• 瀏覽: 3,707
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-3-2 03:52 PM 發表

唔通人地大麻合法,槍械合法又學呀?
人地減收費又唔見佢學??
咁大家同SPAC 幾多了解先...
咩都唔講剩係用空殼公司去講?

上年美國SPAC IPO 既金額比傳統IPO 仲要高....真係空殼公司咁簡單?

如果要學, 美國有股息稅tim...新加坡duty stamp 係0.2% tim....

熱賣及精選
真係要學一學余民樂嘅讀白:

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-3-2 04:01 PM 發表

咁大家同SPAC 幾多了解先...
咩都唔講剩係用空殼公司去講?

上年美國SPAC IPO 既金額比傳統IPO 仲要高....真係空殼公司咁簡單?

如果要學, 美國有股息稅tim...新加坡duty stamp 係0.2% tim....
要學就學足,成套system搬過黎
咪L淨係學D會害人既野
dklm

"最浪費金錢的方法,就是把它存起來"
"不懂借錢的人唔會發達,亂借錢的人很快破產"
"越跌越安全,越升越危險"
"cut loss short,let profit run"
"認清其假象,投入其中,在假象被公眾認識前退出遊戲"
"眾人恐懼,你應貪心,眾人貪心,你應恐懼"
引用:
原帖由 briancccc 於 2021-3-2 03:30 PM 發表

美國股市,上年投資SPAC超過3成。其實風險真係好大,其實應該睇清楚啲美國股市會唔會因此做成好大波動,先決定要唔要係香港實施吧。
PE 級嘅風險!

是否適合賣比大眾投資人!?

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-3-2 03:29 PM 發表

空手套白狼🧤?咁即喺我開一間空殼公司IPO咗足夠資金後買起會瘋?
SPAC 公司袋袋平安管理費先

成功上市,管理層有提成
上市後,上市公司是否成功
關 SPAC 管理層差事

引用:
原帖由 uuuu6828 於 2021-3-2 03:18 PM 發表

這是包攬上市……
PE 大眾市場化!

引用:
原帖由 夢幻極光星 於 2021-3-2 03:01 PM 發表

曱甴王好似搞緊呢樣嘢。
有傳聞!

幕後  大玩家  林鄭去左邊

引用:
原帖由 iphone7201609 於 2021-3-2 02:55 PM 發表

批准空殼公司上市搵公眾集資進行併購,原意係好,但萬一收購失敗,股民咪血本無歸?有可行機制保障一般股民嗎?

波叔專心搞返劏房業務把啦!眼高手低隨時害人不淺
幕後大玩家

食屎9

我發覺政府班底極多黃屍, 旨在呢幾年搞死香港,由抗疫到金融決策無不以損害香港為主,陳呢條茂利絕對有問題

引用:
原帖由 iphone7201609 於 2021-3-2 02:55 PM 發表

批准空殼公司上市搵公眾集資進行併購,原意係好,但萬一收購失敗,股民咪血本無歸?有可行機制保障一般股民嗎?

波叔專心搞返劏房業務把啦!眼高手低隨時害人不淺
好似話可以攞返個本金離場

https://www.hk01.com/專題人訪/590509 ... 李澤楷密密沾手-3大特點撼贏傳統ipo

引用:
原帖由 沙漠難吃的豬豬 於 2021-3-2 04:26 PM 發表

我發覺政府班底極多黃屍, 旨在呢幾年搞死香港,由抗疫到金融決策無不以損害香港為主,陳呢條茂利絕對有問題
表面就藍,做嘅野有眼見喇!
呢班人啲仔女在外國讀書,入哂籍,高官搞亂檔後就等退休,在位時已cap哂油水喇,話之你鄉港死。🥴

引用:
原帖由 touya08 於 2021-3-2 04:31 PM 發表

好似話可以攞返個本金離場

https://www.hk01.com/專題人訪/590509/spac-去年吸金逾6300億-李澤楷密密沾手-3大特點撼贏傳統ipo
個報導無講
SPAC 公司 或 管理層
收入來源,成功上市有無提成
有無佔上市公司股權?

SPAC 公司唔會白幹吧!

引用:
原帖由 沙漠難吃的豬豬 於 2021-3-2 04:26 PM 發表

成班都想攬抄咁款

"最浪費金錢的方法,就是把它存起來"
"不懂借錢的人唔會發達,亂借錢的人很快破產"
"越跌越安全,越升越危險"
"cut loss short,let profit run"
"認清其假象,投入其中,在假象被公眾認識前退出遊戲"
"眾人恐懼,你應貪心,眾人貪心,你應恐懼"
提示:支持鍵盤翻頁左 右