• 瀏覽: 6,116
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
熱賣及精選
引用:
原帖由 deepb 於 2021-3-4 09:22 PM 發表

老生常談,分別係槓桿。

比如十年前用40萬買既400萬樓,就當只升一倍,都變多400萬,未計中間樓換樓,一開二,
呢啲case 一個招牌都壓死幾個。

同樣一舊錢40萬,問心有幾多人可以十年間變400萬,大家都有玩股票,你唔洗同人交代邊隻升幾多成,賺左幾多倍,問心呢十年間在股票市場係輸多定贏多?

俾你再選,十年前還是會不買樓?5年前還是會賣自住樓?定係繼續cash out 玩股票,你自己根本有 ...
C hing 好心水清

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-3-4 02:29 PM 發表

淡淡股神去那兒
已消失

引用:
原帖由 deepb 於 2021-3-4 09:22 PM 發表

老生常談,分別係槓桿。

比如十年前用40萬買既400萬樓,就當只升一倍,都變多400萬,未計中間樓換樓,一開二,

同樣一舊錢40萬,問心有幾多人可以十年間變400萬,大家都有玩股票,你唔洗同人交代邊隻升幾多成,賺左幾多倍,問心呢十年間在股票市場係輸多定贏多?

俾你再選,十年前還是會不買樓?5年前還是會賣自住樓?定係繼續cash out 玩股票,你自己根本有 ...
所以第一間。九成按揭真系好屈機。現在求其買間大西北兩房舊樓。五球上車。真系幾難輸。

因首置樓可造九成供。股最多只能造三四成槓桿。重要系藍籌才得。所以首置樓九按升一倍等同你買中隻股借三成要升七倍。

相信十年內大西北兩房升到十球的機率會多過恆指升七倍到二十一萬點多好多。

唔明班年青人想咩。仲唔上車。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:

老生常談,分別係槓桿。

以前無論樓價有幾高,你有幾層樓在手,都可以用9按,可以無限向唔同銀行借錢上會,買多幾層樓

依家高過一千萬就只能借5成。投資者只能做4成按揭,又有壓測,又有信貸資料庫,收入少D已經都好難買多間了

時代唔同左,好難用同一模式套入依家情況

股神又贏

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-3-5 01:28 AM 發表

所以第一間。九成按揭真系好屈機。現在求其買間大西北兩房舊樓。五球上車。真系幾難輸。

因首置樓可造九成供。股最多只能造三四成槓桿。重要系藍籌才得。所以首置樓九按升一倍等同你買中隻股借三成要升七倍。

相信十年內大西北兩房升到十球的機率會多過恆指升七倍到二十一萬點多好多。

過多17年後1千萬上車基本

股市有牛熊証
可以買CALL 可以買PUT
好市可以輸死
跌市可以大賺
考你眼光O者
買樓都有人輸到命都輸埋LA
買樓大賺都有大把人

又吾系要擺天仙局搵大錢
大家正路搵食各師各法LA

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-3-5 01:28 AM 發表

自住幾時有需要,都要買
不過投資樓,依家做得4成按揭,回報得兩厘,已經好難揾到食了

仲有一個要留意:中央搞掂犯民之後,下一步一定要搞好香港民生,民生最重要系:住屋。以前有犯民拉布幾年,拖慢哂D工程,今時唔同往日,如果政府要做,大幅近岸填海,供應量會好快到

所以我建議:自住幾時買都得,投資樓,就無謂搏了

引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 4-3-2021 01:43 PM 發表

呢幾日股市chock到你暈,相信好多自稱炒股回報高過樓市嘅淡淡,已經輸到底褲都冇埋 業主就月月收租收到手軟
兩樣都要有嘅,炒股高嘅時候咪喺嗰度賺錢囉,平時咪地產賺錢囉!

由得那些估神繼續買股幫業主供樓吧!他們智商低亦沒辦法!

各國QE無限印銀紙令貨幣持續貶值而令物業升值!
樓供應有限,越遲買越高價
如有100萬過幾年貶值30>50%>直到永遠
十年前樓100萬>升60>100>140%>直到永遠
租樓蝕租替業主供樓!買樓抗通脹/貶值及儲錢
引用:
原帖由 omega2000 於 2021-3-6 02:05 PM 發表

由得那些估神繼續買股幫業主供樓吧!他們智商低亦沒辦法!
未必個個都系賣樓等跌,我租客系政府公務員,等緊抽市區居屋,好似話政府公務員有條特快排居屋隊的

我希望香港股樓皆升,但問心,甘多年來係股市贏錢既人多,定係享受資產升值既人多呢?

去咗邊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]