• 瀏覽: 11,906
  • 回覆: 8
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 johnlam12388 於 2021-3-4 07:33 PM 發表

首先,港樓的性價比不高,升值能力更是每況愈下。據差估署數據,過去10年,升幅最誇張是2010至2011年,升幅曾高逾20%;其後升幅逐漸收窄,2019年按年僅升1.5%,去年更錄得微跌。

相反,內地樓卻升到停不了,去年正值疫情高峰期都升足全年,據國家統計局公布的中國1月70個大中城市住宅銷售數據,單計二手住宅,北京按年升6.9%;上海升7.6%;廣州升8.7%;最誇張的深圳按年飆升15.3%。簡 ...
港樓一早就已經唔係大陸人買架啦,自從BSD之後,大陸人買港樓要比30%稅,都冇乜大陸人買港樓嘅喇,除左億億聲嘅豪宅

所以無大陸人買港樓,一早已經唔系影響港樓價錢的因素

熱賣及精選
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-5 08:13 AM 發表

你D卜街,唱衰香港,叫人炒深圳樓,睇你幾時破產,
深圳政府一來就值接打七折,你幾層爛樓即時負資產啦!,
出年再跌二成就可以成功著草架啦,等睇好戲
7折賣樓之後,深圳今年有無跌價?

如果真系打個5折,我都有興趣去買

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-3-5 08:35 AM 發表

咪傻啦,深圳而家打個七折都千幾萬,點解用千幾萬買大陸樓?
大陸樓在我眼中,幾十萬貨仔玩下就可以!地大無限起,人民收入低,你去炒啦!
你估香港呀,用幾千億填塊地都難,幾十萬人排隊抽幾百萬既居屋,呢D就係真綱需真市場價值啦!
已有自住樓,不過唔敢買多層,依家買多層只能做4成按揭,波叔又預告出年會加非自住差餉。。。

引用:
原帖由 屠宰場 於 2021-3-5 11:49 AM 發表

習大大又岀聲啦,堅持房住不炒,你估林鄭跟唔跟
深圳壓左好多次樓市,都失敗

仲講壓香港?

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-3-5 12:00 PM 發表

師兄,你俾老婆限制了你和子女的發展!十年河東 十年河西,無話適唔適應!深圳以及大灣區城市正在新一輪的發展中,淨系深圳已經啟動2600億元的基建!過多10年香港連尾燈都睇唔到!
2600幾,只是個小數目
明山大嶼成萬億

引用:
原帖由 johnlam12388 於 2021-3-5 06:21 PM 發表

吾唱都衰硬!

內外夾攻 死尻硬
如果睇得甘淡,為何唔立即賣港樓?

引用:
原帖由 johnlam12388 於 2021-3-5 07:18 PM 發表

幾球貨仔

賣黎無用
連自住都系得幾球貨仔?

引用:
原帖由 johnlam12388 於 2021-3-5 07:56 PM 發表

正經討論樓價

AA都吾敢回

無他嘅 真相令人心酸
CCL升緊啦,相信一個月內會突破180,10月破頂位190

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-3-6 12:58 AM 發表

我今天去了華為開會,也跟老板一起吃飯喝酒,這個就是中國現在的發展模式!你必須跟着遊戲的規則去玩!一個機會便可以提前財務自由!
我之前在香港已經半退休狀態,跑下馬過下日辰(有關注我都知道)!疫情關係一早就過來深圳,結果欲罷不能!希望大家可以把握今天 展望未來!……
醉醉哋!早點休息吧……
今次政協會議,已經廿年來,第一次沒提:一國兩制。而選舉方式,也會變成大陸模式選舉

好明顯地,香港既然政治上行大陸模式,甘經濟增長將來也會行大陸模式

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]