• 瀏覽: 26,361
  • 回覆: 151
  • 追帖: 2
熱賣及精選
引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-2-24 02:15 PM 發表

可能我表達得唔好,冇努力辛苦過係指嗰啲有工做,有能力儲錢而掛住去吃喝玩樂嗰班,到頭來又怪政府怪社會嗰班。
都係嗰句,機會係留俾有準備既人
哦哦明白,原來係有工作但鍾意消費班人都算唔努力嘅人。

我同意呀,呢幾百萬個公屋人都傻嘅,佢哋消費支撐香港經濟,進而支撐香港樓市,但又冇錢買樓喎,真係幾搞笑㗎。

同古代農奴一樣,每日耕田,有米就煮嚟食晒,都唔識挨餓慳錢買田,所以咪要同地主打工囉。

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 2021-2-24 02:27 PM 發表

哦哦明白,原來係有工作但鍾意消費班人都算唔努力嘅人。

我同意呀,呢幾百萬個公屋人都傻嘅,佢哋消費支撐香港經濟,進而支撐香港樓市,但又冇錢買樓喎,真係幾搞笑㗎。

同古代農奴一樣,每日耕田,有米就煮嚟食晒,都唔識挨餓慳錢買田,所以咪要同地主打工囉。
對,講緊買樓呀麻,佢地努力工作去消費唔會幫助到佢地買樓置業
我諗除左嗰啲有米既投資者,大部份人想買樓置業係需要努力儲錢既,別人嘆好野既時候,可能自己要辛苦啲淨望,咁囉

垃圾財政司長

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-2-24 02:35 PM 發表

對,講緊買樓呀麻,佢地努力工作去消費唔會幫助到佢地買樓置業
我諗除左嗰啲有米既投資者,大部份人想買樓置業係需要努力儲錢既,別人嘆好野既時候,可能自己要辛苦啲淨望,咁囉
對,根本越嚟越難買樓就係天道,非常自然,下一代,下下一代嘅後生仔,都係要同你一樣咁捱同先可以買到樓。  

btw,日本上一代辛苦完之後,呢一代置業好似唔使咁辛苦了。 應該係佢哋政府失敗,搞到啲嘢太容易,所以多咗好多宅男。

反觀香港,一路用高地價呢條鞭 fit 啲香港人,你睇香港人幾有活力,尤其啲後生仔幾勇武,都係香港win。

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-2-24 01:10 PM 發表

業主有差餉寬減, 電費補貼及 還息不還本
但租客除左電費補貼外, 乜都冇, 仲可能被加租或趕走, 點算好
業主有利係多左個差餉寬減吧.....
其他咪大家差唔多

5000消費券對樓市有正面作用。

真系要寫個 [服] 字。

D AA 傻咗.....

引用:
原帖由 LeeLK 於 2021-2-24 02:06 PM 發表

打完股票印花稅主意,下一步跟隨習大大指示打壓一人多層樓房。
孽主喪鐘

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-2-24 12:52 PM 發表

*陳茂波:將檢討差餉制度 探討應否引入累進制度及為自住物業提供恆常寬免

http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.1078109/2

準備差餉累進制,收租物業勢必遭央!
唉 咪要同租客加租

5000消費券利好樓市? 買紙紮屋都唔係好夠啦  

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-2-24 04:02 PM 發表

唉 咪要同租客加租
好多物業呢一兩年管理費都有加, 點解租金一路跌緊?

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-2-24 12:44 PM 發表

1. 每人派5000消費券,  近乎全港人受惠, 5000*720萬人 =360億元資金最終流入市場, 將對樓市有正面作用

2. 政府擔保失業借貸, 5年還, 如期歸息都唔駛俾,  如申請埋樓市還息不還本, = 免費借錢俾你供樓

3. 汽車相關費用增加, 將減少人投資車位, 或買車, 資金將投入樓市, 樓價又進一步上升

下午相信好多業主會反價或封盤
所有事情都係好消息,辛苦晒

引用:
原帖由 LeeLK 於 2021-2-24 04:14 PM 發表

好多物業呢一兩年管理費都有加, 點解租金一路跌緊?
你以為租金永遠都係向下?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]