• 瀏覽: 2,094
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
人生交叉點!!
睇中左個單位想買之際……無意中知道層樓就快大維修法團都未夾錢 ! 還是大廈是第一次大維修!
在一年內大維修勢在必行!因為法團已經拖左好幾年

最後得出結論歸納出以下兩點

1.不甘心
自己住左廿幾年夾錢維修ok,但買返黎 住都未住過就比 維修費 真係說服唔到自己

2.維修後貴幾十個
雲雲網友話 大維修後貴幾十個 大維修要一段長時間10至12個月不等 中間升同跌無人知……但至少可以避免左沙塵滾滾 密不見天 嘈吵日子 這個
是必定!

業主半步不退讓……堅過石堅一毫不減……

所以決定不買 重新出發! 繼續踏上睇樓之旅!
謝謝各位! 意見!
如果在不久既將來 買到心水單位 post 張圖過大家替我高興下 話唔定可能買到大家隔離左右做鄰居
p.s 大家做個屯門之友!

叫業主減價囉

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-2-23 04:31 PM 發表

叫業主減價囉
已叫地產出聲 得返黎既回覆係
業主:我呢個價係唔會減! 大維修係要買家包埋!!

可能係個人原則問題,我個腦入面只有一個想法 如果層樓我住左 廿幾年 維修費我包甘心!
但我去買層 樓返黎比左樓價  住都無住過只  係黎睇過樓 仲要比多筆 真心吞唔落!

買D唔使夾錢做大維修嘅大型屋苑啦

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2021-2-23 05:03 PM 發表

買D唔使夾錢做大維修嘅大型屋苑啦
我都想
可惜"筆直 " 有限  500外買不起了!

回覆 引用 TOP

橫掂今年內會維修,咁你咪等佢大維修完先囉⋯⋯等多幾個月,確定左大維修之後就係賣家負責費用

引用:
原帖由 紫幻玄冰 於 2021-2-23 05:01 PM 發表

已叫地產出聲 得返黎既回覆係
業主:我呢個價係唔會減! 大維修係要買家包埋!!

可能係個人原則問題,我個腦入面只有一個想法 如果層樓我住左 廿幾年 維修費我包甘心!
但我去買層 樓返黎比左樓價  住都無住過只  係黎睇過樓 仲要比多筆 真心吞唔落!
一般黎講呢 你會覺得夾10萬8萬做大維修唔抵
但同你講 做完大維修既樓 煥然一新 到時樓價就唔係依個價 明唔明

即係假設 你想買既樓500萬 你買完之後 即刻要夾10萬做大維修 你覺得好唔抵 變相=510萬
但你打算等佢做埋大維修 煥然一新之後先買 諗住慳10萬 但唔好意思 到時個價起碼要530-540萬先買到
明唔明

最壞打算,夾多40萬

咁都買
唔係呀?

引用:
原帖由 白鬍子 於 2021-2-23 11:52 PM 發表

但同你講 做完大維修既樓 煥然一新 到時樓價就唔係依個價 明唔明

即係假設 你想買既樓500萬 你買完之後 即刻要夾10萬做大維修 你覺得好唔抵 變相=510萬
但你打算等佢做埋大維修 煥然一新之後先買 諗住慳10萬 但唔好意思 到時個價起碼要530-540萬先買到
明唔明
Agree!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白鬍子 於 2021-2-23 11:52 PM 發表

明唔明
聽完你咁講!思前想後! 更加唔應該呢個時候買!有二個見解
第一 等大維修完加10萬8萬 等同樓上個post 咁講。你而家 係樓價度減返咪一樣! 大家覺得係咪?
第二 大維修唔係一個三二個月可以完成既工程 維持時間 長達10個月到12月不等! 維修期 搭柵 打鑿 沙塵滾滾少不免 維持一年
咁唔點等佢維修完再買 到時個世界係點雖然無人知
但最實在既係 你食少左一年既沙塵 同打鑿嘈音 同 搭棚 密不見天既日子!

引用:
原帖由 紫幻玄冰 於 2021-2-23 04:26 PM 發表

人生交叉點!!
睇中左個單位想買之際……無意中知道層樓就快大維修法團都未夾錢 ! 還是大廈是第一次大維修!
在一年內大維修勢在必行!因為法團已經拖左好幾年
買還是不買?   
最多咪夾8萬蚊左右,整完成棟樓升值你唔買比個地址我我諗諗🤔

你自己有答案仲問人??

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/811/sy04.jpg/]img=http://img811.imageshack.us/img811/6801/sy04.th.jpg]
引用:
原帖由 kuen0315 於 2021-2-24 08:17 AM 發表

最多咪夾8萬蚊左右,整完成棟樓升值你唔買比個地址我我諗諗🤔
大哥買45x萬單位 比佣金仲要留多筆8萬 比大廈維修 仲要食多個大維修期
咁不如等維修完 至少唔使食埋個維修期

個單位於 屯門區  有興趣既PM黎 再比個準確地址你

引用:
原帖由 researcherleo 於 2021-2-24 12:32 AM 發表

最壞打算,夾多40萬
應該唔使咁多呀麻  
如果買左單位樓價同開支用得七七八八 無咩錢淨 仲要夾咁多維修   10萬都拎唔出……

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]