• 瀏覽: 89,214
  • 回覆: 788
  • 追帖: 80
本主題由 晴朗之子 於 2021-3-30 05:28 PM 移動
引用:
原帖由 風雅頌 於 2021-5-5 01:19 PM 發表

又跌番百來點
印度升緊

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
熱賣及精選
引用:
原帖由 高中生1 於 2021-5-4 10:55 PM 發表

散水正確!
寒國假期, 澳州,印度上升, 台灣下跌, 今日初步計畫

暈利: 由100保守轉番 10盈富 10中華威力 10香港
呆誠: 由5香港 5亞洲 轉 100保守

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
引用:
原帖由 高中生1 於 2021-5-5 12:00 AM 發表

暈利日本 May-03 升 0.51%
明顯地暈利日本係計 ADR!

所以你地可能無考慮過 May-06 04:00 係 ADR 最低位,
明日日本225 IG 跌住400點入貨, 夠薑嗎?
日本225 IG 假期前後 差距不大
日本225 IG今日跌少左, 暈利日本無值博價值!

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
加番10%貨先

共持有30%貨

引用:
原帖由 高中生1 於 2021-5-5 02:09 PM 發表

寒國假期, 澳州,印度上升, 台灣下跌, 今日初步計畫

暈利: 由100保守轉番 10盈富 10中華威力 10香港
呆誠: 由5香港 5亞洲 轉 100保守
暈利: 由100保守轉番 10盈富 10中華威力 5香港
呆誠: 由5香港 5亞洲 轉 10妹妹

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
引用:
原帖由 高中生1 於 2021-5-5 03:54 PM 發表

U低D!

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
其實港股踏入4月尾就會開始步入調整期,一般而言跌1,XXX係非常普通。
我認為本月下一轉回調,HSI或會試28,0XX,因早前已大殺牛(當時重貨區:28,3XX),曾跌至28,2XX。(有想殺牛嘅先兆)
內地週四復市,期間港股會較受外圍影響。

美股受到政策刺激,唔似會咁快步入調整週期。
美股方面,利好消息似已消化盡,但希望耶倫唔好再亂出狂言,誤導好多人架!
今早^IXIC被嚇至跌近2%,幸好其後有澄清。

雖然遲咗澄清,但預計打返半支強心針,會有利美股今晚回復部份失地。
不過若外圍keep唔到個勢,就有啲擔心內地復市後會否尾隨。
初步睇,明日應該上落55波,因為「五一」期間HSI跌咗近500點。

幸好北水愛股無太大上落,加上「五一」消費意欲強勁,都算係好消息。
海南島推出免稅「五一」,首兩日銷售金額按年增近1.9倍。
兩日免稅購物金額2.94億元人民幣(3.5億元港幣),其他數據相信要5月中才會公布。

因此對內地週四嘅表現持正面,但較為擔心係內地未見有食糊離場嘅現象。
加上5月初僅僅9XX點跌幅,唔似已經做咗個底。(僅輕輕穿過條100天線而已)
港股唔似已調整完畢,故此尚有下試嘅空間。

近日內跌咗近1,000點,會有輕微反彈屬正常,但估計都係「假彈」、「短彈」。
成交額非常低,完全欠缺動力,所以後市唔能夠大彈。(內地復市前)
ATMX、傳統股份都唔見有大動靜,似係想等北水回歸才部署。

雖然預計「五一」會帶動內地零售額,但只要外圍提早調整,北水或會抽水食糊離場。
所以初步估計,有返北水後會有機會先升後回。
因為美國似想收水或縮水,加上近期隻企鵝係62X附近止步,而且又遭罰(過百億人民幣),存在提早食糊嘅風險。

若內地復市表現欠佳,就要小心會唔會短期殺埋28,0XX批牛。
真係咁HSI就有機會跌最少1,XXX-2,XXX(由早前高位計:29,3XX),先會有明顯支持。
因為北水食糊嘅話,HSI最少應該會跌XXX-1,XXX,而且可以講係走唔甩。

按過去數據,近幾年最嚴重係2019年,HSI曾係5月單月跌近3,3XX。(因素:貿易戰、疫情等)
因此若以150天線(27,4XX)為參考,跌到27,5XX-27,8XX附近(100天線及150天線交界),值得考慮分注入少少。
未必一定要短期內跌到咁低,但HSI係有機會,係5月跌穿28,000。

