• 瀏覽: 89,148
  • 回覆: 788
  • 追帖: 80
本主題由 晴朗之子 於 2021-3-30 05:28 PM 移動
引用:
原帖由 fafa101 於 9/3/2021 12:57 PM 發表

謝C兄詳盡分析🙏
咁如有小量大中華, 在此時是否一動不如一靜呢? thx
雖然國家隊出手,但北水似部收割機咁。(這幾日啲行為)
所以好難講,要睇吓北水會否因此而停止收割。
若佢哋想食多一啲,咁都好啲,可望短彈。
最怕係藉此收得更快、更恨,咁就大件事。

因為每次國家隊托市大翻身,都會有人借勢平倉、食糊。
但一旦國家隊完成任務(減倉),情況會係點就唔駛多解釋吧。
所以小心為上,T+2就唔好亂博,T+1就睇自己眼光。
外圍個勢似今晚會做好,所以或對港股有啲幫助。

但無人知國家隊幾時收隊,因此如想入市,就要小心。
因為如同賭美股已調整完畢,國家隊短期內唔會收隊等因素成立。
而且今日已顯著反彈(上下波幅),但都彈唔高。
唔知係咪刻意留有餘力,定只屬短暫頂市。

所以只能講係有風險,自行按自己承擔能力決定。(若無貨係手就建議等)
因為ADR只屬參考,若今晚美股又轉跌,明天港股隨時無運行。
咁點解唔等多陣,等個調整完咗先入,起碼贏得穩。
每個浪都追成功當然好賺,但上錯車個情況就好唔同。

所以除非對自己眼光超有信心,真唔建議呢個期間博食盡啲短浪。
自問自己都叫貼市,但都無本事可以食盡啲浪,所以我從不鼓勵人逢浪必追。

附件

HSI.png(113.07 KB)

2021-3-9 01:47 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 華爾茲 於 2021-3-9 01:47 PM 發表

外圍個勢似今晚會做好,所以或對港股有 ...
非常清晰, 獲益良多, 非常感謝C兄🙏🙏

支持

炒炒炒post 學到好多野

妹妹算係好相與, 基金跌落個下無計日Yen 跌幅

星四 :日經跌2.13%  日Yen跌0.25%  (迅銷跌5.45%,東京電子跌2.43%: 貢獻跌幅: 0.65%)
  基金預測跌1.73% 實跌1.28%
星五 :日經跌0.23%  日Yen跌0.9% (迅銷跌3.39%,東京電子跌2.47%: 貢獻跌幅: 0.44%)
  基金預測跌0.69%  實跌 0.108%

因此, 妹妹基金額外0.8%跌幅, 必計於星一星二 哩兩日!  

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
引用:
原帖由 高中生1 於 2021-3-9 02:59 PM 發表

妹妹算係好相與, 基金跌落個下無計日Yen 跌幅

星四 :日經跌2.13%  日Yen跌0.25%  (迅銷跌5.45%,東京電子跌2.43%: 貢獻跌幅: 0.65%)
  基金預測跌1.73% 實跌1.28%
星五 :日經跌0.23%  日Yen跌0.9% (迅銷跌3.39%,東京電子跌2.47%: 貢獻跌幅: 0.44%)
  基金預測跌0.69%  實跌 0.108%

...
但星一, 星二 基金股仍然強勁, 日Yen續跌下 Topix仍比日經高0.2-0.3%

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
國指今舖拗底,硬食中

報到

引用:
原帖由 Mer哥 於 2021-3-9 03:21 PM 發表

國指今舖拗底,硬食中
今日: 盈富升 0.765%
         香港升 ~ 0.5%
         中國跌 ~ 0.2%
         妹妹升 ~ 1%

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
引用:
原帖由 Mer哥 於 2021-3-9 03:21 PM 發表

國指今舖拗底,硬食中
師兄好似係最高水入

引用:
原帖由 q00oman 於 2021-3-9 04:36 PM 發表

師兄好似係最高水入
佢昨日先入,輸少少

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-9 04:49 PM 發表

佢昨日先入,輸少少
領導人心水清🖒🖒🖒

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-9 04:49 PM 發表

佢昨日先入,輸少少
唔入恆指呢下完全錯誤

引用:
原帖由 Mer哥 於 2021-3-9 06:14 PM 發表

唔入恆指呢下完全錯誤
齒終哩排大中華/科技 跑輸比傳統指數基金!

拿!  計28-Feb,  妹妹耳經追到 反先了! 港股基金落後左3%

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
引用:
原帖由 華爾茲 於 2021-3-9 01:47 PM 發表

外圍個勢似今晚會做好,所以或對港股有 ...
唔好意思,想請教大家,因為我無經驗,2月初時將環球債劵轉咗落亞洲股票市場,宜家見亞洲股市日日跌,又驚美國大跌市會再影響亞洲股市,所以係咪應該轉番落保本,等大跌時先轉番股票呢?定係唔好郁,繼續擺係亞洲股票?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]