• 瀏覽: 26,355
  • 回覆: 151
  • 追帖: 2
on9 post

熱賣及精選
引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-24 01:56 PM 發表

失業借貸都可以吹到同樓市有關 失業又點買樓啊 😂
消費劵$5000 又關樓市咩事啊
唔係打手都冇人信
借來俾帛金AA....

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-2-24 01:48 PM 發表

咁都係利好因素黎既,講真,我都想政府增加土地供應,真係冇能力買樓既都有安樂窩,樓市同社會先會平穩發展既
買樓自古以來都係奢侈品,點解有工開就一定可以買到樓?

咁容易買樓,啲人咪冇晒拼搏嘅精神?咁個社會咪冇晒動力?唔勤力做嘢咁香港咪冇晒特色? 唔勤力做嘢邊個供養地產商做首富? 政府每年靠賣地收印花稅吸2-3千億,唔搞高地價政府仲識搞乜?

有人話啲後生仔冇地方bok嘢,搞到唔願意生小朋友。 咁講都多餘,南亞、非洲、中東、大陸大把人想移民嚟香港,完全冇問題。

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-2-24 12:56 PM 發表

低息借錢樓巿又有支持
大利好
無限地皮

附件

IMG_20210224_140144.jpg(200.76 KB)

2021-2-24 02:02 PM

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 2021-2-24 02:00 PM 發表

買樓自古以來都係奢侈品,點解有工開就一定可以買到樓?

咁容易買樓,啲人咪冇晒拼搏嘅精神?咁個社會咪冇晒動力?唔勤力做嘢咁香港咪冇晒特色? 唔勤力做嘢邊個供養地產商做首富? 政府每年靠賣地收印花稅吸2-3千億,唔搞高地價政府仲識搞乜?

有人話啲後生仔冇地方bok嘢,搞到唔願意生小朋友。 咁講都多餘,南亞、非洲、中東、大陸大把人想移民嚟香港,完全冇問題。
冇能力既都有機會上到公屋咋,梗唔係私樓拉,冇努力辛苦過,憑咩擁有資產?有sugar daddy除外

引用:
原帖由 kachun1996 於 2021-2-24 13:56 發表

失業借貸都可以吹到同樓市有關 失業又點買樓啊 😂
消費劵$5000 又關樓市咩事啊
唔係打手都冇人信
失業唔買樓邊有地方住?

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-2-24 02:02 PM 發表

無限地皮
十幾廿幅叫無限,你既數學

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-2-24 02:03 PM 發表

失業唔買樓邊有地方住?
仲等我咁辛苦返工 原來可以拎果份失業借貸去買樓
以後失業人士就係人生蠃家

support需差响減少左。但郁好過無。

不過加股印稅。攪到小股災就唔系咁好。隔離板小到pk.....

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-2-24 02:02 PM 發表

無限地皮
有地啫,唔知等到幾時先起好,起好後既質素又如何,呢度有個淡淡睇邊個屋苑都差,度度都唔應該買

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-2-24 12:52 PM 發表

*陳茂波:將檢討差餉制度 探討應否引入累進制度及為自住物業提供恆常寬免

http://www.aastocks.com/tc/stocks/news/aafn-news/NOW.1078109/2

準備差餉累進制,收租物業勢必遭央!
打完股票印花稅主意,下一步跟隨習大大指示打壓一人多層樓房。

箇5千蚊燒肺劵可唔可以用黎交租或者比首期?

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-2-24 02:02 PM 發表

冇能力既都有機會上到公屋咋,梗唔係私樓拉,冇努力辛苦過,憑咩擁有資產?有sugar daddy除外
咪就係囉,根本住公屋嗰幾百萬人就唔明,佢哋就等於以前嘅農奴,只係有資格耕田,唔配擁有塊田。啲田呢,係屬於政府同大地產商嘅。

btw,香港幾百萬人住公屋,所以佢哋喺你眼中都係唔努力嘅人嗎? 算喇,都係唔好理咁多,反正冇田嗰班都係農奴,理得佢哋係唔係每日都勞動啫,多餘。

引用:
原帖由 LeeLK 於 2021-2-24 02:06 PM 發表

打完股票印花稅主意,下一步跟隨習大大指示打壓一人多層樓房。
咁就要睇下狠辣程度,狠既攪到樓市好差佢又唔想見到,唔太辣既業主覺得冇咩大不了,最多將成本轉移俾租戶啫

引用:
原帖由 萬家外圍的世界 於 2021-2-24 02:10 PM 發表

咪就係囉,根本住公屋嗰幾百萬人就唔明,佢哋就等於以前嘅農奴,只係有資格耕田,唔配擁有塊田。啲田呢,係屬於政府同大地產商嘅。

btw,香港幾百萬人住公屋,所以佢哋喺你眼中都係唔努力嘅人嗎? 算喇,都係唔好理咁多,反正冇田嗰班都係農奴,理得佢哋係唔係每日都勞動啫,多餘。
可能我表達得唔好,冇努力辛苦過係指嗰啲有工做,有能力儲錢而掛住去吃喝玩樂嗰班,到頭來又怪政府怪社會嗰班。
都係嗰句,機會係留俾有準備既人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]