• 瀏覽: 5,602
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
一隻股跌緊,老散已經蝕緊錢,心急番本,就會妄想溝平貨,等平均價平D,就好似冇咁傷。其實亦等如傷得更重。須知道冇人能準確預測一隻股將會升定跌,溝平貨只係將風險加大。你或者會覺得你大把本錢,但交易所有咁多股票,你有錢你要番本,何必買死一隻?仲要買死一隻跌緊既股?莫非你同隻股有感情?

熱賣及精選
有咩股票會唔跌?強如騰訊都有跌嘅時候,跌嗰時唔溝多啲平貨?溝貨冇問題,但要選股去溝

回覆 引用 TOP

當然,溝亦要控制好注碼,唔好大量資金買死同一隻

回覆 引用 TOP

有建議

回覆 引用 TOP

溝貨係最唔好, 因為有個錯覺, 是錯了都可以修正, 導致入市時不夠小心

回覆 引用 TOP

我1.85溝728,拉返平均價去2.15,而家贏幾皮。所以揀股溝係啱嘅

05-02-2012
15:53   沙田  星期日      
三寶
8 場    3 小橋流水 + 4 時尚風采 +
           7 共創未來
9 場    6 幸運金龍 + 12 尊勝福星
10 場  4 花月春風 + 10 精奇 +
           14 貝利高 $6
$108.00        $12,964.00

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 razerx 於 2021-2-27 10:43 PM 發表

一隻股跌緊,老散已經蝕緊錢,心急番本,就會妄想溝平貨,等平均價平D,就好似冇咁傷。其實亦等如傷得更重。須知道冇人能準確預測一隻股將會升定跌,溝平貨只係將風險加大。你或者會覺得你大把本錢,但交易所有咁多股票,你有錢你要番本,何必買死一隻?仲要買死一隻跌緊既股?莫非你同隻股有感情?
睇你溝乜野股票, 溝騰信就正確, 溝當年8號仔就仆街, 溝2800唔會發達, 但亦唔會錯.
所以唔可以話邊種方式一定啱或唔啱, 睇你點用.
不過以上例子都係過往表現, 唔等如將來表現, 將來係點冇人知

引用:
原帖由 razerx 於 2021-2-27 10:43 PM 發表

你咁樣點醒人, 個市永遠冇辦法見底

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plm8051 於 2021-2-28 02:50 AM 發表

睇你溝乜野股票, 溝騰信就正確, 溝當年8號仔就仆街, 溝2800唔會發達, 但亦唔會錯.
所以唔可以話邊種方式一定啱或唔啱, 睇你點用.
不過以上例子都係過往表現, 唔等如將來表現, 將來係點冇人知
過去表現不代表未來表現, 你首先要清楚, 股票真正價值一般只係1蚊樓下, 之所以會大升, 完全是炒作, 炒作之基本支持係市場信心

所以股價能夠企上700蚊, 只係因為你信我信, 而唔係因為佢公司既價值, 大戶左右股價既能力源自操控市場信心, 根本所有股票支撐都係一樣原理

今次700能夠升上700, 絕對唔代表跌左之後下次一定會升返上700, 所以你所講既溝騰信就正確, 只係一少部份人既信心爆棚

低位入(eg <HSI 25000)再溝可以,但係高位(eg>29000)再溝就高危,高位買咗跌一係等一係斬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-2-28 05:21 AM 發表

過去表現不代表未來表現, 你首先要清楚, 股票真正價值一般只係1蚊樓下, 之所以會大升, 完全是炒作, 炒作之基本支持係市場信心

所以股價能夠企上700蚊, 只係因為你信我信, 而唔係因為佢公司既價值, 大戶左右股價既能力源自操控市場信心, 根本所有股票支撐都係一樣原理

今次700能夠升上700, 絕對唔代表跌左之後下次一定會升返上700, 所以你所講既溝騰信就正確, 只係一少部份 ...
唔單只股票, 任何一樣野究竟值幾錢係冇譜, 有好多因素影響, 供求問題, 政治因素, 經濟因素, 消費者情勢, 炒作因素......, 既然係咁, 樓主的一番說話流於片面, 有D情況係成立, 有D情況係唔成立.

"執生"就永遠都啱

回覆 引用 TOP

buy on dip, better is buy on bottom!

回覆 引用 TOP

引用:

對, 我反向而行, 溝上唔溝落

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-2-28 05:21 AM 發表

今次700能夠升上700, 絕對唔代表跌左之後下次一定會升返上700, 所以你所講既溝騰信就正確, 只係一少部份 ...
1蚊以下笑死人咩

回覆 引用 TOP

啱,就繼續做落去
錯,就永遠唔好再做

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]