• 瀏覽: 9,814
  • 回覆: 80
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-3-2 07:33 AM 發表

住公屋供私樓?房處政策唔得果喎,偷雞仲咁大聲講人聽?可信性成疑。
你唔識唔怪你 你可能未住過公屋

熱賣及精選
引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-3-2 07:29 AM 發表

2020年死亡數字為46,414,首次超越出生數字,即40,369名新生嬰兒。60歲以上佔人口4分1,這是人口老化嚴重化的鐵證。更不要說全世界都在搶高學歷的年輕人,但香港就偏偏將年輕人往外推。
明拉,即係啲有錢佬有層供滿既自住樓,過身後留俾啲仔女,啲仔女就唔會/唔識另買物業投資
內地甚至其他國家既人一定唔會黎香港置業投資,發展商到時見冇剛需都照仆去買地起樓等個市冧賤賣
市場係你諗得咁簡單就冇咁多淡淡日日呻拉

有樓人士慢慢享受升幅,又唔駛搬咗黎搬去咁煩,總之有樓必勝

引用:
原帖由 koko759 於 2021-3-2 04:51 AM 發表

利申自己依家住公屋,供緊一層私樓差三成到,依家租比人住幫補下。標題都唔多關事,最多有價沒市。問題係有沒留意依家政府有地就會起樓?大陸往年年尾到依家開始收緊房貸焗住樓價止升回跌,已經比哂提示你地,香港一樣會咁做,因為啊爺要維穩,連馬雲話搞就搞,自己要醒水,除非好似我咁將來要自住沒計,我都唔想跌,但大勢所趨。
咁你賣左未?
照你咁講應該要賤賣拉

自住樓升幾多都唔會賣啦

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-3-2 01:54 AM 發表

香港上年已經係死亡人數多於出生人數了
香港人士壽命平均八十幾歲,即是現在死既人平均八十幾歲,佢地留低間樓俾d五、六十歲仔女,都唔會俾年輕人。

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-3-2 07:42 AM 發表

咁你賣左未?
照你咁講應該要賤賣拉
我將來自住點賣,大佬。我意思係指遲下有價沒市同埋樓價唔比再上,因為啊爺要維穩,唔係佢一早徹辣,我係叫炒賣果班自己醒水

引用:
原帖由 koko759 於 2021-3-2 07:37 AM 發表

某d公屋可以買
買公屋即係自置物業啦
你自己都買樓,說明自住樓有需求
大把人想買樓,點跌?

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-3-2 07:29 AM 發表

2020年死亡數字為46,414,首次超越出生數字,即40,369名新生嬰兒。60歲以上佔人口4分1,這是人口老化嚴重化的鐵證。更不要說全世界都在搶高學歷的年輕人,但香港就偏偏將年輕人往外推。
香港每日有150單程証來港,一年就五萬人,香港人口增長不是靠出生人口。

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-3-1 06:12 PM 發表

66%業主己上岸, 供滿樓, 3成已退休, 子女出晒身, 仲有生果金拎, 點會將層樓大減價賣??

https://ps.hket.com/article/2889413/買樓置業成世代矛盾  立法會報告指4成業主屬於長者 年輕世代佔不夠8% ?mtc=60007
係 66%有自住物業供滿 並不代表全港66%物業已經供滿。投資物業都未計

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-1 10:40 PM 發表

大把業主提早退休的
越早退休普遍越長命

統計話做到65歲先退休
平均68歲就去世
呢個係一間航空公司內部統計

引用:
原帖由 limax 於 2021-3-2 08:28 AM 發表

係 66%有自住物業供滿 並不代表全港66%物業已經供滿。投資物業都未計
2.38 在 2016 年,48.5% 的家庭住戶 居住在自置物業內,較 2006 年的比例 (52.8%)為低。在 2016 年居於自置居 所的家庭住戶中,34.3% 有按揭供款或 借貸還款,而 65.7% 則沒有按揭供款及 借貸還款。

自2016年人口普查報告

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-3-1 06:12 PM 發表

66%業主己上岸, 供滿樓, 3成已退休, 子女出晒身, 仲有生果金拎, 點會將層樓大減價賣??

https://ps.hket.com/article/2889413/買樓置業成世代矛盾  立法會報告指4成業主屬於長者 年輕世代佔不夠8% ?mtc=60007
鄉討golden rule:
疫情+暴動+失業率=冧市
不要問,只要信

引用:
原帖由 limax 於 2021-3-2 08:28 AM 發表

2.38 在 2016 年,48.5% 的家庭住戶 居住在自置物業內,較 2006 年的比例 (52.8%)為低。在 2016 年居於自置居 所的家庭住戶中,34.3% 有按揭供款或 借貸還款,而 65.7% 則沒有按揭供款及 借貸還款。

自2016年人口普查報告

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-1 06:45 PM 發表

好彩我一早買左樓,依家甘貴,一定買唔起,寧願去移民
好彩我住緊公屋,交租平過你交管理費

YYY
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]