• 瀏覽: 89,118
  • 回覆: 788
  • 追帖: 80
本主題由 晴朗之子 於 2021-3-30 05:28 PM 移動

睇落勢頭唔錯,keep going

熱賣及精選
引用:
原帖由 中午變出了回覆 於 9/3/2021 11:26 PM 發表

唔好意思,想請教大家,因為我無經驗,2月初時將環球債劵轉咗落亞洲股票市場,宜家見亞洲股市日日跌,又驚美國大跌市會再影響亞洲股市,所以係咪應該轉番落保本,等大跌時先轉番股票呢?定係唔好郁,繼續擺係亞洲股票?
2月初時HSI係28,8XX-29,3XX上下跳動,離現價都幾近,建議再向下跌可止蝕。
今日有機會出現升幅,但最主要睇內地個情況。
由於有部份亞洲股票市場包括台、韓、日,要視乎你選那隻基金集中邊個市場才能再作評論。
因此,若重貨可待相關市場回升返較高位,差唔多時候就止賺。

若與2月初時相比,亞洲應該只有台灣較為做好,其他都差唔多,所以建議可繼續持貨。
因為日、韓、台、中等地區其實已跌到差唔多之前啲低位,因此博回升會較合理,所以唔建議走貨。
當然這只屬建議,一切睇自己,自己接受到就可以了。

我3月1日將100%轉左去大中華,現在已-6%,想請教嚟緊點樣部署好

Ps: 新手第一次轉就賴嘢

引用:
原帖由 chow1234567 於 2021-3-10 10:01 AM 發表

我3月1日將100%轉左去大中華,現在已-6%,想請教嚟緊點樣部署好

Ps: 新手第一次轉就賴嘢
我到是轉了 大中華 
今日如果恆指升返少少即走轉回保本

財演係咁叫人減北美,轉入大中華(中國,香港,台灣),短期中伏了,不過基金也是睇長線,也許下半年會跑出大中華,我就唔會轉去保本住,最少有33000先考慮轉回保本.

滙豐明天除淨

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 華爾茲 於 2021-3-10 09:29 AM 發表

2月初時HSI係28,8XX-29,3XX上下跳動,離現價都幾近,建議再向下跌可止蝕。
今日有機會出現升幅,但最主要睇內地個情況。
由於有部份亞洲股票市場包括台、韓、日,要視乎你選那隻基金集中邊個市場才能再作評論。
因此,若重貨可待相關市場回升返較高位,差唔多時候就止賺。

若與2月初時相比,亞洲應該只有台灣較為做好,其他都差唔多,所以建議可繼續持貨。
因為日、韓、台、中等地區其實 ...
明白,謝謝🙏

引用:
原帖由 pangor 於 2021-3-10 12:18 PM 發表

財演係咁叫人減北美,轉入大中華(中國,香港,台灣),短期中伏了,不過基金也是睇長線,也許下半年會跑出大中華,我就唔會轉去保本住,最少有33000先考慮轉回保本.
只怕佢繼續跌好多
就算恆子升返上三萬幾
大中華都係升得比入市價時少

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-10 01:06 PM 發表

滙豐明天除淨
今天怎樣打掃大廳?

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
引用:
原帖由 高中生1 於 2021-3-10 02:27 PM 發表

今天怎樣打掃大廳?
之前已鎖住第一季利潤

高位無走已無左10%

傳統藍籌繼續跌

新經濟股升幅比想像中少,暫時迴避一下,轉返保守先!

政府宣布,積金局已成立積金易平台有限公司作為其全資附屬公司,以推行「積金易」平台項目。

積金易平台公司是根據《強制性公積金計劃條例》(第485章)第6DA條成立,以發展、構建和營運「積金易」平台。項目是強積金制度的一項重大改革措施,使強積金計劃行政工作程序得以標準化、精簡化和自動化,為包括約30萬名僱主和超過400萬名計劃成員在內的不同持份者帶來裨益。

早前積金局已向電訊盈科企業方案批出設計、構建和營運「積金易」平台的合約。政府指出,「積金易」平台的發展正按時間表進行。平台的建設工作預計最快於2022年年底前完成。待受託人由2023年起分批按序過渡後,「積金易」平台將可於2025年左右全面運作。

https://m.mingpao.com/fin/instan ... &issue=20210310

膁膁膁

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]