• 瀏覽: 11,226
  • 回覆: 56
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

政府終於有第一份報告,肯誠實地說出香港未來的私樓供應量!根據立法會秘書處今天發出《自置居所對香港社會經濟的影響》的報告,未來十年的私營房屋落成目標,年均量僅為 12,900個單位。當這份報告發出以後,試問運房局顏面何存?
(運房局在上月底公布預測數字,未來三至四年潛在一手私人住宅單位量為92,000伙)

除此之外,報告也說出年輕人自置物業的困難,包括:
- 35歲以下人士佔自置物業戶主總數7.6 ...
首次置業平均年齡44?真唔真呀?

熱賣及精選
引用:
原帖由 siurayraybobo 於 2021-3-2 08:30 PM 發表

我2009年,25歲拎住10萬做95做樓主⋯⋯班𡃁仔原來而家咁弱雞?
買件二手400萬垃圾老爺樓,今時今日至少要50幾萬首期喔,遇到件殘裝還要+40萬裝修,係你當年5倍首期以上喔,呢D老爺樓你個年代100萬唔使,今時今日升左4倍,而印花稅已經9皮啦.

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

政府終於有第一份報告,肯誠實地說出香港未來的私樓供應量!根據立法會秘書處今天發出《自置居所對香港社會經濟的影響》的報告,未來十年的私營房屋落成目標,年均量僅為 12,900個單位。當這份報告發出以後,試問運房局顏面何存?
(運房局在上月底公布預測數字,未來三至四年潛在一手私人住宅單位量為92,000伙)

仲講年輕人難上車?
根本將來00後10後嘅年輕人可能未必洗煩呢d問題!

你都識講d樓而家大部份留喺邊啦?
就係70後60後50後手上!
只要00後10後嘅父母係業主?
佢地將來都必定可以承繼其資產。。

根本而家年輕一代先係食個收成期

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2-3-2021 10:46 AM 發表

其他發達國家嘅情況,其實都差唔多。

跟本比你有多多供應都冇用 最緊要像星加坡要有可負擔的公營房屋
政府帶頭賣貴地 新樓下下二萬幾蚊呎 咪又係有$ 人玩意

宜家啲年輕人永遠都係睇到人哋/以前嘅好處,但就永遠都唔會睇到人哋/以前啲人嘅負出。文章講到80年代年年加成兩成人工,但又唔講吓當年通脹幾多、利息幾多。當年通脹一樣係成兩成,水電煤車費年年加幅都係雙位數;當年供樓嘅利息一樣係雙位數,仲要冇二按;當時庫房空虛,邊似宜家咁政府年年派糖、咁多福利。都仲未講嗰代人個個都仲要養埋娘家,點似宜家班年輕人都唔使點俾錢屋企。點解呢啲又唔講?呢啲咪就係宜家嘅傳媒報道囉!跟住就同你講佢都係報道事實喎!

如果80年代咁易買樓,就唔會當年香港周圍都木屋區,唔好講臨屋,劏房都冇得住啦!

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-3-3 09:17 AM 發表

仲講年輕人難上車?
根本將來00後10後嘅年輕人可能未必洗煩呢d問題!

你都識講d樓而家大部份留喺邊啦?
就係70後60後50後手上!
只要00後10後嘅父母係業主?
佢地將來都必定可以承繼其資產。。

根本而家年輕一代先係食個收成期
Exactly, 以前個個家庭都三個仔女以上,好似我屋企人兩邊都有七兄弟姊妹;宜家個個都生得一兩個,將來父母有咩事,邊代人著數啲?

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-3-3 09:24 AM 發表

其他發達國家嘅情況,其實都差唔多。
其實睇吓日劇,啲主角啱啱畢業係鄉下去到東京做嘢,係住啲咩樓,自住定租,已經大概知道個情況啦😂

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-3-3 09:39 AM 發表

宜家啲年輕人永遠都係睇到人哋/以前嘅好處,但就永遠都唔會睇到人哋/以前啲人嘅負出。文章講到80年代年年加成兩成人工,但又唔講吓當年通脹幾多、利息幾多。當年通脹一樣係成兩成,水電煤車費年年加幅都係雙位數;當年供樓嘅利息一樣係雙位數,仲要冇二按;當時庫房空虛,邊似宜家咁政府年年派糖、咁多福利。都仲未講嗰代人個個都仲要養埋娘家,點似宜家班年輕人都唔使點俾錢屋企。點解呢啲又唔講?呢啲咪就係宜家嘅傳媒報道囉 ...
佢哋更加唔會睇到上世紀八, 九十年代都有籠屋, 依家嘅劏房同佢比, 又算得上係乜。

呢個係每一個香港人都應該要思考o既問題:

香港可以冇壹傳媒;
定係可以冇TVB?

(改編自電影"寒戰"對白)
樓價過去15年升左4倍.....
未來15年會升多8倍.....
萬惡的資本主義......

引用:
原帖由 Vince78 於 2021-3-3 09:27 AM 發表

跟本比你有多多供應都冇用 最緊要像星加坡要有可負擔的公營房屋
政府帶頭賣貴地 新樓下下二萬幾蚊呎 咪又係有$ 人玩意
連私人企業經營都要管埋,就唔係自由經濟喎!啲香港人係咪想學新加坡先?

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-3-3 09:43 AM 發表

Exactly, 以前個個家庭都三個仔女以上,好似我屋企人兩邊都有七兄弟姊妹;宜家個個都生得一兩個,將來父母有咩事,邊代人著數啲?
你講得冇錯
其實好多70後(認識嘅身邊朋友)
生小朋友都一個起兩個止

我哋叫做捱左20年(嚟緊仲要捱)
望住由出世到而家都被寵慣...仲可以享受未來嘅00後子女?
講真確係又羨慕又妒忌

引用:
原帖由 keuto 於 2021-3-2 04:26 PM 發表

吾通為左供樓,不吃不喝不消費?做人還有樂趣?
你想後生有樂趣十年之後,愈老愈坎坷,定係後生時無樂趣十年,之後愈老愈有樂趣有自由?

等如醫科生寒窗苦讀十幾年都比其他後生少樂趣,換嚟嘅係做醫生後,幾十年嘅好生活。

成功就係要延遲享樂呀施主。

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2021-3-3 09:49 AM 發表

連私人企業經營都要管埋,就唔係自由經濟喎!啲香港人係咪想學新加坡先?
新加坡一樣有豪宅 而且一樣可以好貴 但你需要同公營房屋兩個市場分開
我只知道每年仲有幾多萬戶人等緊公屋輪候 你可以繼續賣貴地 但你同時要照顧低收入人士安居需要囉

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-2 01:36 PM 發表

2房都是上下5%
樓價其實變化不大
近4,5年,租金是跌緊
SO?租樓日日賺?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]