• 瀏覽: 5,369
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-2 02:12 PM 發表

阿仔不問長老取番首期巳偷笑
但係真係有咁既case存在 🤡
當時我係睇凱匯新聞

熱賣及精選
其實政府"首次置業"個定義就有問題。
現時只要你名下無物業, 唔理你之前買過幾多次樓, 都叫做"首次置業"

行出街問下, 有幾多個真係真真正正第一次, 要晌四十幾歲先買?

呢家個"首置"平均年齡咁高, 根本就係換樓, 或者如樓上師兄所言, 借人頭買樓。

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-2 02:00 PM 發表

首置年齡會升應該係以下原因
1. 2公婆已經各有1層揸手 之後用長老既名再入貨
2. 一賣一買 (換樓)
唔只,有好多人以前用公司名買樓,出咗辣招後,先用自己名再買

有能力既咪買囉, 唔買都要租 ~ 

引用:
原帖由 hkrivaldo 於 2021-3-2 12:48 PM 發表

師兄,地盤都有好多工種喎,上至老細,下至雜工,你做咩位先
依家個位就唔講啦,普通中低層。
我12年入行時9千蚊人工

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-3-2 02:40 PM 發表

唔只,有好多人以前用公司名買樓,出咗辣招後,先用自己名再買
本來冇諗過呢種情況 
但諗諗吓都係有可能
實際:謝氏父子 🤡

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-2 02:12 PM 發表

現實,個個加按首期出黎
如供滿年齡根本無關
銀行未必比你加

引用:
原帖由 黑草羊 於 2021-3-2 02:38 PM 發表

其實政府"首次置業"個定義就有問題。
現時只要你名下無物業, 唔理你之前買過幾多次樓, 都叫做"首次置業"

行出街問下, 有幾多個真係真真正正第一次, 要晌四十幾歲先買?

呢家個"首置"平均年齡咁高, 根本就係換樓, 或者如樓上師兄所言, 借人頭買樓。
一般人30丶35結婚,大把四十OUT先上車吾奇,之前五年十年可能租樓之類

係有D人因為甩名,但不足以將平均數拉高,而且同時又有一班代名仔女,呢班人一黎是投資人士少眾,二尼老野拉上代名拉下只是且回平均

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-2 02:10 PM 發表

我睇搶新樓新聞都唔少係退休年齡喎
除左慈父母 其實都有孝子既
現在新樓買家多數是30~40OUT左右,但仲有大批二手喎很多老野買二手

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-2 02:00 PM 發表

首置年齡會升應該係以下原因
1. 2公婆已經各有1層揸手 之後用長老既名再入貨
2. 一賣一買 (換樓)
有D用長老丶有D用甩名丶有D用仔女,所以拉回平均,影響冇咁大

引用:
原帖由 hkrivaldo 於 2021-3-2 12:48 PM 發表

師兄,地盤都有好多工種喎,上至老細,下至雜工,你做咩位先
地盤佬

數據實在太保守,但供完都已柒實碎🥳🥳🥳

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-3-2 12:36 PM 發表

唔係好信囉,我就18年尾買既,果陣30而立,當時又未提高9按上限,樓價又係高位,首期要成120萬。
依家9按去到800萬,變相首期要求低左,理應易過我囉,而且睇我名都知係『低級職業』地盤佬啦,冇可能其他人買唔到
地盤佬喺今時今日係高薪高級職業嚟,你估仲係幾十年前咩
所以好多人買唔到係正常,今時今日最低級係文員先啱
不過同一份工去到其他國家就慘了,同醫生老師一樣

都未到44

只是平均。。。住公屋開一台賓士, 一生不用首置。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]