• 瀏覽: 19,284
  • 回覆: 13
  • 追帖: 7
未來幾年倫敦樓價都唔會點起,無乜投資價值。

天是蔚藍的
熱賣及精選
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-4 01:27 PM 發表

SDLT 五十萬磅以下豁免到六月。

Council Tax 租客負責。

買樓比乜嘢 Value Added Tax / Income Tax / Capital Gains Tax / Inheritance Tax?
買樓收租畀agent打理,唔使畀vat咩?
租金收入唔使畀 Income Tax咩?
第日賣樓唔使畀Capital Gains Tax咩?
如果你一個唔好彩死左,唔使畀Inheritance Tax咩?

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-5 07:35 AM 發表

你唔知頭唔知路就唔好搭嘴。

我係回應緊有人話 “買英國樓交稅都交窮你”,“買英國樓” 呢個過程,何來 SDLT (人地講明得 £20萬,而六月底前成交 £50萬以下免交),何來 VAT,何來 income tax,又何來 CGT呀?

你講緊嘅係租樓比人嘅費用,唔係 “買英國樓”。我又教你啦,離市中心 20-30 火車 / tube journey 嘅地方,例如 Croydon, Stratf ...
引用:
唔想比 IHT,大把方法
除左用公司名義買樓無IHT之外,你有乜野把炮可以避開IHT,我都好想知喎?

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-6 12:59 PM 發表

用公司名係最簡單。

複雜嘅,用 bare trust。

唔使煩嘅,買 mixed use properties,commercial properties 一向免收 IHT。
引用:
唔使煩嘅,買 mixed use properties,commercial properties 一向免收 IHT。
咁即係無料到啦,順便提提你,買 mixed use properties,commercial properties 作收租用途一樣要俾 IHT!
Inheritance Tax
If investment properties form part of a person’s estate when they die, the equity of these properties will form part of the value of the estate. That means that if the total value of the estate is worth over £325,000, those set to inherit the property will be faced with paying 40% Inheritance Tax on any amount over this figure. However, depending on your circumstances, you may qualify for Business Property Relief. Business Property Relief provides relief from Inheritance Tax on the transfer of relevant business assets at a rate of 50% or 100%. However, when it comes to commercial property, relief will only be available if the land/buildings are to be used for the sole purpose of continuing the business operating from the premises. If you inherit commercial property with the sole purpose of making a profit from the rental income, simply managing the property as an investment asset, BPR will not be available.

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 07:31 AM 發表

唔識你就問,你上網搵資料搵到九唔搭八,Business rate 同 IHT 都唔識分?

我英國大把寫字樓,工業地,holding structure 搵 tax consultants 做。你覺得你會叻過人地,定係你英國物業會多過我?識得又多過我?

你有無睇清楚,我幾時話過係Business rate?

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 07:36 AM 發表

咁你睇到我教你嘅嘢未呀?仲覺得 commercial properties 有 inheritance tax 嗎?

唔通我搵到既係假資料?
Inheritance Tax
If investment properties form part of a person’s estate when they die, the equity of these properties will form part of the value of the estate. That means that if the total value of the estate is worth over £325,000, those set to inherit the property will be faced with paying 40% Inheritance Tax on any amount over this figure. However, depending on your circumstances, you may qualify for Business Property Relief. Business Property Relief provides relief from Inheritance Tax on the transfer of relevant business assets at a rate of 50% or 100%. However, when it comes to commercial property, relief will only be available if the land/buildings are to be used for the sole purpose of continuing the business operating from the premises. If you inherit commercial property with the sole purpose of making a profit from the rental income, simply managing the property as an investment asset, BPR will not be available.

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 07:41 AM 發表

你知唔知 domicile 係乜意思?

上網睇完就當自己係專家?一句到尾,你英國有無買樓,有無搵過 tax advisors?你唔識或者一知半解就唔好亂講害人。
我當然有物業係英國,我亦都希望乜都識,又或者係一知半解。

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 07:51 AM 發表

咁我教你啦。你知唔知 2017 年前所有 non dom 都可以開 overseas 公司去英國買樓,從而避免 IHT?呢 D 叫做 "enveloped UK properties"

2017 年開始,政府在樓價上升壓力下宣布 residential properties 唔可以再被 enveloped,最終 beneficiary 需要記名,死後都要交稅。

但以上改革只限 residen ...
多謝賜教,我持有既物業( domestic  ,non domestic ) 全部私人名義擁有,已經走上不歸路。

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 07:54 AM 發表

你睇完我上面講嘅嘢明未呀?如果去英國買寫字樓、工業園收租都要比 IHT,邊有咁多外資去英國買 commercial properties?領匯都剛剛去 Canary Wharf 買寫字樓呀,IHT 你計邊個死呀?
我買既係一般商舖。

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 08:10 AM 發表

大家理性討論。

如果你係 non domiciled,依然有辦法,當然並非 totally legitimate,僅供討論,我並非叫你去做。

所有英國物業而家轉名去一間英國公司,六月底前 3% 厘印。英國公司股東係一間香港公司,香港公司你係股東但全家都係 directors,英國公司同樣全家都係 directors。

你百年歸老之後,其他家庭成員以英國公司 director 身份賣樓,賣樓 ...
呢個未嘗唔係一個方法,但係又會帶出另外一個問題,
若果由私人名義物業轉往(賣)一間公司,須要繳交CGT,豈不是未見官先打三十大板!

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 08:11 AM 發表

咁你轉做海外公司持有,只要你係 non dom,就唔使比 IHT。
問過會計,轉做公司持有,要俾CGT。

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 08:21 AM 發表

CGT 係最終都無法避免的,而家趁有 SDLT holiday 將累積升幅比住一次先,都可以減輕後人嘅負擔。
嗯!都係要搵會計詳細再計下條數。

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 08:24 AM 發表

始終都要比,而家中途比住一次先都無咩所謂嘅。
無啦啦唔見一大筆,心都赤埋啊,師兄!

天是蔚藍的
引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-3-7 08:53 AM 發表

師兄,如果你捨得嘅話,按照我上面嘅方法做 restructuring,但香港公司比子女做 shareholders,同時做 reserve directors,你自己只做 sole director,再同香港公司落個 charge 將物業價值當成公司欠你的。

咁樣雖然名義上你已經唔係物業嘅擁有人,但只有你作為 director 先可以賣樓,公司亦爭你一筆錢。

他日你蒙主寵召,子女只需要由 r ...
師兄你提供既方法亦都可行。
之於話捨唔捨得就真係好難講,人老左點都要有個錢傍身,
親生仔不如近身錢,如果仔女生性又有乜所謂,又帶唔到走既!
其實如果真係捨得既話仲有一個方法,
將物業作饋贈,轉名給子女亦可免除IHT,不過一定要死前七年辦妥有關手續方可。

天是蔚藍的
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]