• 瀏覽: 14,139
  • 回覆: 82
  • 追帖: 10
有沒有做開車位投資的師兄,我個ml 賬號就來爆,想問下1球左右買車位,回報2%,現在還值得入嗎。。。如不值,有咩好推薦,

熱賣及精選
自用可以,投資睇邊區

引用:
原帖由 quickhand 於 2021-3-5 09:57 AM 發表

自用可以,投資睇邊區
先當投資,後面鬆動滴就自用

回覆 引用 TOP

咪玩啦!
香港司機十居其九係人渣
部車亂咁泊
仲認為抄牌平過租停車場
畀人抄牌就發惡小警察
其他人渣泊街又報警趕車畀佢泊
投資車位?
算吧啦!

引用:
原帖由 sdyes 於 2021-3-5 08:48 AM 發表

有沒有做開車位投資的師兄,我個ml 賬號就來爆,想問下1球左右買車位,回報2%,現在還值得入嗎。。。如不值,有咩好推薦,
自用可以,剩投資睇區份車位比例。
諗多少少,嚟緊有機會北上通行,唔知咁樣會唔會到時車位需求有所增加。

利申:自用一個車位,嚟緊新樓入多一個,都係自用,所以都係門外漢,想學嘢。

車位借最多4成,如果有按揭最多3成,利息比住宅高啲。租出一般回報2%左右。好似租比買有優勢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-3-5 10:27 AM 發表

諗多少少,嚟緊有機會北上通行,唔知咁樣會唔會到時車位需求有所增加。

利申:自用一個車位,嚟緊新樓入多一個,都係自用,所以都係門外漢,想學嘢。
我以前老闆都係只投資車位
佢當時講係揀唔近鐵路既屋苑
冇記錯佢係有幾個駿景園車位
仲有2個唔記得係邊

不過我望左一眼 而家130萬 收3千蚊租
而家先入手又好似唔值喎

佢買果陣好似只係買20幾萬 收1千幾蚊租
會知道係因為佢有接受過關於女性投資者既採訪 
呢篇野佢有放office 亦有分享俾我同同事知

我同事就係投資劏房 (佢係老闆既朋友既老婆)
而我當時剛畢業 冇咩錢就係齋聽 
而家有d錢但計落唔值得入手 😶

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-5 10:47 AM 發表

我以前老闆都係只投資車位
佢當時講係揀唔近鐵路既屋苑
冇記錯佢係有幾個駿景園車位
仲有2個唔記得係邊

不過我望左一眼 而家130萬 收3千蚊租
而家先入手又好似唔值喎

佢買果陣好似只係買20幾萬 收1千幾蚊租
會知道係因為佢有接受過關於女性投資者既採訪 
呢篇野佢有放office 亦有分享俾我同同事知

我同事就係投資劏房 (佢係老闆既朋友既老婆)
而我當時剛畢業 ...
我自己覺得買車位唯一好處就係自用,加上免辣招。

但如果係純投資角度下,好似又唔係好值,但如果本金唔夠又唔想買金融產品太高風險,都可以考慮。

係排除自用角度之下,要了解車位在當區比例,室內定室外,單邊位定係三文治,離出入口近唔近,最後違例泊車情況等。

都係果句,投資一定要考慮清楚,我就點都對車位有少少偏見,得個長方框太唔實在,情願儲多啲少少,在許可條件下買投資樓。

回覆 引用 TOP

過去十年車位升幅仲大過樓,而家啲樓都回緊,唔係諗住車位仲有得升呀?

投資物業(住宅vs車位)放租的話:
1. 回報率差不多
2. 住宅價值升幅較快,車位曾有大段時間呆滯不前
3. 車位按揭成數低,但因售價也低,故易上車,有幾十萬即可
4. 車位不受辣招限制,買賣成本低
5. 放租的話車位最乾手淨腳,不用裝修維護;不怕麻煩租客久不久投訴維修;不怕租客欠租(可即通知管理處禁租客車輛出入);不怕無良租客破壞單位(得一塊地四條邊)
以上是我投資住宅和車位放租的心得;尤其第5點,試過麗港城租俾跨國公司外籍僱員;俾個死鬼佬日煩夜煩,最後仲欠租6個月先收到單位,啲死鬼佬最識鑽法律空子;以前啲租務條例佢用到盡先走,同佢打官司仲煩

車位槓桿得一半,無肉食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PLN漂流男 於 2021-3-5 11:39 AM 發表

投資物業(住宅vs車位)放租的話:
1. 回報率差不多
2. 住宅價值升幅較快,車位曾有大段時間呆滯不前
3. 車位按揭成數低,但因售價也低,故易上車,有幾十萬即可
4. 車位不受辣招限制,買賣成本低
5. 放租的話車位最乾手淨腳,不用裝修維護;不怕麻煩租客久不久投訴維修;不怕租客欠租(可即通知管理處禁租客車輛出入);不怕無良租客破壞單位(得一塊地四條邊)
以上是我投資住宅和車位放租的 ...
你講好多車位好處我都好同意。我補充一些壞處比樓主參考

1)回報率同住宅差不多,但風險始終有少少唔一樣。出租車位較容易受經濟下滑影響。而且一般車位成交較少,賣位時要較長時間。(其實以前車位回報率是高過住宅才正常,不過近幾年車位係咁爆升,回報率跌得較快)
2)車位潛在用家只會係屋苑或附近的車主,客路比較狹窄。
3)有部分屋苑只可以比屋苑住客買賣,租客也只可以是同屋苑住客。限制更大。

引用:
原帖由 sdyes 於 2021-3-5 08:48 AM 發表

你指 一球貨 月租全包 得 千七蚊 租金?  你呢個價 管理費要 三百幾, 加埋差餉 百幾, 淨收入 咪得 千二蚊? 如果唔升值 抵玩咩?

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-3-5 10:27 AM 發表

自用根本不敗

免責聲明:本人的內容及圖片並不打算向任何人提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之來源可靠.也不表示本人保證任何資料均屬完整.可靠.準確.具時效或適用
車位唔係必需品, 加上政府己立心減少汽車數目, 車位需求一定會減少, 呢個時候買唔過, 儲多D錢買樓好過

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]