• 瀏覽: 11,223
  • 回覆: 56
  • 追帖: 8
不吃不喝二十年才買到樓,所以樓價要跌,對?

熱賣及精選
引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-3-2 11:58 AM 發表

根據政府統計處資料顯示, 2011年租樓的家庭數目*約103.9萬,到2016年已攀升至約117.3萬,五年間增加逾13萬

住屋係必需品, 99%租緊樓既人都一定想買樓, 2016年有117.3萬戶家庭, 即係代表最少有100萬個家庭想買樓, 樓市根本冇可能會跌 
99%係點得出黎? 根據跑步人生9up理論?

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-2 01:36 PM 發表

2房都是上下5%
樓價其實變化不大
近4,5年,租金是跌緊
租金跌係因為疫情封左關。但呢個因素只係短時間。

強帖留名

要買樓可以有100個理由
唔買樓都可以有100個理由

聽唔少case, 十年八年前老野比埋首期後生既死都唔肯買(理由係又唔係結婚唔買住/唔想咩住層樓成世), 近呢一兩年結婚先焗住買樓, 何必呢

衣食住行一齊加價 到時市民百上加斤 最慘所有地樓都係 外面啲人 唔係香港人自己 炒高 港幣流失 惡夢開始

吾通為左供樓,不吃不喝不消費?做人還有樂趣?

揾少D,返大陸,住得大又開心

引用:
原帖由 keuto 於 2021-3-2 04:27 PM 發表

揾少D,返大陸,住得大又開心
我D後生同事話,香港no freedom,住得細又貴,搵多兩年錢就移民走人,聼住先

不過租金真系跌得好厲害,估計真系有人走左,少租客左,租金自然跌

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-2 04:34 PM 發表

我D後生同事話,香港no freedom,住得細又貴,搵多兩年錢就移民走人,聼住先

不過租金真系跌得好厲害,估計真系有人走左,少租客左,租金自然跌
叫佢哋快啲走,走完唔好返嚟

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

政府終於有第一份報告,肯誠實地說出香港未來的私樓供應量!根據立法會秘書處今天發出《自置居所對香港社會經濟的影響》的報告,未來十年的私營房屋落成目標,年均量僅為 12,900個單位。當這份報告發出以後,試問運房局顏面何存?
(運房局在上月底公布預測數字,未來三至四年潛在一手私人住宅單位量為92,000伙)

除此之外,報告也說出年輕人自置物業的困難,包括:
- 35歲以下人士佔自置物業戶主總數7.6 ...
BNO賤價賣樓.入口少二百萬.老屎忽移民吉左d位出泥都未計

每代人都有置業嘅難處,雖然八九十年代經濟起飛,但肯定不是個個人都每年加兩成人工,面且嗰陣時按揭十幾厘息,每月還款有一半係利息,還足三十年

我幾歲時住公屋 已經搭飛機旅行,每個周末都出街食飯,後來阿爸買咗樓,就係八九十年代,我中學都再無去過旅行,平時極少出街食飯

我2009年,25歲拎住10萬做95做樓主⋯⋯班𡃁仔原來而家咁弱雞?

靠班丟磚90,00後買樓?樓主會唔會諗多左?叫班業主一開二仲實際啦

其實有睇過樓都知,如果單位質素層數好既單位,唔敢講一定多人搶,但好快幾日就會比人用市價接貨。底層殘個的就真係要平少少,只要平少少底層殘都一樣有人接。唔好用把口去講乜乜冇人買樓,自己去睇下就知。星期六日去到的屋宛就見到好多經紀帶客睇樓。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]