• 瀏覽: 9,806
  • 回覆: 80
  • 追帖: 2
供完唔使住?

熱賣及精選
引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-3-2 08:28 AM 發表

香港每日有150單程証來港,一年就五萬人,香港人口增長不是靠出生人口。
單程証大部份人都唔係私樓買家,也多數不是香港業主

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-3-2 09:11 AM 發表

單程証大部份人都唔係私樓買家,也多數不是香港業主
咁睇少人呀,人地都要住架。就算佢地唔買,佢地在香港既家人都要安置佢地啦。

唔計單程証,仲有好多來港讀書做野既大陸年青人,住滿七年就買樓啦。

引用:
原帖由 limax 於 2021-3-2 08:47 AM 發表

2.38 在 2016 年,48.5% 的家庭住戶 居住在自置物業內,較 2006 年的比例 (52.8%)為低。在 2016 年居於自置居 所的家庭住戶中,34.3% 有按揭供款或 借貸還款,而 65.7% 則沒有按揭供款及 借貸還款。

自2016年人口普查報告
咪就係份報告只係講緊自住單位,無調查到收租投資嘅單位,仲有呢個係2016年嘅人口調查,今年係2021,已經係隔左四年幾五年。

又升多三十年

你地仲唔明,簡單啲就係啊爺要迫香港政府控制樓價唔比佢升達致維穩,即係好似依家深圳咁,迫銀行收緊房貸,咩二手指導價,整死炒樓班友。就算比你升到咁上下佢會再加辣,AA沒咩生意做到,變左有價沒市。自住既沒計,炒賣既自己小心

引用:
原帖由 koko759 於 2021-3-2 07:38 發表

你唔識唔怪你 你可能未住過公屋
你咁講我更加肯定你亂吹水,房處係2017年改左例,公屋住客不能擁有香港物業,我屋企人就係因為咁早幾年前要買樓搬,你知唔知果排趕左幾多人出黎買樓搶單位。當你係偷雞公屋冇名,你仲敢周圍講?

引用:
原帖由 koko759 於 2021-3-2 07:38 發表

你唔識唔怪你 你可能未住過公屋
我識人知道真係捉偷雞住,若你咁做自己好自為之啦。連累屋企人公屋都俾人收埋,齊齊去你層收租度住。

引用:
原帖由 香港宇宙的馬桶 於 2021-3-2 09:35 AM 發表

咪就係份報告只係講緊自住單位,無調查到收租投資嘅單位,仲有呢個係2016年嘅人口調查,今年係2021,已經係隔左四年幾五年。
都係師兄心水清
最好笑係人人唔睇清楚報告就拎用亂quote
今年又有人口普查 遲下就睇到最新數字
不過我估呢五年多左人供滿 又少左人買自住樓 睇黎個數會升到七成以上 之後班盲毛又有得拎黎自high

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-3-1 06:12 PM 發表

66%業主己上岸, 供滿樓, 3成已退休, 子女出晒身, 仲有生果金拎, 點會將層樓大減價賣??

https://ps.hket.com/article/2889413/買樓置業成世代矛盾  立法會報告指4成業主屬於長者 年輕世代佔不夠8% ?mtc=60007
無得減

引用:
原帖由 koko759 於 2021-3-2 08:05 發表

我將來自住點賣,大佬。我意思係指遲下有價沒市同埋樓價唔比再上,因為啊爺要維穩,唔係佢一早徹辣,我係叫炒賣果班自己醒水
原來自置公屋,咁同私樓業權一樣喎,咁你唔好就咁講住公屋啦,兩回事。炒樓?邊度仲有人可以炒,換樓都難啦何況炒,交易成本貴到爆。阿爺要維穩但唔係要跌,有住屋需求但供應缺,你望佢跌勁難喎。呢兩年經濟社會差成咁都唔點跌得落,未來有望疫情再消減,樓巿就算唔大升都小升,買樓只會更難。除非阿爺話唔俾國內人過黎,但唔會囉佢根本想同化香港人。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-3-2 09:46 AM 發表

你咁講我更加肯定你亂吹水,房處係2017年改左例,公屋住客不能擁有香港物業,我屋企人就係因為咁早幾年前要買樓搬,你知唔知果排趕左幾多人出黎買樓搶單位。當你係偷雞公屋冇名,你仲敢周圍講?
你知唔知自己講緊咩,公屋買左你住幾多人都無關係,只係要補地價先賣到樓,呢個咪物業lo,咁點解不能擁有?你係可以買私樓既 因為你已再沒拿政府優惠。

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-3-2 04:03 AM 發表

66%供完,有幾多是未夠40歲?
你玩野咩,40歲供完,佢10歲買樓咩。其實個統計多餘,計供完層樓,就算30歲買供完都60歲。佢應該計下而家買樓平均歲數。我估係35歲左右。

Gd post

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-3-2 10:02 發表

原來自置公屋,咁同私樓業權一樣喎,咁你唔好就咁講住公屋啦,兩回事。炒樓?邊度仲有人可以炒,換樓都難啦何況炒,交易成本貴到爆。阿爺要維穩但唔係要跌,有住屋需求但供應缺,你望佢跌勁難喎。呢兩年經濟社會差成咁都唔點跌得落,未來有望疫情再消減,樓巿就算唔大升都小升,買樓只會更難。除非阿爺話唔俾國內人過黎,但唔會囉佢根本想同化香港人。
疫情後,邊有大陸佬有興趣黎
點有得升
澳門樓市近幾年都跌

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]