藝 於 2021-3-10 02:12 PM 發表

中港城
中港城在尖沙咀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山下緊慎的樓奴 於 2021-3-9 11:14 AM 發表

點解選擇中山,而唔是珠海?
中山有新鴻鷄,珠海無

回覆 引用 TOP

中山人一般都比較斯文有禮,大部分餐廳食物質素唔錯,價錢又平,但如果要高級餐廳可能選擇就不會太多。中山生活節奏比較慢,環境污染少於大部分城市,要去揾食暫時就睇唔到有咩太好嘅機會,退休生活會比較合適。本人亦都係4年前買咗個單位係凱茵新城,疫情前每月都去住番幾日去吃喝玩樂。

師兄你買這個單位,多少錢一平,交通方便啖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東風導彈 於 2021-3-10 02:32 PM 發表

中山人基本上好好相處比較純良唔似得深圳因爲我之前喺深圳都住咗六年後嚟將深圳嗰套屋賣咗,我先搬上嚟中山住。
多謝回覆,深圳太多外省人及較複雜,自住退休,中山珠海一定最首選

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scbossa 於 2021-3-10 05:53 AM 發表

買左神灣香海北岸,出便條馬路好似元朗青山公路。過咗關唔使半個鐘就到,比珠海平一半,比唐家灣平3/4
師兄你四這個單位多少錢一平,交通方便嗎

回覆 引用 TOP

本人考慮將港樓出租,在中山西區買3房退休定居,開關後,就去睇樓!

位于珠三角中心,去哪裏都方便。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊回收的才藝 於 2021-3-10 03:39 PM 發表

本人考慮將港樓出租,在中山西區買3房退休定居,開關後,就去睇樓!
肯定係最好嘅選擇我都係噉樣。不過記得千祈唔好買公寓式寧願買毛坯房二手。

引用:
原帖由 東風導彈 於 2021-3-10 05:00 PM 發表

肯定係最好嘅選擇我都係噉樣。不過記得千祈唔好買公寓式寧願買毛坯房二手。
映月台首選,我朋友上年2月尾買咗4房映月台144坪,另送車位,比視頻我睇,超正盤!

引用:
原帖由 東風導彈 於 2021-3-10 02:01 PM 發表

銆爵山,四年半前買,現在中山住了三年
三年中山怎樣,可以分享嗎?

引用:
原帖由 海邊回收的才藝 於 2021-3-10 05:17 PM 發表

映月台首選,我朋友上年2月尾買咗4房映月台144坪,另送車位,比視頻我睇,超正盤!
映月臺地理位置係幾好嘅冇問題。反正我喺中山住咗三年,個人覺得南朗區就唔好選擇嘞因為嗰邊工廠比較多而且比較荒蕪。南朗區雖然係近珠海但係一般我哋開車上高速去珠海都係大約30分鐘相差唔得幾多。

引用:
原帖由 海灣高天才 於 2021-3-10 05:47 PM 發表

三年中山怎樣,可以分享嗎?
我而家係40幾歲選擇過退休生活所以過嚟想過啲悠閒嘅生活喺中山唔錯架得閒自駕遊,開架車周圍去玩真係好方便好過喺香港咁壓抑。

引用:
原帖由 山下緊慎的樓奴 於 2021-3-9 11:14 AM 發表

點解選擇中山,而唔是珠海?
個朵响好多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]