• 瀏覽: 25,421
  • 回覆: 175
  • 追帖: 4
Kelly於3年前以300萬購入位於大角咀的利奧坊‧曦岸一個連平台的特色單位,單位面積只有約177呎
不得了。。。。

香港的土地問題嚴峻,納米樓成為年輕一輩上車的好機會。《東張西望》日前探討納米樓在2019年按揭放寬,需求大大急跌,導致不少業主忍痛蝕住賣樓。節目走訪多個納米樓樓盤,更訪問以300萬購入位於大角咀的177呎納米樓的業主Kelly。

《東張西望》走進全港多個納米樓,如屯門「弦海」162呎單位、環海‧東岸230呎單位及匯萃219呎單位等,納米樓最大的優點是樓底高,惟收納空間甚少。Kelly於3年前以300萬購入位於大角咀的利奧坊‧曦岸一個連平台的特色單位,單位面積只有約177呎,屋內的空間一眼看盡。而收納成為兩夫婦最大的問題。Kelly表示,家中的日用品用完才會購買,「唔會囤積」。

至於家中的設計,Kelly表示家中閣樓的高度設計特別量度過自己與丈夫的身高,恰好能夠配合不會撞頭。由於納米樓面積細,Kelly只能設置上層牀,但上牀時少不免會撞到頭,家中面積小,客廳也是飯廳,用餐時需升高地台,不過Kelly與丈夫有時寧願在廚房吃放,「唔使搬嚟搬去,快手食完仲可以一次過洗碗。」Kelly坦言單位太細談不上舒服二字,但勝在「麻雀雖小五臟俱全」,她也打算放盤。

https://topick.hket.com/article/2884899/?r=mcsdfb&fbclid=IwAR0zDS_PYN7z8KwQaTYkFoRMHR5lA7Ent8DhcP3GGS_QWXv6OPRYEa4zWLM

熱賣及精選
引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-2-24 03:22 PM 發表

Kelly於3年前以300萬購入位於大角咀的利奧坊‧曦岸一個連平台的特色單位,單位面積只有約177呎
不得了。。。。

香港的土地問題嚴峻,納米樓成為年輕一輩上車的好機會。《東張西望》日前探討納米樓在2019年按揭放寬,需求大大急跌,導致不少業主忍痛蝕住賣樓。節目走訪多個納米樓樓盤,更訪問以300萬購入位於大角咀的177呎納米樓的業主Kelly。

《東張西望》走 ...
所以你好幸福了

傻仔先會接佢貨

...表示,家中的日用品用完才會購買,「唔會囤積」。

-----

即係紙巾買一盒? 廁紙買一包,tempo 袋裝紙巾都喺 seven買散裝?

唔可以買一包嗰啲,係唔係帶返公司跟同事share?  咁超市好多時買兩件有折嘅優惠咪全部享受唔到?

啲後生仔過得咁優越,香港點會唔win?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 singtest 於 2021-2-24 03:45 PM 發表

傻仔先會接佢貨
應該有人買。。始終市區

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-2-24 03:49 PM 發表

應該有人買。。始終市區
兩萬九蚊尺

引用:
原帖由 singtest 於 2021-2-24 04:08 PM 發表

兩萬九蚊尺
有市場嘅

諗住單身ok,280萬。

回覆 引用 TOP

300萬買番黎,佢唔貪心要賺好多,一定有得賺。

好多住喺香港嘅人真係賤過泥!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-2-24 03:49 PM 發表

應該有人買。。始終市區
納米樓已經炒完架啦,現時不少納米盤都有大量放盤,但乏人問津,呎價太高,地方太細,家庭客唔會買,甚至2個人生活都嫌細,2手市場雖有成交,但並不活躍

戇鳩先會買納米樓 仲要係一對戇鳩夫婦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kin88888 於 2021-2-24 10:04 PM 發表

300萬買番黎,佢唔貪心要賺好多,一定有得賺。
我見中原佢標520

引用:
原帖由 dolcevitahk 於 2021-2-25 06:49 AM 發表

我見中原佢標520
所以佢一直放唔到,太貪。

引用:
原帖由 江南強勁的水樽 於 2021-2-25 07:17 AM 發表

所以佢一直放唔到,太貪。
HsbX 估價470 佢叫520中原。。。
佢地以為自己係特色單位叫到離哂地。
得177呎咪玩啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]