• 瀏覽: 2,764
  • 回覆: 20
對於住開市區的人黎講, 康城根本唔係人住, 好似起呢個春頭天咁, 濕氣好重, 打開窗d 濕氣走哂入屋, 而康城的發展商除左長記之外,好多都無電訊商背景, 所以手機接收的訊號會較差, 而康成差不多已經發展完, 除左一個商場之外, 唔會再有學校, 文具舖, 街市, 餐廳, 醫務所等. 所以日常起居都要去個商場, 就算買少少野, 都要好似去donki 咁, 慢慢排隊比錢。

但原來對於好多人黎講, 康城唔係咁差, 康城非繁忙時間三班車先會得一班車去康城, 所以要花多額外15mins, 但對於住長州的人黎講, 佢地最快要等30mins 先一班船, 想買野都要搭船出中環, 康城手機訊號接受較差, 但同區的西貢村居, 可能連手機訊號都收唔到

唔怪得市區近二十年樓齡的樓(如四小龍), 仲貴過康城的新樓, 原來一分錢真係一分貨, 有買貴, 真係無買錯, 將貨就要就價。

熱賣及精選
咪就係 缺點多到數唔晒 但都係多人買 樓主不如下次試吓喺康城地鐵站做問卷 問吓啲業主係咪傻㗎 咁差都買

回覆 引用 TOP

此帖已完

回覆 引用 TOP

無學校?做下功課先好,有塊地系學校用地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-3-7 01:57 PM 發表

對於住開市區的人黎講, 康城根本唔係人住, 好似起呢個春頭天咁, 濕氣好重, 打開窗d 濕氣走哂入屋, 而康城的發展商除左長記之外,好多都無電訊商背景, 所以手機接收的訊號會較差, 而康成差不多已經發展完, 除左一個商場之外, 唔會再有學校, 文具舖, 街市, 餐廳, 醫務所等. 所以日常起居都要去個商場, 就算買少少野, 都要好似去donki 咁, 慢慢排隊比錢。

但原來對於好多人黎講 ...
康城真係唔值,未來基建全部在九龍西,新界西。康城 唯一好是無公屋。

回覆 引用 TOP

康城批溢價新樓  到時一齊放監 ,再加新盤開賣 ,一齊搶客賤物鬥窮人 到時個場景一定好壯觀 。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-3-7 01:57 PM 發表

將貨就價

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29727882&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

回覆 引用 TOP

引用:

大埔一樣差

https://m.youtube.com/watch?v=5jp03-OXmOM

回覆 引用 TOP

想比較最好全港均一價咪知邊度受歡迎LOR

回覆 引用 TOP

引用:

現在市區很多平貨,你要換就襯早。疫苗效力一出,恐怕你再沒有機會了。

回覆 引用 TOP

最大鑊係為左賣樓打手係到話康城搭港鐵唔能夠準時即上無所謂,sdu式對錶對apps

非繁兩個個方向一定要調景嶺落車,好似出北角stage 1先預13分鐘一班,調景嶺落車預多8分鐘等車去北角,即月台計等車時間多達21分鐘,夠我元朗出到尖東甘濟

無準時要預時間既港鐵,我搭巴士,繁時之前都要7分鐘一班車,痴線,唔講紅綠藍線,東鐵西鐵都係個牌兩分鐘,等盡幾十秒就聽到後列車即將到達,洗鬼甘煩

回覆 引用 TOP

真係一分錢一分貨,西九四小唔係賣唔到四萬一尺呀

回覆 引用 TOP

現實勝萬語

回覆 引用 TOP

我都唔明, 四小龍, 商場加埋60 萬呎, 市區, 附近英華小學, 荔天小學,崇真小學。  小朋友返九龍塘d 學校同樣方便。

宇晴行去南昌站都係10 分鐘。返工返香港掂晒,去荔枝角站更近。 西九去邊都方便。話晒叫食到2條線。   

四小都係800 中就有交易, 租金明顯好D, 當然樓齡會大d。

現在lp 6 定幾要800幾2房。

康城當年平就唔係咁計, 但現在。。。。。

我自己就睇唔通

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]