• 瀏覽: 2,184
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
要睇最近3個月銀行月結單

係想睇出糧紀錄 定 戶口有冇錢?

糧單

引用:
原帖由 king0053 於 2021-2-22 09:20 PM 發表

糧單
如果戶口無錢,例如一岀糧用曬,但糧單所有都齊,有無影響

引用:
原帖由 秋天綠色的豬豬 於 2021-2-22 10:41 PM 發表

如果戶口無錢,例如一岀糧用曬,但糧單所有都齊,有無影響
我用hsbc 出糧,每次出糧都會把出糧舊錢轉去premier 戶口,所以出糧戶口只得幾萬蚊,當時hkmc 問我出糧舊錢轉去邊度,點解要轉

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-2-22 11:26 PM 發表

我用hsbc 出糧,每次出糧都會把出糧舊錢轉去premier 戶口,所以出糧戶口只得幾萬蚊,當時hkmc 問我出糧舊錢轉去邊度,點解要轉
轉曬去老婆度 點算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-2-22 11:26 PM 發表

hkmc會問? 我以為銀行問
咁你就咁答番就ok?

引用:
原帖由 貴肥肥樹枝 於 2021-2-22 11:33 PM 發表

hkmc會問? 我以為銀行問
咁你就咁答番就ok?
係呀,我直接答話舊錢轉去premier 戶口,昨儲錢和日後買樓用,我同銀行講可以比premier 的statement 佢地睇,但銀行又無比到hkmc, 其實申請按揭時,銀行都講過如果hkmc 見到有舊錢(一萬以上)轉走,hkmc 多數都會問點解

hkmc 為左證明佢地有做野,好多野都好無聊,為問問題而問

我之前hsbc 都有問,問我點解出糧間公司名,同我公司名唔同,因為我公司出糧係外判比hr 公司,所以當時都係照直講

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-2-23 12:08 AM 發表

係呀,我直接答話舊錢轉去premier 戶口,昨儲錢和日後買樓用,我同銀行講可以比premier 的statement 佢地睇,但銀行又無比到hkmc, 其實申請按揭時,銀行都講過如果hkmc 見到有舊錢(一萬以上)轉走,hkmc 多數都會問點解

我之前hsbc 都有問,問我點解出糧間公司名,同我公司名唔同,因為我公司出糧 ...
正解, 我都有比人問D錢去左邊, 驚係爭人錢

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-2-23 12:08 AM 發表

我之前hsbc 都有問,問我點解出糧間公司名,同我公司名唔同,因為我公司出糧 ...
咁我過佐d錢俾老婆,會唔會要交代?

引用:
原帖由 ophidian409 於 2021-2-23 12:31 AM 發表

正解, 我都有比人問D錢去左邊, 驚係爭人錢
凈係問,唔需要證明?

引用:
原帖由 貴肥肥樹枝 於 2021-2-23 12:47 PM 發表

凈係問,唔需要證明?
要比返另外個ACCOUNT STATEMENT比佢睇同埋解釋。我就係自己轉去比自己其他ACCOUNT,都唔需要解釋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 貴肥肥樹枝 於 2021-2-23 12:46 PM 發表

之前有文章講過申請按揭前
就算係比家用都唔好用戶口過數 
拎現金俾家用
因為每月固定支出 銀行會懷疑係還款
而你還款能力係收入-還款
咁樣好大機會過唔到壓測

當然你可以俾埋老婆既戶口statement以證清白
但只要唔係過數付款 
提現金係跟唔到 亦唔需要俾人問

做按揭只求順利 
所以有機會出事既位都避開就岩ga la

利申 我都同親戚講要預早準備乾淨戶口
只有出糧同埋提取現金/PPS繳費

引用:
原帖由 貴肥肥樹枝 於 2021-2-23 12:46 PM 發表

咁要睇下hkmc 問唔問你

申請按揭時,銀行話如果文件太齊太乾淨,但hkmc 為左證明佢地有做過野,所以會無野問搵野問

我hsbc 直頭離譜到要我比新最新打簿佢地,其實我申請hsbc 按揭前一小時已經打左薄,但hkmc 話已經過左十日無打簿,所以要我比返最新打簿佢地,而hsbc 仲話我自己打簿,會快過佢地hsbc 幫我打簿

我就會照直同佢地講,我每個月都會定期過數比太太戶口,等佢幫我儲起舊錢

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-2-23 05:17 PM 發表

之前有文章講過申請按揭前
就算係比家用都唔好用戶口過數 
拎現金俾家用
因為每月固定支出 銀行會懷疑係還款
而你還款能力係收入-還款
咁樣好大機會過唔到壓測

當然你可以俾埋老婆既戶口statement以證清白
但只要唔係過數付款 
提現金係跟唔到 亦唔需要俾人問

做按揭只求順利 
所以有機會出事既位都避開就岩ga la

利申 我都同親戚講要預早準備乾淨戶口
...
羅現金咪反而好似顯示儲唔到錢咁? 銀行懷疑有冇能力供樓

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-2-23 06:30 PM 發表

咁要睇下hkmc 問唔問你

申請按揭時,銀行話如果文件太齊太乾淨,但hkmc 為左證明佢地有做過野,所以會無野問搵野問

我hsbc 直頭離譜到要我比新最新打簿佢地,其實我申請hsbc 按揭前一小時已經打左薄,但hkmc 話已經過左十日無打簿,所以要我比返最新打簿佢地,而hsbc 仲話我自己打簿,會快過佢地hsbc 幫我打簿

我就會照直同佢地講,我每個月都會定期過數比太太戶口, ...
凈問?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]