• 瀏覽: 3,039
  • 回覆: 9
引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-7 08:58 AM 發表

如果男人35, 同父母住已供滿三十年樓齡居屋, 單親有個7歲女讀津小, 有同住長輩幫手湊, 有吾太差的工作,  儲一半用一半, 要再娶還是單身好?💞 生活點樣過得更加好?
如果個女仔肯接受到你個女,又肯同你父母同住,人品已經唔差啦

好多女仔,一聼到你帶著個女,已經走左不回頭了

熱賣及精選
引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-7 08:50 PM 發表

因為"住"的因素也要考慮在內, 如果再娶, 其中一個重要因素系太太實會要求搬出去, 又要校網好, 到時就會支出大很多, 有D擔心
係,D女人日鵝夜鵝,成日嫌我地住元朗校網差

不過我一於當佢吹水,講左幾年都無理佢

引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-7 09:10 PM 發表

通常做爸爸的會無甘高要求的,只要有書讀, 有校內課外活動參加, 入到地區的banding 好D的津貼中小學就收貨了, 住又吾使要太豪, 所次真的支出會少很多
女人一生左仔之後,個仔就排在第一位,乜都要最好既。成日都叫我搬去名校網,大佬,搬出去又貴又離父母同理班friend遠,斷大親咩!

有時就到就就,就唔到就唔理佢,反正仔都生埋,唔通佢仲會走佬咩

引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-7 09:22 PM 發表

但如果再娶, 到時生多個, 實會要私立直資或國際學校, 即使入津貼學校也要校網好, 仲有課外活動, 又要學琴跳舞游水私人堂足球樣樣皆能, 保險又要多, 仲要教育基金, 所以再結的話系會比單親經濟負擔大的....
我女人以前都甘要求
不過當仔都生埋,到時你話事啦。學下琴,不太貴,可以滿足下佢,搬屋就好貴了

引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-7 09:35 PM 發表

你幸運D, 我就系無理到以前個個,所以性格不合分開左...而家單親了, 反而輕鬆了不少, 阿女吾使學琴, 但在小學學小提琴, 一學期幾百元, 比在外學琴一個月已過千,慳好多了...住又吾使租了, 有時間就拍下拖食下野行下街看下戲, 比以前未單親時過得少了好多壓力
當然啦,我當日揀老婆,係揀一個對物質要求無甘高既
好彩我生的是仔,佢上左十堂八堂琴之後,就死都唔肯再去,慳左我唔少錢

引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-7 09:57 PM 發表

甘你而家支出大吾大? 我因為同父母住, 有父母湊女, 每月幾千家用就攪晒所有野....比起以前未單親時, 真系無得比, 個時又要住好食好請工人豪養仔女, 一個月幾皮都吾夠, 仲要日日被對方話揾得吾夠多, 加埋佢個份都無得儲....而家單親反而又吾系想像中甘慘, 有幾千家用比父母做考子, 仲可以用一半儲一半, 好似單親又幾好喎
當然大,家用連供樓,要5皮一個月,我自己就只使兩三千零用

以前做仔時,可以剩8成人工。

不過,如果我當初無結婚,就唔會買樓,也唔會享受到9成按揭資産增值的魔力

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-7 11:49 PM 發表

單身自由自在,有個女生活無咁悶,而且個女又未必接受新媽媽,
建議不要再娶好了!識個女朋友,講到明唔會再婚,大家有共識,應該唔難
不過老來註定孤獨終老,有辣有唔辣

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-7 11:58 PM 發表

再婚都唔代表一定可以終老!反而男女朋友關系能維持的更長久!
只要找個能接受不婚的人便可
邊有正經女人肯甘做架,女人青春有限,你就有個女,老來有依靠,佢就到四五十歲,人老珠黃,你揾個第條女,佢點算呀?除非個你比一大畢錢佢,可以夠佢食一世

引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-8 08:51 AM 發表

你都好有道理的, 而家雖然未再結, 但有拍拖, 拍了一年, 雖然好開心, 但一諗起再結的話, 便會返返去每月支出大到勁爆又無得儲又嘮叨嘮叨又無自由的生活時, 便快要同對方講未想結住....通常一講, 便會由拍拖變朋友了...我都明白理解的...希望有日能識到個又系單親又要求吾高又吾想再結的拍拖便好了
結婚如果計劃得好D,不但不會使你負擔增大,還可以使你財富十倍增加

十多年前,做仔時,邊會諗過買樓。當女友要結婚時,就用95按買左層三房一套新樓,當時兩球幾,用左廿幾萬首期,依家升到成千萬。

我班friend有結婚的,都同我差唔多。反而無結婚的,就依然只賺一份人工,無資産

引用:
原帖由 海島珍惜黑頭 於 2021-3-8 09:24 AM 發表

你有道理的, 我以前2個都有計劃買架, 我話買新界, 易負擔, 佢就堅持要儲多D一買校網區, 結果儲來儲去都未買得到校網區, 結果就日嘈夜嘈, 我話一早買新界咪好, 佢就話人地老公本事我不如人得幾萬家用儲吾到買校網靚區
買樓買邊度,生幾多個小朋友,依D重大事情,應該結婚前就有共識,我結婚前,就買定樓先,佢也份有做決定

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]