• 瀏覽: 9,359
  • 回覆: 153
  • 追帖: 1
財政司司長陳茂波表示, 提出將股票印花稅由百分之0.1增至0.13, 是經過通盤考慮, 強調購買股票與否主要考慮能否賺錢, 而非成本多少, 市民購買100萬元股票, 當局只是加徵額外300元印花稅, 本港無股息稅及資本增值稅, 多年來維持高效率, 對本港的競爭力有信心, 強調當局是要「搞活」市場, 而非鬥便宜.

陳茂波在電台聯播節目指, 全球投資者在內地市場投資份額都增加, 香港股票市場自由進出, 歐美資金可以經香港透過互聯互通進入內地市場, 認為其他市場並非本港的直接競爭者.

他又指, 本港今年經濟復甦力度主要來自下半年, 並預計收入會減少, 認為需要探討增加收入來源, 當中會考慮能者多付, 以及對本港競爭力的影響, 他指, 不能絕對排除開徵資產增值稅, 而因應物業類別及價值, 徵收不同比率的差餉, 亦是當局研究的方向

http://www.metroradio.com.hk/news/live.aspx?NewsId=20210225100121

財爺另外係訪問中講到要加薪俸稅,只是因為現時經濟環境才沒實施,即係話如果下年經濟好轉,就會增加薪俸稅,中產人士福利就享受唔到,但交的稅就最多,如果要供樓,請預留開支。

另外如果好似外國咁開徵資產增值稅,這固然是炒家末路,但樓價必然有大回調,我雖然相信政府實行機會不大,但現時好多政策也認為政府不會實行,但最後也實行了,所以不要過份自信政府一定唔會做,記住丫爺講過"樓係來住的,唔係來炒的" 這一句說話,凡事皆有可能。

熱賣及精選
引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-2-26 12:30 PM 發表

財政司司長陳茂波表示, 提出將股票印花稅由百分之0.1增至0.13, 是經過通盤考慮, 強調購買股票與否主要考慮能否賺錢, 而非成本多少, 市民購買100萬元股票, 當局只是加徵額外300元印花稅, 本港無股息稅及資本增值稅, 多年來維持高效率, 對本港的競爭力有信心, 強調當局是要「搞活」市場, 而非鬥便宜.

陳茂波在電台聯播節目指, 全球投資者在內地市場投資份額都增加, 香港 ...
近兩年 真系乜都可能發生
以前根本無可能諗到香港有大規模動亂
又無可能有國安法 更加無可能DQ民選議員

最終都發生左

總之 買自住就無問題 如果而家高價  仲買樓來炒 一定無好下場

自住唔係應該取消差響?
又唔係租比人,點解要計租值?

得個講字, 佢自已都揸住唔少物業, 點會想個市冧

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
即使加徵增值稅
都解決唔到
私人公司擁有物業
而將整間公司買賣
去逃避增值稅

除非加開公司擁有物業稅
每年微收
稅率可以設定極低稅率

去令私人公司
在真實需要情況下
才以公司名義去擁有物業

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-2-26 12:45 PM 發表

自住唔係應該取消差響?
又唔係租比人,點解要計租值?
有D道理

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-2-26 12:30 PM 發表

陳茂波在電台聯播節目指, 全球投資者在內地市場投資份額都增加, 香港 ...
你不如叫阿茂向內豬肉開徵增值稅把啦!短短几年,豬肉貴了1倍都有!

回覆 引用 TOP

請問現在還有人炒樓嗎?你知唔知97前香港人係點樣炒樓法?酸淡唔好成日見到人買樓升值就屈人「炒樓」啦。食少啲 葡萄,身心都會健康啲!

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-2-26 01:05 PM 發表

請問現在還有人炒樓嗎?你知唔知97前香港人係點樣炒樓法?酸淡唔好成日見到人買樓升值就屈人「炒樓」啦。食少啲 葡萄,身心都會健康啲!
97前
好似好多賭白頭片?

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-2-26 12:51 PM 發表

得個講字, 佢自已都揸住唔少物業, 點會想個市冧
不要過份自信,你難道認為所有政策都是政府話哂事?

現時政府會有結構性赤字係不爭的事實,不少納稅最多的中高產人士移民,不少企業不是離開香港就是倒閉,加上經濟下行,失業率上升,薪俸稅和利得稅自然下降,我也說過私樓會是今次移民潮的最大輸家,加上公私營房屋比例調整到7:3,賣地金額好可能都會減少,多重夾擊下只能加薪俸稅,如果怕消費稅會影響整個零售市道和基層生活,只能搵較有能力的業主開刀,有乜比全世界都有實行的資產增值稅好用? 當然我還是覺得不會短期就推行資產增值稅,但如果太多人沽樓移民,這個稅又不一定無可能實施。

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-2-26 01:05 PM 發表

大把人一坐完SSD監  就賣樓啦

引用:

唔話炒,你可以話投資羅,事實上不少入伙半年左右的半新盤,晚上只有6成單位亮燈,就算當有1成人不在家,放租的單位可能有3成,這不是炒是什麼? 好多人有三五個單位放租丫,這正正是資產增值稅想打擊的一群人。

引用:
原帖由 有危就有機 於 2021-2-26 01:08 PM 發表

不要過份自信,你難道認為所有政策都是政府話哂事?

現時政府會有結構性赤字係不爭的事實,不少納稅最多的中高產人士移民,不少企業不是離開香港就是倒閉,加上經濟下行,失業率上升,薪俸稅和利得稅自然下降,我也說過私樓會是今次移民潮的最大輸家,加上公私營房屋比例調整到7:3,賣地金額好可能都會減少,多重夾擊下只能加薪俸稅,如果怕消費稅會影響整個零售市道和基層生活,只能搵較有能力的業主開刀,有乜比全世界都 ...
啱 依個稅政治阻力最細 可能仲贏到晤少掌聲 有助波叔更上一層樓

引用:
原帖由 jasons1 於 2021-2-26 12:42 PM 發表

近兩年 真系乜都可能發生
以前根本無可能諗到香港有大規模動亂
又無可能有國安法 更加無可能DQ民選議員

最終都發生左

總之 買自住就無問題 如果而家高價  仲買樓來炒 一定無好下場
迎接新香港!

引用:
原帖由 jasons1 於 2021-2-26 01:12 PM 發表

啱 依個稅政治阻力最細 可能仲贏到晤少掌聲 有助波叔更上一層樓
有可能想打擊移民賣樓的人都唔定,如果真係太多人移民,這不失為一個方法

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]