• 瀏覽: 18,843
  • 回覆: 239
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 er007 於 2021-3-5 12:15 AM 發表

200萬磅定200港幣?
如200萬港幣就大灣區,英國樓london 市中心同香港價唔差好多,200萬首期都未必夠,如買london以外城市就無乜投資價值。
我都奇怪
點會倫敦同大媽區比較
倫敦點會平?

熱賣及精選
我建議買倫敦當投資,之前我買珠海中過伏,比發展商同中介夾埋厄,到依家都未收到樓,應該係話,我層樓無端端變咗間辦公室。錢又冇,樓又無,仲一身官非添。。。

回覆 引用 TOP

倫敦樓拋離幾十條街
晌大陸買血本無歸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 supersupersam 於 2021-3-5 12:39 AM 發表

我都奇怪
點會倫敦同大媽區比較
倫敦點會平?
Mayfair 嗰頭買個兩房都要千萬港幣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-4 01:27 PM 發表

SDLT 五十萬磅以下豁免到六月。

Council Tax 租客負責。

買樓比乜嘢 Value Added Tax / Income Tax / Capital Gains Tax / Inheritance Tax?
買樓收租畀agent打理,唔使畀vat咩?
租金收入唔使畀 Income Tax咩?
第日賣樓唔使畀Capital Gains Tax咩?
如果你一個唔好彩死左,唔使畀Inheritance Tax咩?

天是蔚藍的
如果200萬嘅單位,呢兩個地方放租同放售,都唔係咁容易

如果英國買屋,建議搵住果邊嘅親戚搵盤
大灣區就自己睇多d,同朋友八多d,因為實有一個半個買咗

回覆 引用 TOP

又係200萬 southampton
當倫敦盤?好似見過n 次

買股票好了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 買大陸股等跳欄 於 2021-3-5 02:48 AM 發表

又係200萬 southampton
當倫敦盤?好似見過n 次
總之大陰蒂國就是好

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 deandeantay 於 2021-3-3 12:12 PM 發表

錢唔太多,得200萬左右
想做下投資,同埋會等過幾年阿仔過去英國讀大學

倫敦盤有agency可以做埋租務,之後等阿仔讀大學就留返比佢住,大個左就等佢供
大灣區問過可以直接買到個市區單位,所以唔洗煩之後又要點供。不過唔太知邊d agency好,同埋怕以後香港全歸中國之後,深圳就冇人租

大家覺得點?
定係買返香港盤好?但我又怕之後真係唔會再升...
深圳樓200萬郊區都買唔到!你點樣買到市區?

引用:
原帖由 一片天 於 2021-3-5 01:35 AM 發表

買樓收租畀agent打理,唔使畀vat咩?
租金收入唔使畀 Income Tax咩?
第日賣樓唔使畀Capital Gains Tax咩?
如果你一個唔好彩死左,唔使畀Inheritance Tax咩?
你唔知頭唔知路就唔好搭嘴。

我係回應緊有人話 “買英國樓交稅都交窮你”,“買英國樓” 呢個過程,何來 SDLT (人地講明得 £20萬,而六月底前成交 £50萬以下免交),何來 VAT,何來 income tax,又何來 CGT呀?

你講緊嘅係租樓比人嘅費用,唔係 “買英國樓”。我又教你啦,離市中心 20-30 火車 / tube journey 嘅地方,例如 Croydon, Stratford, Egware 等地方, £40萬到 £45萬,freehold terraced houses,無 ground rent, 無 service charge,council tax 租客比,月租 £1,550-1,675,唔信?我親身經驗,比埋你睇 rental statements:

Management fee 係租金 10%,加 2% 嘅 VAT,你所講嘅 “買樓收租畀agent打理,唔使畀vat咩” 只係區區 gross rental income 裡面嘅 2%。

仲有,你每個月比呢 12% 唔係白比,rental agent 幫你搵租客,做 background check,credit check,financial statements,報保險,租客走左搵下一個等,呢 d 都唔會另外收費。香港你比完半個月佣金以後都唔使旨意再搵到人。

怕租霸?買 rental protection 啦,£250-300一年,包你六個月欠租同所有 eviction legal expenses 呀。

上面三間屋,其中一間買入價 £45萬,月租 £1,675,一年 rental protection £300,property insurance £320,租金 12% 比 management fee (VAT inclusive),net return 3.8% p.a. 已經扣完所有費用,仲要係倫敦 Zone 2/3 嘅 Stratford,Crossrail 就黎開,而家未有 Crossrail,搭 tube 去市中心 Liverpool Station 都只係十幾分鐘,你話有無賺?何來 “交稅都交窮你 ”?

賣樓比 CGT 係天經地義,但係你地呢度咁多人講到英國買樓咁凶險,回報又低,稅又高,又何來 rental income net return?咁又何來 income tax,何來 CGT 呢?

唔想比 IHT,大把方法,你自己去問當地律師。唔通你覺得咁多大陸、阿拉伯、俄羅斯”、東歐同非洲富豪去倫敦買樓,佢地個個預左死後 40%遺產交稅?再唔係,買 commercial properties,全棟 mixed use 買番黎都唔係好貴,commercial properties 唔使比 IHT 架。

引用:
原帖由 supersupersam 於 2021-3-5 12:39 AM 發表

我都奇怪
點會倫敦同大媽區比較
倫敦點會平?
倫敦好大,有平有貴。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 messilovecr7 於 2021-3-4 04:57 AM 發表

怕以後香港全歸中國之后,深圳就冇人租, 這是什麼意思? 香港一向都是中國管的,送孩子去外國接受西方式洗腦教育再回香港當暴徒我可不要,一就全家移民英國,永不回來,要不就留在中國念書,好好的當一個中國人
凸手正是

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hanabi221 於 2021-3-3 12:34 PM 發表

大灣區應該好多厄你係市中心 其實係未來(未必係)市中心
唔好亂up ,衣加一定買大灣區,未來10年一定升多幾倍,唔好害人叫買倫敦d爛鬼樓!比都唔要!

引用:
原帖由 deandeantay 於 2021-3-4 12:18 PM 發表

你又岩,原本呢2年送佢去讀埋中學,不過佢又唔肯...
真心講🤨留返起D錢係身等個仔出身再比佢自行決定仲好

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]