• 瀏覽: 19,650
  • 回覆: 6
  • 追帖: 5
市區新盤搶客戰況加劇。會德豐地產常務董事黃光耀稱,由5大發展商合作的西南九龍維港滙I首張價單推出108伙,間隔開放式至三房,最高折扣20%,折實平均呎價24,628元,折實售價641.6萬至2,204.48萬元,呎價21,989至26,593元,價錢相當吸引。

信和置業(00083)集團聯席董事田兆源表示,是次開價屬超級開心價,較同區樓盤價錢具大折讓,希望受市場追捧,首批之中47%單位折實售價低於1,000萬元,折實市值約11億元。稍後加推單位有信心加價,加價空間很大。

資料顯示,上述地王於2017年11月以172.88億元售出,以可建總樓面約987,831方呎計算,每方呎樓面地價約17,501元。

新鴻基地產(00016)旗下同區匯壐III去年11月加推217伙,屬項目壓軸推出高座開放式至三房全數單位,實用面積279至1,047方呎,折實平均呎價為28,090元,入場費由680.96萬元起。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0304_00842_001.html

評論:平到震,五間發展商全部都仲騰雞過我。早幾日買左Monaco應該好後悔。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Thanks123 於 2021-3-4 05:31 PM 發表

呢呢個價,不如買匯璽,匯璽真係港鐵樓上,又有大商場。
見仁見智啦,呢個盤要行,但有海景。

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-3-4 04:42 PM 發表

抵, 不過係唔知有幾多個單位賣呢口價? 
是平均價

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-4 06:54 PM 發表

系唔系所有單位都望到海先?
是,不過有d 係向西北,有海景但唔算靚

引用:
原帖由 淡定人夫 於 2021-3-4 07:00 PM 發表

這裡話平,抵的人個個又話都係買唔起,兩房都無錢買學人話抵買,思覺失調
我不會買,不過新聞講發展商要蝕錢,大孖沙又睇錯市

引用:
原帖由 淡定人夫 於 2021-3-5 11:52 AM 發表

發展商會蝕,天大笑話,你計的樓面地價同起樓成本同佢實際條數好大出入。話蝕賣比你等買家感覺良好。
所以我只講「新聞講」

引用:
原帖由 Vince78 於 2021-3-5 02:19 PM 發表

其實如果有分析開價嘅單位 佢首批賣的是一期 3A 3B 5 座 是較入的座數 雖然都有海望 但其實會被二期擋左部份景觀 我懷疑呢批單位只看到昂船州和遠眺堅尼地城以東的海 而看不到西九龍 和中上環海景
真是要專家分析,5座真是未必望到中環

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]