• 瀏覽: 46,307
  • 回覆: 368
  • 追帖: 71
本主題由 晴朗之子 於 2021-3-30 05:28 PM 移動
支持

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-9 07:17 AM 發表

即是歐洲貨入貴咗
原來係咁,我係新手重摸索緊
琴日買之前有睇過主要成份股都跌緊,所以琴晚見有師兄話歐洲既升咗,先以為自己好彩捉啱時機咋,希望會繼續升啦

報到! 

回覆 引用 TOP

報到

回覆 引用 TOP

又跌了

回覆 引用 TOP

最傷係S&P 500 同 AGG

回覆 引用 TOP

歐洲同REITs 低水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hyde66666 於 9/3/2021 12:49 AM 發表

即係我本身係買緊中國及香港股票基金都要轉返做保本?
因為熊市 佢會不斷跌有排先會升返?
你係頗高位置買,早前已提過現位才止蝕係太遲。
而且ATMX全面受沽,損失絕對會>-10%。
除非認為後市有更大嘅跌幅空間,博佢唔會咁快反彈,否則忍痛會較為合適,

昨日跌勢顯著,高低波幅有近1,000點。
跟隨內地股市、外圍ADR由升轉跌。
由於跌穿50天線後,仍向下跌多4XX點,情況並不樂觀。
若美股借勢回調,跌勢有機會持續。

若上述情況發生,最壞情況係雙雙(HSI、S&P500)下試100天線,咁HSI就有機會穿28,000。
所以係唔係應該咁但位才止蝕,要睇中美後市會點。
之所以內地兩會後明顯見回吐,或許因為缺乏大體刺激經濟嘅措施。
中央考慮到疫情或得到有效控制,以至經濟逐步恢復。
將相關政策,集中穩民生,而非開大水喉。

當中提到有關赤字率,不再發行抗疫特別國債,財政政策支持力度也較去年弱等。
應該打算隨着經濟慢慢復甦,再根據形勢作調整。
或許大家都對這次兩會有着高度期望(以為會有救命丹),所以見有利可圖隨即止賺。
就整體政策而言,明顯較去年保守得多。

現在最擔心係部分ATMX跌得太近100天線(有部份今日曾跌穿埋),美股方面IXIC亦出現這個現象。
所以難評,到底係會繼續向下沈,定係已跌夠差唔多反彈。
但根據近期北水而言,明顯北水有食糊,轉投內銀嘅現象。
由於大部份港股基金都集中係ATMX等新興股,基金表現絕對會跑輸大市好多!

所以一定要定明確止賺、止蝕位,太遲部置就會處於兩難位置。
早前已提唔好亂入市,若近期入貨都仲叫做可以唔駛大傷元氣下,成功止蝕。
但近30,000附近入,呢啲位止蝕風險係好大。
因為估錯,會錯失反彈機會,T+2者真係博唔過。

你唯有希望外圍做好,以及內地有資金係低位追ATMX。
否則返家鄉日子應該會幾長,有心理準備要坐貨好一段時間。

報到

回覆 引用 TOP

好彩扯番上去

引用:
原帖由 Mer哥 於 2021-3-9 10:18 AM 發表

好彩扯番上去
你入國指基金
無滙豐呀

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 華爾茲 於 2021-3-9 10:06 AM 發表

你係頗高位置買,早前已提過現位才止蝕係太遲。
而且ATMX全面受沽,損失絕對會>-10%。
除非認為後市有更大嘅跌幅空間,博佢唔會咁快反彈,否則忍痛會較為合適,

昨日跌勢顯著,高低波幅有近1,000點。
跟隨內地股市、外圍ADR由升轉跌。
由於跌穿50天線後,仍向下跌多4XX點,情況並不樂觀。
若美股借勢回調,跌勢有機會持續。

若上述情況發生,最壞情況係雙雙(HSI、S& ...
唯有希望佢升返上少少 先轉返保本啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-9 10:41 AM 發表

你入國指基金
無滙豐呀
失策,暫時升得0點幾%……

回覆 引用 TOP

頂佢
昨天走左部份貨佢先去升 

回覆 引用 TOP

尋日轉得靚,100%轉入大中華

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]