• 瀏覽: 25,330
  • 回覆: 15
  • 追帖: 6
今日大市升500點 賭股反彈

熱賣及精選
其實隻股抽下冇壞,但點計都冇理由落3注B8既,
比息都比左一皮,你估呧多眾人皆醉我獨醒咩,
係咁精明就吾洗炒IPO了。

可能一早落左飛,但之後先見到妹妹神同金魚仔出來比指引,
果時想抽飛但又抽吾到飛,咪唯有死頂照去局住唱好。

7球抽新股就要攪個統計表出來又真係攪笑D,
好多新股名抽完之後,贏完輸完都吾記得左實數係贏幾多啦。
計埋D雞仔數,同D友記住一程8達通車錢扣左幾多有乜分別。

我見有D友,隻港交所呢幾日大插撈一撈底,一注錢都撈左幾球了,
職員幫佢落個盤每落一注又醒$500 貼士比個職員。其實大有人在,
吾通人地又要攪個統計表出來攪下笑。

本來羸輸就好少事,睇錯就經常會有,
但係攪個統計表出來就抵比人笑啦

引用:
原帖由 wongtai38 於 2021-3-4 10:46 AM 發表

佢有幾多根兩,京東事件+思摩爾事件 我己清楚曬,係堆新人唔知佢舊史😂 另外渣住幾球就當自己大散戶,呢樣都幾好笑😂😂 你有係地產區蒲開,應該feel到佢個種自大感😎井底之蛙😗
他才是FAKE人高手
FAKE 人仲勁過我。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27106310&feedback=0&num=17

你地自己睇下

賣樓抽IPO,果然是高手

引用:
原帖由 大來了達人 於 2021-3-5 02:07 AM 發表

7B本身人工唔高
之前買樓都唔會一個人hold 2 間屋
果7m 都應該係2-3 人夾埋的錢
至少係兩公婆先
仲有小朋友
又可能每月仲要供樓
點慳住洗都冇可能財務自由
能力已在薪金上反映。職場上會形容這類人是高分低能同新界隻牛,日日好勤力,但只能耕田。
其實一看要賣樓炒而不按樓炒,在能力及薪金上已心中有數。
也許當時想在2017年賣樓等跌,但市場總會懲罰看錯市,如在地產版會日日比人笑。
在IPO版就做了大神。成班連孖展都吾識借的新手會圍住大神。因為難得有隻新界牛日日更新統計表比你抄,讀書時求最鍾意搵這類人笨,幫我做晒D功課佢吾該。

引用:
原帖由 新股判官 於 2021-3-5 10:32 AM 發表

佢剩係識copy and paste,自己講野成日錯。好心提醒佢就以為你串9佢block 染你。
尋日先將自己幻想成天龍八部張無忌喺光明頂比八大派圍攻,哈哈
試試搵人提下是倚天屠龍記 六大門派 會否被扑

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-3-5 11:04 AM 發表

仲厚面皮話自己係張無忌 不過都岩既 無忌好彩有個金毛獅王義父又有張三豐教武功 又無意中學到九阻神功 同呢個牛市買乜升乜都幾貼切

話我哋想佢收聲
明明係自己黑名單人都講到自己係受害人 男人老狗咁核突 仲要咒人輸錢沒錢抽

由頭到尾係佢唔俾我哋同佢唱反調姐
唉好心啦🤣
其實他不明白D人買正股的心態

很多人都是現金流太強勁,個個月正職及被動收入都增加,
資金多左出來,已經每樣野都買左,先走去買正股,
正股蟹晒都不緊要,因為總會升返╴同埋每個月都會有正職,租金收入,債息,ML等被動收入。
時間過去後又會多出現金流又要搵野去買。當然現金已經留有一定數目自用及抽IPO

所以炒股蟹晒其實有乜所謂,基本上很多人已累積了強大的資產去支持你去炒股,就係資金沒出路先去買正股。相信此刻他不會明白,因為怕蝕了本金後就翻不了身。

算了,我不再討論他了
廢事累埋J掌門,一陣攪到好似在欺負前輩咁
大家年齡及思想有大段距離,
真係有嚴重代溝,

我要忍口忍口,別再出帖引我,此事告一段落

引用:
原帖由 雨中巨額牛牛 於 2021-3-6 09:29 AM 發表

吹到乜柒必勝法
原來要用幾球野先賺2雞一個月
5厘回報我合埋眼督隻收息股都搞掂啦
呢條咁嘅死儍仔
不過當佢神咁拜嗰班仲on9囉
我搵阿麻阿爺阿公阿婆 4個老人家買銀債都保證有3.5%以上利潤。年年比錢佢地買就穩勝。

65歲的人都識必勝法可以做專家了

我金掌門係咪勁先

頂你又引我

引用:
原帖由 chp9hk3 於 2021-3-6 11:00 AM 發表

一年 3.5%同2個月賺 3.5%係唔同㗎,仲有唔抽新股的日子放在銀行有利息收啊
係喎,
佢計兩個月咋喎。

我好少按入去果到睇,因為無乜好睇。
我見樓上話5%以為講緊年利率。

以為佢地5%年利率就阿支阿左摩洛哥。

一堆MPF的平均一年都有17-25%回報喎

買MPF或者都可能做到專家

附件

aaeb74ef-046e-4ac4-a4ff-1f53847fe7cd.jpg(291.98 KB)

2021-3-6 11:25 AM

引用:
原帖由 買大陸股等數錢 於 2021-3-6 10:54 PM 發表

阿里妹妹比人拉咗?唔見咗人既
佢加持左隻百度啦。
本來明知貴都想照抽,咁而家比妹妹加持左即係點呀。
是否應該要縮手。🥴

引用:
原帖由 Endless633 於 2021-3-7 01:41 AM 發表

可唔可以叫阿妹,加持一D可以沽空嘅股票呀🙏
我吾識佢架,咪以為我地是同一黨呀😭😭😭
我都係一直買佢對家來炒咋。

引用:
原帖由 diedie1 於 2021-3-8 09:13 AM 發表

當樓價6M, 你本金600K
按揭5.4M, 2%一年利息=$108K
租金收入2%, 一年共6M*2%=120K

回報=(120-108)/600=2%
有錯請指正
成日聽好多友講買樓講租金回報幾多厘。根本就好少理會呢樣野。

其實買得樓,就係主要賺佢個樓價升幅或抗通漲,租金回報都是BOUNS,是但抵銷到個供款按揭或利息已OK。
通漲下銀紙又貶值晒。欠銀行舊欠款就愈來愈吾值錢同愈來愈少。
即是我當比首期出來用租金養住一件貨,養幾十年就賺晒,有人會養架車,養隻ROLEX,養件二奶。 我地就養件樓,自住又得,比人住又得,帶D囡去爆房用亦得,租比D囡囡/空姐收租金或肉償亦得。

有得食又有得賺,何樂而不為

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-3-8 12:26 PM 發表

同意..
如果用淨租金回報唔應該咁計

而家買樓d人都係拎1-20%首期
假設樓價唔升唔跌
等於人哋幫你供層樓 我會計埋落去
6m樓 收租14-15k 息 9K(hibor 更低)每月賺5-6k
如果咁計就唔止2% 佢哋只係拎左600k出嚟...
有錯指證
吾識計呀,通常我都是低市價10-20%租出去。
租客索D就平D,個Deep V低D就完全可以議價。
部分體壞左? 立即飛撲出來親自幫你整埋又點話

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]