• 瀏覽: 11,565
  • 回覆: 118
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-3-6 10:16 PM 發表

好貼個海,好濕
唔一定

熱賣及精選
引用:
原帖由 teenkit 於 2021-3-7 11:59 AM 發表

佢d露台和大窗全部起向海個面。當然,有些房看到公屋的。
https://youtu.be/s_V8yla9coA
佢斜斜地甘起
所以只買海景戶,25000果堆有冇海景?

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2021-3-7 11:36 AM 發表

行埋去都聞唔到喎
我唔係話呢個盤臭,我係話個污水廠及垃圾轉運站臭,佢近碼頭果面

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-3-7 12:27 PM 發表

我唔係話呢個盤臭,我係話個污水廠及垃圾轉運站臭,佢近碼頭果面
奧運銀海,南昌都無臭。 這盤應該無臭

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2021-3-7 12:43 PM 發表

污水廠及垃圾轉運站在貨櫃碼頭果面既

引用:
原帖由 hkbob123 於 2021-3-4 12:53 PM 發表

呎價GV一定貴過GM兩成以上
Grand Victoria (GV) 同 Grand Monaco (GM) 定位不同
GM 位處東九龍啟德,未來還有大基建,如中九龍幹線、啟德體育城及大型商場等,屯馬線等。所以未來配套比較好。

GV 則位處西九龍長沙灣西區,未來沒有大基建,但GV既賣點係永久臨海住宅(佢既則係可以做到每一戶也有不同方向的海景,這點GM做不到),此外,交通配套上鄰近南昌站(步行約五分鐘可到南昌站B出口),擁雙鐵優勢(東涌線及屯馬線),另外一站可到Austin站之後轉高鐵,三站到香港站-CBD1 (將來東涌線仲會申延至金鐘、添馬艦),另外中九龍幹線通車後,去觀塘CBD2也好方便。除了鐵路,西九龍上三號幹線去到西隧後過海。相較之下,中九龍幹線及屯馬線開通後,GM過海去中環也比GV不便(屯馬線要去到紅磡站轉車再過海,不是直接過海),中九龍幹線也是去到西九龍而不是直接過海。所以在交通上GV比GM好(當然如果工作地點在九龍東CBD2,GM會比GV好)。不過GV既社區配套則明顯不及啟德的GM。

總括來說,如果心儀永久海景住宅及交通方便,西九龍長沙灣西既GV會較好。如果心儀大都會市區配套,東九龍啟德既GM會較適合。兩個都係今年九龍區優質樓盤。

以呎價計,如果GV要高過GM兩成,除非是望向維港景既大單位,GM始終在啟德有其投資價值。

15000蚊

引用:
原帖由 Eric@jobseeker 於 2021-3-7 01:24 PM 發表

Grand Victoria (GV) 同 Grand Monaco (GM) 定位不同
GM 位處東九龍啟德,未來還有大基建,如中九龍幹線、啟德體育城及大型商場等,屯馬線等。所以未來配套比較好。

GV 則位處西九龍長沙灣西區,未來沒有大基建,但GV既賣點係永久臨海住宅(佢既則係可以做到每一戶也有不同方向的海景,這點GM做不到),此外,交通配套上鄰近南昌站(步行約五分鐘可到南昌站B ...
中肯
其實佢到時GV開大單位及二期呎價會在 27000-28000 樓上架啦
畢竟 麵粉已經咁貴 佢會唔會做蝕本生意呀?
不過首批肯定有水位 而且信和通常不會賺盡 睇佢股價就知
啟德要守 中長綫升幅是可觀的 除非啟德一號一期 否則暫時其他屋苑普遍三年升幅在10% 合理 與大市相若

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2021-3-7 12:43 PM 發表

有線樓盤傳真也提出了這個問題 夏天吹西南風有機會臭 冬天吹東風/北風就冇事

點解發展商要蝕賣

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。
引用:
原帖由 貓腩 於 2021-3-7 02:37 PM 發表

點解發展商要蝕賣
佢第一批單位大部份係中低層或望昂船洲海景,目的在做宣傳吸引買家注意。之後望維港景既中高層單位會慢慢加價。

引用:
原帖由 Eric@jobseeker 於 2021-3-7 02:45 PM 發表

佢第一批單位大部份係中低層或望昂船洲海景,目的在做宣傳吸引買家注意。之後望維港景既中高層單位會慢慢加價。
Confirm左未?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]