• 瀏覽: 14,151
  • 回覆: 196
  • 追帖: 1
波叔.. 今次又關唔關你事?

香港財政司司長陳茂波接受《彭博》訪問時表示,不排除進一步調高股票印花稅的可能性。港股由升轉跌,一度跌逾180點。

香港財政司司長陳茂波今(2)日表示,香港股票交易稅對於高頻交易者只是的成本的一小部分;不排除進一步增加印花稅的可能,增加印花稅不會影響到香港股市的競爭力。此外,他表示現階段沒有實施紅利稅及交易稅的計劃。

港交呢次大擰樂..

2019年黑暴, 2020年COVID,  人人派10000, COVID-19 搞到個市死哂, 呢兩年輸既錢, 我地都只係輸左對上三年2016-2018 的盈餘, 咁呢D事唔會年年發生架! 究竟有咩理由要不斷加稅呢?

熱賣及精選
我地香港係鬥貴的. 波叔你醒小小好唔好?

波叔又焗d人買美股

引用:
原帖由 美麗新星 於 2021-3-2 11:57 發表

波叔又焗d人買美股
波叔, 我地唔係鬥平.......... 我地現在仲可能進一步再加, 我地鬥貴.

波叔可唔可以鬥升得多? 升多D個成交都會升架.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 美麗新星 於 2021-3-2 11:57 AM 發表

波叔又焗d人買美股
要睇下有無犯國安...

喪波未入齊貨…

回覆 引用 TOP

宜家又話未有計劃 🙄

附件

Screenshot_20210302-114954_AASTOCKS.jpg(478.13 KB)

2021-3-2 12:01 PM

救命牙

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 點解要話你知 於 2021-3-2 12:01 發表

宜家又話未有計劃 🙄
陳茂波今早接受外媒訪問時表示,未來不排除進一步提高股票印花稅的可能性目前沒有進一步提高股票印花稅的計劃。增加印花稅不會影響香港股市的競爭力,股票交易稅只是高頻交易的成本之一,現階段沒有徵收股息稅的計劃

成段係咁講的. 個Trend 係會不斷地加, 只係現在未計劃幾時再加, 亦唔相信加左會有任何大影響. 呢個消息仲衰過上一次. 上次大家以為加3成係一次性.

丁蟹波

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 12:05 PM 發表

陳茂波今早接受外媒訪問時表示,未來不排除進一步提高股票印花稅的可能性。目前沒有進一步提高股票印花稅的計劃。增加印花稅不會影響香港股市的競爭力,股票交易稅只是高頻交易的成本之一,現階段沒有徵收股息稅的計劃。

成段係咁講的. 個Trend 係會不斷地加, 只係現在未計劃幾時再加, 亦唔相信加左會有任何大影響. 呢個消息仲衰過上一次. 上次大家以為加3成係一次性.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 新手助人協會 於 2021-3-2 11:59 發表

要睇下有無犯國安...
有機會, 明顯將金融中心地位過番比美國..

邊有金融中心係鬥貴的? 未曾聽過.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 12:09 發表

股稅能救返整個港經,我係股民,我都咁念 🤔
一味為反,沒用
無份買股貧窮人就真要留意 🤔

~ 正義既朋友 ~
[img][/img]
引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 11:50 AM 發表

波叔.. 今次又關唔關你事?

香港財政司司長陳茂波接受《彭博》訪問時表示,不排除進一步調高股票印花稅的可能性。港股由升轉跌,一度跌逾180點。

香港財政司司長陳茂波今(2)日表示,香港股票交易稅對於高頻交易者只是的成本的一小部分;不排除進一步增加印花稅的可能,增加印花稅不會影響到香港股市的競爭力。此外,他表示現階段沒有實施紅利稅及交易稅的計劃。
https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2889029/20210301_stamp_1024.jpg
條波波超白痴, 得林鄭當寶貝

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 12:09 PM 發表

你講笑下化?
美股前20大成交, 求其一隻都幾百億HKD 成交.....
你真係以為香港金融中心可以同美國比?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]