• 瀏覽: 188,151
  • 回覆: 701
  • 追帖: 86
引用:
原帖由 Bianca228 於 2021-3-4 03:56 PM 發表

八大派掌門人他們真係非常得閒,他們不停發掘我的資料,又不停打1000幾百字留言,有空閒時間睇下邊隻股票可以買啦,莫非他們做咗大閘蟹,買到成手貨,動彈不得,冇錢或者唔敢撈底?
學Itz兄話齋cash is king !

熱賣及精選
引用:
原帖由 li-ion 於 2021-3-4 03:57 PM 發表

師兄, 睇過你d帖, 都系一般傾偈, 點解外面咁多是是非非?
可能我個帖令到new comers draw IPO,分薄他們的盈利,所以搵啲藉口想我收聲。

引用:
原帖由 Bianca228 於 2021-3-4 04:02 PM 發表

可能我個帖令到new comers draw IPO,分薄他們的盈利,所以搵啲藉口想我收聲。
其實係每一個討論區每一個行業都有既得利益者,當他們的領土被侵犯,他們會排擠new comers.

靜待啱的IPO抽&呢個巿保留大部份cash (攞返少少🤏🏻利潤買正股/動物考吓眼光),近日醫療股被大量出貨洗牌,抽新股時都要諗吓個嚟緊個版塊受唔受追捧。

引用:
原帖由 Bianca228 於 2021-3-4 04:04 PM 發表

其實係每一個討論區每一個行業都有既得利益者,當他們的領土被侵犯,他們會排擠new comers.
街外錢, 齊齊搵具! 對付大戶, 大家要聯手, 單打獨鬥吾夠大戶玩.

算啦。呢個跌浪。只系輸兩隻新股。無左皮幾野。如揸正股。起碼無幾十個。我覺得賺左tim....

其實炒股實有輸贏。

今年成續仲又十皮執。你睇下持正股班版友。佢地維持正數都只屬少數。仲想點?

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
我想問一個小伙子月入二萬幾蚊,供一自住樓,只係得一球cash,有一家四口等佢養,仲有錢去買層樓收取租金嗎?小伙子喺2009年都估到樓價必上升,他周圍問銀行借錢,有銀行貸款給他嗎?身邊的親戚朋友都係沒有錢的。千里馬都要有伯樂賞識才能成為千里馬,小伙子當時找不到伯樂,只可以順天而行,睇送食飯。慶幸到現在小伙子都可以財務自由,搵到餐飯食,多謝上天的照顧。

引用:
原帖由 Bianca228 於 2021-3-4 04:02 PM 發表

Exactly

棄我去者,昨日之日不可留;亂我心者,今日之日多煩憂
引用:
原帖由 你假誠 於 2021-3-4 04:15 PM 發表

算啦。呢個跌浪。只系輸兩隻新股。無左皮幾野。如揸正股。起碼無幾十個。我覺得賺左tim....

其實炒股實有輸贏。

今年成續仲又十皮執。你睇下持正股班版友。佢地維持正數都只屬少數。仲想點?
有賺輸好正常,正股輸到幾十都大有人在

Hi,brother, I want to know  who is the new comer using margin to apply IPO because of my post, thanks.

引用:
原帖由 你假誠 於 2021-3-4 04:15 PM 發表

其實炒股實有輸贏。

無錯, 炒得十年八載股就知同賭無分別, 長賭俾返佢佔多數, 一年執幾成下年嘔突不時發生, 長線增加唔容易

我轉按了買多一層元朗蝸居作居所,其實可租出2間,借了的錢作流動資金用來ipo,小心玩ipo多是首日放貨,只有思摩爾, 歐康放了長線才放,今年ipo都有可觀收入,可以作為返了工
如今都沒有多貨作短炒
別人24000上30000都賺了好多,我多短炒贏錢已心足了
係呀要轉名轉按才買多一間已兩年多了
我可以full pay 兩層的...做銀行走不做 借佐先1厘多息, 之後借不倒
我是保守型的.
我有錢的,借1厘多息用作人民幣三年期收息,上年息和價都十厘..今年不知點呀

引用:
原帖由 Maktomtom 於 2021-3-4 05:08 PM 發表

我轉按了買多一層元朗蝸居作居所,其實可租出2間,借了的錢作流動資金用來ipo,小心玩ipo多是首日放貨,只有思摩爾, 歐康放了長線才放,今年ipo都有可觀收入,可以作為返了工
如今都沒有多貨作短炒
別人24000上30000都賺了好多,我多短炒贏錢已心足了
係呀要轉名轉按才買多一間已兩年多了
我可以full pay 兩層的...做銀行走不做 借佐先1厘多息, 之後借不倒
我是保守型的.
...
your monthly income is very high

引用:
原帖由 Bianca228 於 2021-3-4 04:35 PM 發表

Hi,brother, I want to know  who is the new comer using margin to apply IPO because of my post, thanks.
B 兄, 我從落煇開始跟你, 可惜沒中,  6600 第一次上B, 都係跟你銀行度抽的, 輸1000左右, 但輸贏自己決定, 跟你沒關係的

引用:
原帖由 Bianca228 於 2021-3-4 05:30 PM 發表

your monthly income is very high
年頭好景賺到,年中不知什麼景況....

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]