• 瀏覽: 9,802
  • 回覆: 80
  • 追帖: 2
有朋友好彩兩年前買 升左一球幾 佢供兩年但其實預計供十幾年都供完了

熱賣及精選
引用:
原帖由 sure@win 於 2021-3-1 10:54 PM 發表

對呀, 好多大陸人在沙田或者各大學附近置業, 租樓, 準備單位俾小朋友來港升學, 無他, 去外國讀太貴, 在香港讀都叫名牌大學, 日後子女返回大陸就業, 在職場自然高人一等
你真係唔識。。。。
係香港讀返大陸做
笑死人

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
供唔供晒樓,同有無賣樓意欲根本係無關係,供左幾多成都可以有佢理由去賣樓 (e.g. 移民、調整投資組合、換樓、套現),咩根本唔會賤賣真係只有AA先會講得出。另外,賺得越多嘅人,議價空間反而越大,反而供得少嗰D就會睇住條數喇,因為帳面會蝕嘛

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-3-2 10:09 AM 發表

你玩野咩,40歲供完,佢10歲買樓咩。其實個統計多餘,計供完層樓,就算30歲買供完都60歲。佢應該計下而家買樓平均歲數。我估係35歲左右。
好明顯你係未供過樓,邊個話做30年按揭就一定要供30年

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-3-2 10:46 AM 發表

好明顯你係未供過樓,邊個話做30年按揭就一定要供30年
你啱,所以個統計話4成60歲供完,仲有6成係60歲前就供完,個數字好合理,但就無咩意義。

引用:
原帖由 sure@win 於 2021-3-1 10:54 PM 發表

對呀, 好多大陸人在沙田或者各大學附近置業, 租樓, 準備單位俾小朋友來港升學, 無他, 去外國讀太貴, 在香港讀都叫名牌大學, 日後子女返回大陸就業, 在職場自然高人一等
除港大, 中大, 科大, 好少少, 其他都垃圾, 名牌乜呀.
應該話, 香港人同文同種, 接近大陸, 文化風俗相同, 所享受的自由比大陸多, .......

唔識中文就咪開post啦. 

人地講緊自置居所呀, 乜Q野既居所呀, 即係買左自己住嗰啲呀, 傻西. 

如果計埋買樓收租嗰啲投資客, 根本無咁高. 

自住樓, 升跌都唔賣, 可以理解. 但收租投資客, 如果個樓價唔升, 收租唔夠cover供數, 自然就會賣. 

引用:
原帖由 dance5 於 2021-3-2 08:35 AM 發表

呢個係一間航空公司內部統計
會唔會係航空公司統計自己員工?可能係操勞過度做到65歲退休後三年內死亡?

咁都係selling point ma. 變咗老人城市,所以樓價可以繼續go go go

今天上一代加按套現為仔女喺英國買樓, 跟以往不同

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-3-2 09:20 AM 發表

咁睇少人呀,人地都要住架。就算佢地唔買,佢地在香港既家人都要安置佢地啦。

唔計單程証,仲有好多來港讀書做野既大陸年青人,住滿七年就買樓啦。
尼句真。單程證係攞公屋姐,但來讀書好多有背景,畢業後高薪厚職,同你搶樓。

引用:
原帖由 kaman2020 於 2021-3-2 12:16 PM 發表

唔識中文就咪開post啦. 

人地講緊自置居所呀, 乜Q野既居所呀, 即係買左自己住嗰啲呀, 傻西. 

如果計埋買樓收租嗰啲投資客, 根本無咁高. 

自住樓, 升跌都唔賣, 可以理解. 但收租投資客, 如果個樓價唔升, 收租唔夠cover供數, 自然就會賣. 
大把硬好見到六成幾供滿就拎出黎自high 乜都唔睇清楚 

引用:
原帖由 mickybruce2006 於 2021-3-2 12:30 PM 發表

會唔會係航空公司統計自己員工?可能係操勞過度做到65歲退休後三年內死亡?

樓價不可能跌,看着

良心説話終於出來了🤑🤑🤑

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]