• 瀏覽: 14,374
  • 回覆: 196
  • 追帖: 1
有冇人查下佢背後相關人士獲利

熱賣及精選
引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 12:14 PM 發表

你睇既野太短線. 不斷加價只會令自己失去競爭力, 最後連金融中心都無埋.
但0.1加到0.13,又唔係加到13,會唔會紀人憂天左d。

賭錢要抽水,正常不過

引用:
原帖由 chowcn 於 2021-3-2 12:33 PM 發表

加0.03%都比唔起,去美國同乞衣玩啦。
美股無印花稅,交易徵費,結算費

白痴波仲想做凸首

攬炒波果然名不虛傳。

引用:
原帖由 hihi345 於 2021-3-2 12:59 發表

但0.1加到0.13,又唔係加到13,會唔會紀人憂天左d。
即係好似百佳同惠康搶生意, 百佳無端端加三成, 仲要話將來仲會不斷加. 而對面果個惠康, 同一晚就減賣股票稅的7成. 當然超市開支佔你每月開支可能只係 0.1%.. 加三成都係佔你0.13%, 但係米咁就無問題呢?

你認為那一個會有更好前景呢?

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 12:09 PM 發表

有機會, 明顯將金融中心地位過番比美國..

邊有金融中心係鬥貴的? 未曾聽過.
佢條仆街係咪美國臥底黎架?

吊,換人啦,玩野咩

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 11:50 AM 發表

波叔.. 今次又關唔關你事?

香港財政司司長陳茂波接受《彭博》訪問時表示,不排除進一步調高股票印花稅的可能性。港股由升轉跌,一度跌逾180點。

香港財政司司長陳茂波今(2)日表示,香港股票交易稅對於高頻交易者只是的成本的一小部分;不排除進一步增加印花稅的可能,增加印花稅不會影響到香港股市的競爭力。此外,他表示現階段沒有實施紅利稅及交易稅的計劃。
https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2889029/20210301_stamp_1024.jpg ...
話明高頻交易,你嵩day trading 定swing trading?
高頻只食得一或兩格,食到三格大市要非常volatile. 買賣已比政府食左0.26%,再加埋hkse收費,就算相屬brokers有substantial discount,都共食咗0.3%以上。
大佬呀,咁仲唔死得!

要查佢家族有無一早沽

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 12:29 PM 發表

佢咁講個市即刻驚, 因為代表會不斷加. 唔係一次性. 本來大家以為係加一次, 因為COVID 對香港都係一次性.
波叔從骨子裏是黃的,看過訪問記者問他是否愛國愛黨,他一直不正面回答愛黨的問題

引用:
原帖由 cskch 於 2021-3-2 01:03 PM 發表

即係好似百佳同惠康搶生意, 百佳無端端加三成, 仲要話將來仲會不斷加. 而對面果個惠康, 同一晚就減賣股票稅的7成.

你認為那一個會有更好前景呢?
咁我又唔係好信,你平時用7萬幾買一手騰訊,為左多0.03%而以後唔買lor。

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2021-3-2 13:06 發表

話明高頻交易,你嵩day trading 定swing trading?
高頻只食得一或兩格,食到三格大市要非常volatile. 買賣已比政府食左0.26%,再加埋hkse收費,就算相屬brokers有substantial discount,都共食咗0.3%以上。
大佬呀,咁仲唔死得!
佢可能唔炒股.. 只係玩劏房. 所以咩都唔識.

引用:
原帖由 hihi345 於 2021-3-2 13:08 發表

咁我又唔係好信,你平時用7萬幾買一手騰訊,為左多0.03%而以後唔買lor。
對我地散戶係無問題. 但大戶.. HFT.. 對沖基金..  就大問題. 你唔比大戶來玩, 我地資金就唔夠, 大型公司就唔來港上市. 金融中心地位不保咯.

你估金融中心係因為散戶炒股咩?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]