• 瀏覽: 44,017
  • 回覆: 239
  • 追帖: 8
辛苦返工2年,儲落20萬,上年見美股個個都話鳩買都升,將所有身家放哂落去投資。

第一隻買嘅股票係nio,果陣18蚊左右,2個月唔夠已經賺咗10皮,嗰陣時覺得搵錢好容易,後悔自己點解唔all in

之後買咗第二隻股票futu $40左右,但新手仲係未有決心allin,兩個月唔夠又賺多25萬,果陣時覺得發達係一件好容易嘅事,承諾自己下次有邊隻股票睇得重一定要allin落去。果陣時真係好撚自我膨脹,餐餐大魚大肉,講句嘢都大聲啲,返工直頭打風流工,比老細鬧會屌返佢轉頭,因為就算佢炒咗我我都大撚把錢。

年初GME事件,我終於allin推晒50幾萬落去,食正高位$300入貨,跌到200幾諗住佢過兩日都會升返,只要堅持佢最後會SS,結果SH跌倒$100左右忍唔住終於放左,上年利潤冇哂不特止仲輸緊5萬幾

反省過成件事,知道自己性格唔適合大上大落,都係買etf穩陣,最後148左右入手契媽arkk,結果咁啱遇着呢一波股災,本金蝕淨8萬蚊

辛苦儲落嘅錢冇咗一半,呢一刻突然諗返起老屎忽一句說話:輸錢皆因贏錢起

熱賣及精選
咁同賭錢無分別。仲有剩已經唔算好衰喇。吸取教訓。

輸錢皆因贏錢起,之前係好易贏,呢個月我都輸返好多俾個市

等我提提你啦, 當你籌碼去到一定大的時候. 你就會作出不理性既買賣, 怕輸或者大貪. 呢個都會做成高買低賣既結果.

(假設你只係可以下注$300,  就只能用$300買1股GME股票, 跌到$100 你唔會肉痛, 就唔會亂賣, 同時亦唔會因為貪心係$300 買).

所以心態係最重要.

如果炒股當主要收入來源一定要堅守止蝕線。

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-3-6 02:24 AM 發表

辛苦返工2年,儲落20萬,上年見美股個個都話鳩買都升,將所有身家放哂落去投資。

第一隻買嘅股票係nio,果陣18蚊左右,2個月唔夠已經賺咗10皮,嗰陣時覺得搵錢好容易,後悔自己點解唔all in

之後買咗第二隻股票futu $40左右,但新手仲係未有決心allin,兩個月唔夠又賺多25萬,果陣時覺得發達係一件好容易嘅事,承諾自己下次有邊隻股票睇得重一定要allin落 ...
年初GME事件,我終於allin推晒50幾萬落去,食正高位$300入貨,跌到200幾諗住佢過兩日都會升返,只要堅持佢最後會SS,結果SH跌倒$100左右忍唔住終於放左,上年利潤冇哂不特止仲輸緊5萬幾

沒圖沒真相

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-3-6 02:24 AM 發表

之後買咗第二隻股票futu $40左右,但新手仲係未有決心allin,兩個月唔夠又賺多25萬,果陣時覺得發達係一件好容易嘅事,承諾自己下次有邊隻股票睇得重一定要allin落 ...
GME 本身就系一間快唔得的公司 只係被炒作炒上 就好似買牛熊 過夜賭大細 死硬

回覆 引用 TOP

買股票最忌見人賺怕蝕底嘅"葡萄''心態。

引用:

咪玩啦!睇過新聞都知GME只不過係一個笑話啦!
夠膽死去作文話all in!  仲有呀Cathie Wood 話科技股仲有上升空間啦! 將你剩低啲錢買埋落去啦

回覆 引用 TOP

引用:

你最on9係你高位入姐, 講完

根本係賭錢

回覆 引用 TOP

買賣股票蝕5萬,唔算好嚴重。

呢啲就喺所謂嘅靠運氣贏嘅憑實力輸返,我諗你應該都仲好後生下,太急進,nio futu 揸到依家都賺幾倍以上,當交學費喇

回覆 引用 TOP

信者得救,輸者深救(深切治療部急救果隻)

唔好賭啦

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]