要知整個4月,由低位(28,4XX)升到高位(29,3XX)。
單月升幅唔夠1,000點,所以4月期結,係應該要食糊。
若以4月29日個高位(29,3XX)做參考,則HSI跌至(27,4XX-27,8XX)就有較大機會出現明確反彈。(若以1,XXX-2,XXX點跌幅為參考:較完整嘅調整週期)

不過後去3年都要到5月尾先見明確反彈,期間會出現唔少細少波幅。
2016及之前,曾試過多次跌至7月才見最低位。
所以博5月會大彈,有如買六合彩,但少注博短彈絕對無問題。(做唔到T+1或唔識點玩T+1,就唔建議亂來,因為預計5月都係上落市為多)

尚4月尾才入貨,要有心理準備,或會坐一輪貨,才返到家鄉。
建議若週四出現升勢,就要留意後市走勢,考慮應否及早止蝕離場。
因近期本港無利好消息,擔心只要本港疫情出問題,如:輸出、源頭不明個案突然增加等。

如不幸發生,新加坡旅遊氣泡計劃被叫停,會隨之洐生非常多嘅問題。
本港係輸入病毒嘅防禦措施做得唔夠好,擔心變種病毒隨時落地生根大爆發後。(已經有專家指擔心爆發第5、6波疫情)
畢竟本港做唔到連續超過400天無本地新冠病例,加上已證證實帶有變種病毒嘅確診者曾到過社區,而且個案唔單止1個。

當然不代表政府做得唔好,只係差過部份市民所期望而已。(兩地數據比較: 土地 39:1,人口 12:1, 確診 256:1) *僅提參考,非本人有任何不滿
所以現在非常考驗本港嘅防禦能力,若被突破必定會回復至之前嘅氣氛。
遇時唔單止影響旅遊氣泡,同澳門、內地通關都遙遙無期。(更唔好講何時可去日本、韓國、英美加、歐洲等)

守唔住,經濟則全面跑輸預測(100%),中小企隨時頂唔到,以至失業率等再次回升。
因此希望港府能係防疫方面再加緊力度,否則本港嘅優勢只會愈來愈少,因時間、機會唔會等人。
政治穩定性、疫情控制、決策者/團隊能力及觸覺等,都與我哋某鄰居有所差異。(1個開記招超晒班:我唔會轉台,另1個開記招:因要了解最新措施,而被迫唔能夠轉台)

有熟人傳阿爺對香港非常不滿,若香港再唔爭氣,或會被放棄,將啲機會俾其他省市、澳門。
再者,刺激經濟嘅措施力度不足、本港整體嘅防疫決心,都唔及2003年SARS。
擔心本港經濟,下半年能否咁快回復,唯一係食市叫最有生意。

銅鑼灣、中環、尖沙嘴、旺角、新界北等地,均湧現大量吉鋪。
所以唔應該對未來經濟過份樂觀,因短期無可能回復至之前嘅水平。
願下半年情況會持續改善,起碼要似我哋某鄰居咁,才能有條件令大眾對經濟、民生有信心。

強積金4月平均回報1.89%

理柏數據顯示,本港4月份整體強積金平均回報1.89%,除中國及日本股票基金,4月份所有基金均錄得正回報。

期內,美股基金單月回報5.5%表現最好,歐洲股票基金回報3.75%。大中華股票基金及香港股票基金回報分別為3.3%及1.56%。

https://m.hkej.com/landing/mobarticle2/id/2791195/強積金4月平均回報1.89

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-5-5 01:26 PM 發表

印度升緊
昨天只係入左個位數,唔敢加得多。學華師兄,等275!

唉,國貨都蝕緊,福街

4月份有無達到1.89% 回報?
買左港股就gg

引用:
原帖由 高中生1 於 2021-5-5 03:54 PM 發表

其實今日係一年之內難得的一兩次 100日本機會,
15:50 IG雖然只有幾十點, 但不假, 外圍亦有勢
可惜暈利計左ADR, 呆誠又 T+2, 所以小小地 10呆誠日本
如果暈利無計ADR, 可能買50

勇而不茅
淨飲雙計。
鳩up 三計!
我用保城,真心唔知點解用5日來轉股份

引用:
原帖由 樹上怕魚 於 2021-5-6 08:00 AM 發表

我用保城,真心唔知點解用5日來轉股份
"轉換所需時間"不等同"在戶口內顯示已轉換所需時間"

5日當中有多少天是非營業日(即星期六/日/假期)?

保誠正常要T+2完成轉換。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]