• 瀏覽: 6,113
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
呢幾日股市chock到你暈,相信好多自稱炒股回報高過樓市嘅淡淡,已經輸到底褲都冇埋 業主就月月收租收到手軟

熱賣及精選
引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-3-4 01:44 PM 發表

$40蚊買左941, 7厘息未驚過
你其他蝕個啲,你收100年息都唔夠啦

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-3-4 01:51 PM 發表

你hack左入我ac? 其他賺幾成又同你講咩
樓又輸,股又輸係到發脾氣?

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-3-4 01:55 PM 發表

美團上年$100入,要跌幾多先跌番去買入價
勁呀,淡友個個都係股神

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-3-4 04:15 PM 發表

樓主咪傻啦,話到明係「地產版股神」咁就無論係升市定跌市,都一定係賺錢㗎。

佢哋今日知聽日事,一早可以預測股市未來嘅走向,不過就唔知點解偏偏睇錯樓市。
個個都話3蚊買騰訊,升幅好過買樓

股神輸哂

引用:
原帖由 deepb 於 2021-3-4 09:22 PM 發表

老生常談,分別係槓桿。

比如十年前用40萬買既400萬樓,就當只升一倍,都變多400萬,未計中間樓換樓,一開二,
呢啲case 一個招牌都壓死幾個。

同樣一舊錢40萬,問心有幾多人可以十年間變400萬,大家都有玩股票,你唔洗同人交代邊隻升幾多成,賺左幾多倍,問心呢十年間在股票市場係輸多定贏多?

俾你再選,十年前還是會不買樓?5年前還是會賣自住樓?定係繼續cash out 玩股票,你自己根本有 ...
C hing 好心水清

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-3-4 02:29 PM 發表

淡淡股神去那兒
已消失

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-3-5 01:28 AM 發表

所以第一間。九成按揭真系好屈機。現在求其買間大西北兩房舊樓。五球上車。真系幾難輸。

因首置樓可造九成供。股最多只能造三四成槓桿。重要系藍籌才得。所以首置樓九按升一倍等同你買中隻股借三成要升七倍。

相信十年內大西北兩房升到十球的機率會多過恆指升七倍到二十一萬點多好多。

唔明班年青人想咩。仲唔上車。
過多17年後1千萬上車基本

去咗邊

好似冇聲氣

低死

成班傻仔又輸錢

輸到傻

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]