• 瀏覽: 6,897
  • 回覆: 55
  • 追帖: 1
點解樓價會跌?

附件

20210301_204d4ab3c8204c66e055h9d0ulhX98Ax.jpg(11.74 KB)

2021-3-2 08:35 PM

熱賣及精選
班硬膠又話大西北變天

引用:
原帖由 annabb 於 2021-3-2 08:35 PM 發表

點解樓價會跌?
一個星期數據,代表到乜呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2021-3-2 08:35 PM 發表

點解樓價會跌?
你啲貼真係好高質素

回覆 引用 TOP

隱約見到400幾到500幾一呎樓,好平啊!

引用:
原帖由 bigdaddy2014 於 2021-3-2 10:22 PM 發表

隱約見到400幾到500幾一呎樓,好平啊!
唔係呎價 而係祥X既指數

我又不能夠話祥X係屯門區冇客
但係個數咁浮動有可能係因為數據量唔夠大同埋樓宇質素參差
做出來都冇咩參考性
有冇人可以詳細講下呢個數據係由咩得出來
樓主只係貼張圖 咩資料都冇

而中X果個只集中做藍籌屋苑
樓宇質素相約 咁樣參考性會大d

其實呢d指數都係參考
住屋需要跟個人負擔能力同指數無關

立場: 俾得起首期 我是強烈建議買自住

岩買左,冇跌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-2 11:08 PM 發表

做出來都冇咩參考性

其實呢d指數都係參考

祥x話自己大量成交,每個員工平均5-10一個月。

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-2 11:08 PM 發表

做出來都冇咩參考性

其實呢d指數都係參考

更正。係5-10萬一個月人工。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2021-3-3 12:09 AM 發表

我睇左佢個註解
用「大部分私樓屋苑成交呎價」來計出一個指數
睇返佢拎邊d屋苑計 先知屯門區大 (圖一)
計倚領 聚康 豫豐 都算ok
計青榕臺 😦 (我特登去check呢個係邊) 
冇計瓏門 (我估係未夠10年) 

呢個指感覺冇考慮到一般大眾購買者對位置要求
彷彿為左每周新聞稿去計出一個數字

呎價加分析指數 (圖二)
呢種圖表先比較有參考價值

但係作為一個準買家緊係想平
作為一個準賣家緊係想叫高
你想入貨平 但人地唔減俾你 
個交易都係唔會成功 🤣
所以一切數字只供參考

附件

5CBA6CFE-BE78-489F-A668-CFFF69888273.png(589.22 KB)

2021-3-3 12:38 AM

05DB1FC6-D976-429F-99D8-943F1EF06CDB.png(490.04 KB)

2021-3-3 12:38 AM

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-2 23:08 發表

做出來都冇咩參考性

其實呢d指數都係參考

佢個圖係由400起跳到500咁上下嫁,咁樣出圖俾人睇又蒙,條線梗係直啦。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-3-3 12:47 AM 發表

佢個圖係由400起跳到500咁上下嫁,咁樣出圖俾人睇又蒙,條線梗係直啦。
其實祥益有寫埋「有關指數計算的成交由於市場有不正常低價成交及成交量偏低,讀者需配合其他數據及與較長期指數數據一併作參考。」
只係樓主就係冇po埋出來囉 😹

以前學既統計學冇還返晒俾阿Sir 😬

附件

F90AAB72-23FC-4206-B86E-E50BEBA0E099.png(490.04 KB)

2021-3-3 12:58 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2021-3-3 00:09 發表

汪上集網台話自己員工過百萬年薪 佢d手下靜哂無出聲

回覆 引用 TOP

引用:

點解樓價會跌?
你記唔記得自己三年前講過沙一會跌穿$300萬架? 仲叫我:歡迎cap圖!!

其實你面懵嘛?

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-3 12:38 AM 發表

我睇左佢個註解
用「大部分私樓屋苑成交呎價」來計出一個指數
睇返佢拎邊d屋苑計 先知屯門區大 (圖一)
計倚領 聚康 豫豐 都算ok
計青榕臺 😦 (我特登去check呢個係邊) 
冇計瓏門 (我估係未夠10年) 

呢個指感覺冇考慮到一般大眾購買者對位置要求
彷彿為左每周新聞稿去計出一個數字

呎價加分析指數 (圖二)
呢種圖表先比較有參考價值

但係作為一個準買家 ...
有認真研究~ 讚!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]