• 瀏覽: 41,849
  • 回覆: 217
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-2-28 04:03 PM 發表

果仆街二月初說二月尾走, 按金當最後個月租金
按金就係為免出現呢D情況,點可以當租金

同埋,點解唔係當面交收㗎?有冇簽退租書?你要保留佢話幾時搬走嘅證明,如果唔係,有機會俾佢反咬你一口
今次咪當交學費囉

得把口 正黃🐶
🤡🤡🤡
熱賣及精選
引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-2-28 02:15 PM 發表

請教各位, 如何追討

12129570 12129571
第一時間報警好過上香討
睇個殼呢兩部冷氣好有歷史價值,可能已經運左去大英博物館展出

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然
引用:
原帖由 不打醬油 於 2021-2-28 05:15 PM 發表

畀人偷咗嘢都當民事?唔明。
如果個舊租客食過番尋味再入室偷其他嘢,係咪又可以當民事?
有關租約嘅嘢好複雜,業主一方話租客偷走,好難證明,警察唔會理

但如果搬走後再入屋,就係爆格,咁就係刑事,警察就會做嘢

得把口 正黃🐶
🤡🤡🤡
有沒打離印? 沒就祝你好運。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2021-2-28 05:10 PM 發表

我估又係響呢個時勢,仍然加人地租,所以咪比人玩鑊金。小額錢債,要有佢地址先有得搞。

我做業主,去年及今年年頭過年,全部免租1個月,連續2年租約到期無加租,大時大節咪送下月餅、年糕比租客,租客都很愛惜我間屋,又甚少煩我。講真,呢2年經濟不景氣,咪當幫下人,唔好下下賺到盡。
良心業主👍🏻

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-2-28 02:15 PM 發表

請教各位, 如何追討

GOD, HOW COULD THIS HAPPEN

引用:
原帖由 正傻西4 於 2021-2-28 05:10 PM 發表

我估又係響呢個時勢,仍然加人地租,所以咪比人玩鑊金。小額錢債,要有佢地址先有得搞。

我做業主,去年及今年年頭過年,全部免租1個月,連續2年租約到期無加租,大時大節咪送下月餅、年糕比租客,租客都很愛惜我間屋,又甚少煩我。講真,呢2年經濟不景氣,咪當幫下人,唔好下下賺到盡。
我地冇加佢租架, 租金每月5400(約1佰7拾呎, 一房一廳, 水電照政府單據比,冇額外收)

引用:

師兄你係得既.我都無收個客3個月租.佢無野撈.無辦法 帶住兩條靚.共渡時艱 非常時期做得業主既就當發財立品啦.兩部高級既冷氣肉都賣唔到兩舊水.擺明條氣唔順玩野啦.仲叫業主去報警既就再玩膠業主.啦啦聲換過兩部.唔好曬自己時間啦

引用:
原帖由 大林林 於 2021-2-28 05:24 PM 發表

第一時間報警好過上香討
睇個殼呢兩部冷氣好有歷史價值,可能已經運左去大英博物館展出
兩部冷氣我就好認同很有收藏價值.但叫業主報警就咪玩膠人啦.人地俾得果幾差野租都頂唔住要走.告膠人姐玩膠自己.

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-2-28 04:01 PM 發表

已報警, 警察上來後查察後表示:此屬民事, 請循民事途徑...........又公証處上來影相, 又小額錢債處追.....
你應該問下阿蛇香港法例幾時改咗將盜竊列為民事?

引用:
原帖由 短棍 於 2021-2-28 05:40 PM 發表

師兄你係得既.我都無收個客3個月租.佢無野撈.無辦法 帶住兩條靚.共渡時艱 非常時期做得業主既就當發財立品啦.兩部高級既冷氣肉都賣唔到兩舊水.擺明條氣唔順玩野啦.仲叫業主去報警既就再玩膠業主.啦啦聲換過兩部.唔好曬自己時間啦
又花功夫又唔值錢,仲要搬走,
業主你做過咩😅

引用:
原帖由 短棍 於 2021-2-28 05:48 PM 發表

兩部冷氣我就好認同很有收藏價值.但叫業主報警就咪玩膠人啦.人地俾得果幾差野租都頂唔住要走.告膠人姐玩膠自己.
租客可能晚晚比果兩部史前冷氣嘈到訓唔著,頂唔順推左落街

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然
難,有冇証據証明一定係租客攞走,租客可以話搬走時仲有,之後間屋冇人住比人偷左都得。

引用:

請教各位, 如何追討

拆左搬埋啦。
睇下廁所有無倒沙痕跡,check下安全的。

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-2-28 04:01 PM 發表

已報警, 警察上來後查察後表示:此屬民事, 請循民事途徑...........又公証處上來影相, 又小額錢債處追.....
報警無用,呢的案件一早比租霸知道追究唔到,簽租約時已有晒佢個人資料都偷就知報警無用。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]