• 瀏覽: 2,280
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
樓市go go go !!!

二手樓市新春過後再爆發小陽春,各區屋苑出現準買家爭入市情況,上車屋苑及低水屋苑交投十分暢旺。最近一位「90後」儲夠首期後,立即購入豫豐花園2房。

中原地產高級分行經理陳耀堂表示,最近樓市反彈,交投暢旺,上車客紛紛加快入市。屯門豫豐花園10座低層G室,實用面積450平方呎,兩房間隔,附有基本裝修,內櫳企理,吸引一名上車客洽購,原叫價540萬元,議價10萬元,即以530萬元成交,折合實用呎價11,778元。

陳耀堂指,該名買家為一名「90後」後生仔,之前與家人居於區內,最近儲夠首期,立即置業,以上單位將用作之後結婚後居所。原業主於2006年底以148萬元買入單位自住,因需要換樓,才沽出上址,帳面獲利382萬元,單位期內升值2.6倍。

位於藍地東面的屯門豫豐花園,於2006年10月入伙,樓齡只有15年,屬於區內年輕私樓。屋苑共有12座,約1,576個單位,實用率超過7成。豫豐花園大部份單位均設露台,會所設施齊全,提供35米戶外游泳池、健身室、水療按摩中心等,綠樹內園佔地廣,裡裡外外充滿鄉郊風情,也設有住戶接駁巴士前往市中心,交通配套也不俗。

陳耀堂說,最近很多準買家前來豫豐花園物色單位,他們多鍾情屋苑樓齡較新,而且入場費較低,而且是區內大型屋苑,現時屋苑實用面積450平方呎的2房單位,入場費約520萬至530萬元。

https://inews.hket.com/article/2884252?fbclid=IwAR0wFza_6EklUi0t5Xe2OlkNqQKEBPOhTlOEdaYy11oDUDDdvhpt-6CCrGs

回覆 引用 TOP

原業主於2006年底以148萬元買入單位自住,因需要換樓,才沽出上址,帳面獲利382萬元,單位期內升值2.6倍。

回覆 引用 TOP

五十幾萬首期,每人月入2萬5就買到。
賣家賣左530萬,就換到大單位或者市區。
唔明樓價有咩咁貴。普通90後都會上到車

豫豐低層兩房 530萬~~~ 勁~~~

引用:
原帖由 indialettuce 於 2021-2-23 09:01 PM 發表

豫豐低層兩房 530萬~~~ 勁~~~
藍地也可以

回覆 引用 TOP

豫豐都可以住人

引用:
原帖由 dragonraja52 於 2021-2-23 08:56 PM 發表

係,荃西丶南昌丶啟德丶將南丶白石角丶Py都是80丶90后為主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragonraja52 於 2021-2-23 08:56 PM 發表

要供咁耐仲要保住份工長期咁高人工
唔係個個得
大把人中年失業揾唔番咁高人工啦
講就簡單
低能
宜家供400萬以上樓最少大學畢業同做政府工啦

以前年代供樓唔係太長時間失業之前已經供甩層樓啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dragonraja52 於 23/2/2021 20:56 發表

無錯, 同意。

回覆 引用 TOP

唔好少看QE嘅威力,機會來了又唔把握,機會走咗,嘈都無用

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-2-23 11:01 PM 發表

唔好少看QE嘅威力,機會來了又唔把握,機會走咗,嘈都無用
樓市又升

回覆 引用 TOP

個個90後炒美股閒閒地都賺幾十萬,利息又低又有9按,買樓已經唔係得唔得既問題,而係想唔想既問題,抑壓既樓市爆發,一升好多人就會追貨。

回覆 引用 TOP

引用:

幫殺人放火搵個藉口啫,咪咁認真。其實全港大部分業主都喺咁樣上車嘎啦,錢唔會喺天跌落嚟

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-2-23 09:34 PM 發表

豫豐都可以住人
冇中半山咁有class

回覆 引用 TOP

53萬首期買到450尺樓十幾年樓齡,上左車再換車

7-8年前年屯門屋苑樓首期兩三十個,以家個個換曬樓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]