• 瀏覽: 12,426
  • 回覆: 203
  • 追帖: 3
今日想買1手, 但唔想買港股的...

熱賣及精選
過來人身份話下你:9988雖然系好股,就算低位買都唔可以重倉,你要明白趨勢投資同價值投資系兩回事,9988目前屬於價值投資,而3690/388/1024...呢D 屬於趨勢投資。價值投資就意味著機會成本會比較大 需要用趨勢投資去平衡返。
至於700就同意系戰略投資,最近港府開始研究SPAC,如果成事,700所投資的千幾間公司的股份會打包以SPAC形式上市,到時先系700價值正在釋放的時候。700的未來標的我認為一部分系美國的巴郡。

千奇唔好買CALL輪期權, 
買正股, 
大戶睇到散戶底牌

引用:
原帖由 京都花見 於 2021-3-4 11:49 AM 發表

過來人身份話下你:9988雖然系好股,就算低位買都唔可以重倉,你要明白趨勢投資同價值投資系兩回事,9988目前屬於價值投資,而3690/388/1024...呢D 屬於趨勢投資。價值投資就意味著機會成本會比較大 需要用趨勢投資去平衡返。
至於700就同意系戰略投資,最近港府開始研究SPAC,如果成事,700所投資的千幾間公司的股份會打包以SPAC形式上市,到時先系700價值正在釋放的時候。700的 ...
大戶就是駭客, 講咩都沒用,
總之有戰略意義就要買.
技術專呃水魚,

今日好多股玩完, 唔會再升返;  但是, 戰略話我知,
有超級大莊收緊9988

散戶們, 放棄其他股都不應放棄9988 .
因為大部份股跌了就沒得升返,
而9988 是必會升得返
因為市值5萬億

引用:
原帖由 朱共山 於 2021-3-4 10:40 AM 發表

這股至少持有10年,
沒1000蚊都唔放
10年後咩世界沒人知,有可能已經被京東拼多多取代,

引用:
原帖由 死狗改不了食屎 於 2021-3-4 11:13 AM 發表

五百定百五?
1000蚊
睇5年,
500 只是2-3年目標

引用:
原帖由 朱共山 於 2021-3-4 11:59 AM 發表

1000蚊
睇5年,
500 只是2-3年目標
阿里巴巴已經慢慢分緊個大餅俾京東同拼多多,已經一個餅自己食,而家一個餅3個人食,雖然你仲係食緊一個餅的6成,但不排除以後京東同拼多多會搶到更多餅

引用:
原帖由 朱共山 於 2021-3-4 11:07 AM 發表

我放晒其他股, 就算忍痛大蝕放 1800 788 688 1186  等輸最多....
都不放一股阿里巴巴.
本人最不願放的港股是 1800 788 688 1186 728 , 因為輸最多(指%, NOT 錢)
你嘅往績已經出賣左你啦廢人🤣🤣

引用:
原帖由 riggilai 於 2021-3-4 12:06 PM 發表

註冊時間2020-12-9

BLOCKED

我一提9988, 成村網軍出現, 大家知道超級大莊想收購

引用:
原帖由 朱共山 於 2021-3-4 11:56 AM 發表

今日好多股玩完, 唔會再升返;  但是, 戰略話我知,
有超級大莊收緊9988

散戶們, 放棄其他股都不應放棄9988 .
因為大部份股跌了就沒得升返,
而9988 是必會升得返
因為市值5萬億
提下大家好喎,  邊D股唔會再升番先?

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散

原帖由 riggilai 於 2021-3-4 12:06 PM 發表 

低端人口/監犯

都是果句, 財不入急門, 
細價股/莊股升10倍都沒用, 因為根本沒散戶買到.
而真正大價股的升是人人都受益,
真正大價股是可以成百萬千萬的買入, 
而莊股見你大手買即暴跌現形.
中長線投資不解釋.
我雖然不買重視港股, 但堅持每日上香討討論港股.
近排故意1股黨燈跌美股來大手買

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]