• 瀏覽: 52,632
  • 回覆: 422
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-3-2 03:35 PM 發表

睇完東張西望,知道露台好多野唔准做,我諗露台已經唔係優點。
人地講緊僭建呀

唔該唔好再將歪理當真理啦

叫你唔好用欄杆晾衫呀

自己買個座地晾衫架放o係地下晾啦

熱賣及精選
晾衫. 室內晾衫,濕氣重命都短幾年。 

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2021-3-2 03:12 PM 發表

買之前從冇考慮過有冇露台
買樓純粹睇錢,地方,自己鐘唔鐘意,o岩唔o岩自己
到買左有露台之後,十年都唔出去一次,唔會用黎晾衫,只係每年洗一次地
我同屋企人住南區果陣,真係會喺露台飲下酒,傾下計架; 成家立室後,自己個露台係用嚟放雜物 🤣

引用:
原帖由 staegean 於 2021-3-2 04:01 PM 發表

係呀~所以我相反,唔敢買有露台嘅樓,驚樓下係煙產。
咁我住過冇露台單位一樣聞倒樓下D煙味。 呢D好睇運數。

我覺得露台真係冇咩用, 最怕隔離左右用黎食煙再吹去我度!
如果一心要個露台晾衫, 我情願買部乾衣機好過!

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-2 04:07 PM 發表

我同屋企人住南區果陣,真係會喺露台飲下酒,傾下計架; 成家立室後,自己個露台係用嚟放雜物 🤣
而家d露台太細了....
放張枱,放張櫈,行唔到出去了.....

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2021-3-2 04:06 PM 發表

將個晾衫架,貼露台門,放室內開住露台門呢?
爭隻門真係爭好遠?

引用:
原帖由 元朗歌神 於 2021-3-2 03:06 PM 發表

朋友最近睇緊樓 佢話一定要買有露台嘅樓 露台真係好咩? 打風落雨好似好麻煩又難打理

例圖:
大陸好多露台放洗衣機,地拖之類,晾衫,好多可以加窗封閉咗佢唔使鋪塵,,,香港露台好似多好多限制,起碼唔封得

鐘意有露台,可以晾衫

引用:
原帖由 元朗歌神 於 2021-3-2 03:06 PM 發表

朋友最近睇緊樓 佢話一定要買有露台嘅樓 露台真係好咩? 打風落雨好似好麻煩又難打理

例圖:
百貨撞百客!!
有人一定要著底褲,都有人出街唔著底褲。
個人喜好而已

從前習慣一人,喜歡看天色藍藍風在滲,愛與疾風競賽,笑著去孤獨行...
引用:
原帖由 IPUser 於 2021-3-2 03:16 PM 發表

我,住過有露台之後翻唔倒轉頭。主要係晾衫
如果唔比晾衫又唔比擺雜物仲有咩用途?

引用:
原帖由 二次大戰5555 於 2021-3-2 04:06 PM 發表

現今世上有種產品叫「抽濕機」,冷氣機都有抽濕功能㗎。

從前習慣一人,喜歡看天色藍藍風在滲,愛與疾風競賽,笑著去孤獨行...
之前在露台加上窗戶只為防風防雨,後來打通成為客廳一部分。

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2021-3-2 04:03 PM 發表

人地講緊僭建呀

唔該唔好再將歪理當真理啦

叫你唔好用欄杆晾衫呀

自己買個座地晾衫架放o係地下晾啦
寫住放置都唔得wo

應該係話近三五年嘅樓有邊度冇露台

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]