• 瀏覽: 9,805
  • 回覆: 80
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 dragonraja52 於 2021-3-1 10:04 PM 發表

老左仲可以自住樓唔計資產,每月攞政府3千幾。
持貨能力極強
仲可以逆按揭收錢

熱賣及精選
引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-3-1 10:35 PM 發表

現在香港人壽命平均八十幾歲, 有排都未去世
大把業主提早退休的
越早退休普遍越長命

統計話做到65歲先退休
平均68歲就去世

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-3-1 10:21 PM 發表

可能有大6人
對呀, 好多大陸人在沙田或者各大學附近置業, 租樓, 準備單位俾小朋友來港升學, 無他, 去外國讀太貴, 在香港讀都叫名牌大學, 日後子女返回大陸就業, 在職場自然高人一等

供滿即早期買,點賣都系賺.......賺多定賺小
當見到賺5球跌到賺4球會唔會止賺?割左遲D再買返?
個個死揸唔放你邊有生意

引用:
原帖由 thetwodates 於 2021-3-1 10:35 PM 發表

現在香港人壽命平均八十幾歲, 有排都未去世
香港上年已經係死亡人數多於出生人數了

66%供完,有幾多是未夠40歲?

利申自己依家住公屋,供緊一層私樓差三成到,依家租比人住幫補下。標題都唔多關事,最多有價沒市。問題係有沒留意依家政府有地就會起樓?大陸往年年尾到依家開始收緊房貸焗住樓價止升回跌,已經比哂提示你地,香港一樣會咁做,因為啊爺要維穩,連馬雲話搞就搞,自己要醒水,除非好似我咁將來要自住沒計,我都唔想跌,但大勢所趨。

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-1 10:40 PM 發表

大把業主提早退休的
越早退休普遍越長命

統計話做到65歲先退休
平均68歲就去世
大鑊

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-3-1 06:45 PM 發表

好彩我一早買左樓,依家甘貴,一定買唔起,寧願去移民
移民都俾我地搶到貴晒喇

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-3-1 10:19 PM 發表

4成過60歲,香港60歲以上的人佔香港人口4分1,65歲以上人口佔18%,但年輕人口比前十年少一半,未計針對年輕人的移民計劃,未來10年隨住老人去世,年輕人仲邊有剛需可言?
唔雲遊有100歲命咁點?

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-1 10:40 PM 發表

大把業主提早退休的
越早退休普遍越長命

統計話做到65歲先退休
平均68歲就去世
呢度話香港人平均壽命有80多喎

https://www.hk01.com/世界專題/358432/日本厚生勞動省-港人全球最長壽-蟬聯世界第一

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-3-2 07:24 AM 發表

唔雲遊有100歲命咁點?
2020年死亡數字為46,414,首次超越出生數字,即40,369名新生嬰兒。60歲以上佔人口4分1,這是人口老化嚴重化的鐵證。更不要說全世界都在搶高學歷的年輕人,但香港就偏偏將年輕人往外推。

引用:
原帖由 koko759 於 2021-3-2 04:51 發表

利申自己依家住公屋,供緊一層私樓差三成到,依家租比人住幫補下。標題都唔多關事,最多有價沒市。問題係有沒留意依家政府有地就會起樓?大陸往年年尾到依家開始收緊房貸焗住樓價止升回跌,已經比哂提示你地,香港一樣會咁做,因為啊爺要維穩,連馬雲話搞就搞,自己要醒水,除非好似我咁將來要自住沒計,我都唔想跌,但大勢所趨。
住公屋供私樓?房處政策唔得果喎,偷雞仲咁大聲講人聽?可信性成疑。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-3-2 07:33 AM 發表

住公屋供私樓?房處政策唔得果喎,偷雞仲咁大聲講人聽?可信性成疑。
某d公屋可以買

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]