• 瀏覽: 52,630
  • 回覆: 22
  • 追帖: 3
買之前從冇考慮過有冇露台
買樓純粹睇錢,地方,自己鐘唔鐘意,o岩唔o岩自己
到買左有露台之後,十年都唔出去一次,唔會用黎晾衫,只係每年洗一次地

熱賣及精選
引用:
原帖由 元朗歌神 於 2021-3-2 03:13 PM 發表

都係屋企一部份 但又唔點用又要打理好似好麻煩咁
其實係架
最好彩係樓上冇掉垃圾落黎,所以冇乜野都唔需要出去

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-3-2 03:35 PM 發表

睇完東張西望,知道露台好多野唔准做,我諗露台已經唔係優點。
人地講緊僭建呀

唔該唔好再將歪理當真理啦

叫你唔好用欄杆晾衫呀

自己買個座地晾衫架放o係地下晾啦

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-2 04:07 PM 發表

我同屋企人住南區果陣,真係會喺露台飲下酒,傾下計架; 成家立室後,自己個露台係用嚟放雜物 🤣
而家d露台太細了....
放張枱,放張櫈,行唔到出去了.....

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2021-3-2 04:06 PM 發表

晾衫. 室內晾衫,濕氣重命都短幾年。 
將個晾衫架,貼露台門,放室內開住露台門呢?
爭隻門真係爭好遠?

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2021-3-2 04:27 PM 發表

寫住放置都唔得wo
紅圈果段,講緊固定物呀
叫你唔好將晾衫架固定o係露台呀
知唔知咩叫固定?即係用螺絲穩固佢呀

紅圈下面果段,講唔可以用單位部份晾衫,以免改變外觀
講緊唔可以晾衫o係露台欄杆呀
你座地可移動既晾衫架
唔係固定,又o係欄杆入面,改變唔到大廈外觀,咁咪冇問題囉

唔好見上電視,人地講,就一定o岩至得架
自己都要理解下

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2021-3-2 04:30 PM 發表

你講緊嗰D似乎係平台,不是露台。
露台呀
樓上掟煙頭,一樣會跌入露台架,唔係得平台先會咁架.....

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-2 04:37 PM 發表

Exactly 😑 我而家住果度一張枱一張櫈,勉強關到門。

老豆果度,一家幾口打下邊爐都仲得😅
你父親果d正,冬天出去打邊爐最爽
又唔怕蒸氣上廳天花
唔駛o係室內開住冷氣打.....搞到一屋味.....

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2021-3-2 04:40 PM 發表

寫住固定及放置都唔得,即是露台根本唔比放任何物件,紅圈都冇寫晾衫問題,總之固定,放置,臨時都唔得,即是就算可移動都唔得,一句說話人人解釋唔同,玩死人
師兄,你唔好咁啦......
一句說話得一種解釋
係有d人包拗頸要歪曲事實炸

根據柏傲灣大廈公契第三附錄(限制與禁止)條款的第1.(1)(ii)項列明:「...業主不得...
在任何露台、工作平台或其中任何部份搭建、固定、放置、或促使、准許、容許、允許他
人搭建、固定或安置任何材料的構築物或隔格﹐不論是永久或臨時性質或任何固定物。」

講緊構築物呀,晾衫架唔係你建築/構築出黎架

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2021-3-2 04:59 PM 發表

d管理公司好pk,好似紅圈下面果條,寫明唔可以任何單位的任何部份晾衫,佢要咬住業主的話,即是露台放乜响呢度晾衫不論高矮都唔得,影唔影響外觀係任佢up
紅圈下面講既單位任何部份,係講緊露台個欄杆呀~
你晾野上去欄杆,所以遮左欄杆,咁咪改變大廈外觀囉~
你放個晾衫架o係露台地下,欄杆以內既,遮唔到欄杆咪改變唔到大廈外觀囉~
你睇番建築圖,立面圖都係顯示欄杆同欄杆以上既露台門,睇唔到欄杆以下既露台門架~
所以你矮過欄杆,欄杆以內,咁咪冇事囉~

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-3-2 05:22 PM 發表

露台面積大四四正正就好。
鄉港啲樓所謂露台係會笑鳩死人。
我覺得工作平台放冷氣散熱係最正
業主比錢買個地方放散熱
真正用者自付
日後維修唔駛搭棚,發展商真係用心良苦呀

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-2 07:26 PM 發表

兩萬蚊一尺,再加每月管理費及每季地租差餉,肯定貴過幾年先搭一次棚 😑
住2萬蚊一尺果d,應該有錢人黎,唔志在既

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-3 11:23 AM 發表

你無聽過越有錢越孤寒?

假有錢果d其實更孤寒
我見識過了

引用:
原帖由 Wai7412002 於 2021-3-2 08:52 PM 發表

如果佢寫明係欄桿部份當然冇問題啦,但係佢只寫單位任何部份,真係任佢鍾意點講都得,有灰色地帶
其實好簡單,亦好清楚.....
我真係唔明點解d人會唔明......
佢目的只係要你唔好遮左佢大廈外觀......
即是唔好放o係佢外牆玻璃,欄杆,外面
冇灰色地帶......唔好諗太多啦......

引用:
原帖由 十九八 於 2021-3-3 10:57 AM 發表

有人鍾意種盆栽
有人屋企唔比食煙
咪唯有出露天咬一口
食完返黎囉
無論係種盆栽定係食煙
都希望佢地有公德心,唔好將枯葉,煙灰,掟落街.....
有冇露台都係.....

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]