• 瀏覽: 11,198
  • 回覆: 56
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-3-2 11:48 AM 發表

一味靠自我可憐, 恐嚇他人同破壞他人財產係無用咖
無人欠年輕人
個個都後生過
要買得起樓最正路係增加供應
要增加供應最少爭議最好既做法就係填海
但你見佢地有無支持填海?
業主唔想填海, 無樓一族又唔想填海
供應一定唔會夠

但講返轉頭
香港樓價兩年其實無乜太大變化 (雖然兩房升左唔少)
近年二手供應多左
息口又低
又有林鄭Plan
呢1-2年比得起首期都唔上樓既人
呢 ...
每年萬靚個私樓供應點會唔夠??

先前好多帖話

大量人移民賣樓
出生率底 死亡多過出生
大量貨尾未賣
大陸業主開關後沽樓 增加供應

咁多供應 其實政府應該呢幾年私樓零供應才對。理性討論。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
熱賣及精選
引用:
原帖由 奇異果博士 於 3-3-2021 09:46 AM 發表

其實睇吓日劇,啲主角啱啱畢業係鄉下去到東京做嘢,係住啲咩樓,自住定租,已經大概知道個情況啦😂
歐洲美國加拿大澳洲都差唔多!😹

引用:
原帖由 I-HAVE 於 3-3-2021 09:47 AM 發表

樓價過去15年升左4倍.....
未來15年會升多8倍.....
萬惡的資本主義......
嘩堅定流呀?咁正?升八倍!?😱

老人家死後啲樓會消失?
埋大部分留比30-40碎仔女!

人地有準確數據同報告
今次租租又用乜野數據
去反駁

等許地可以繼續自欺欺人
租租快d發功
吹噓你地d濕9理論

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-2 04:34 PM 發表

我D後生同事話,香港no freedom,住得細又貴,搵多兩年錢就移民走人,聼住先

不過租金真系跌得好厲害,估計真系有人走左,少租客左,租金自然跌
冇計 硬好既世界只有買樓投資或定期 租金回報極低點都好過定期 
唯有日日上黎寸下租淡 唱下好 找下精精寄託

我都50,點解人工無年年加10%??  中間經濟回調 行業息微 大衰退時都仲有人工加10% ? 你係咪傻左 或係 AA

容易下嘅說話好簡單就可以KO呢啲新一代嘅人講嘅廢話

如果上一代買樓咁容易,佢哋應該返屋企問吓佢哋嘅老竇老母點解當年冇買返十幾20層樓返嚟收租!

美國開始加息添

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-3-3 10:08 PM 發表

我都50,點解人工無年年加10%??  中間經濟回調 行業息微 大衰退時都仲有人工加10% ? 你係咪傻左 或係 AA
事實上出邊真係好蕭條

大部分人是知道真相的,只是不想面對。

沉醉夢鄉,恍如在平行時空中,人都開心啲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]