• 瀏覽: 8,059
  • 回覆: 230
  • 追帖: 1
我有幾個建議
1。學習歐美,自住以外物業每年2到3%稅率,提高持有成本,投資需求即刻減少,同時可以補充賣地收入減少既問題。
2。空置稅,空置超過半年既每年2到3%空置稅,房屋租盤供應自然增多,壓抑租金升幅,降低投資需求。
3。模仿深圳村改,將丁屋收購重建高層建築,減免補地價費用,大幅提高土地供應,丁屋就如香港既癌細胞,佔用大量土地卻提供唔到房屋比香港人。
4。大力發展填海,令未來持續充足穩定既供應,無左泛民,通過話咁易。
5。增加其他投資渠道,例如抗通漲債卷,政府債卷,吸納游資。
6。制定政策及幫助,吸引老人返大陸退休,自住樓或公屋留比子女,自然減少剛需。

利申,本人只有一層自住,樓係用黎住唔係用黎炒既,林鄭聽到習近平講未?靠樓賺錢其實係非常唔公平既事,香港應該要回歸正途,香港樓雖無條件大跌,但有條件令房價微跌橫行,唔會令香港地價下跌而減少財政收入。

大陸都研究緊房產稅,似乎勢在必行了,香港唔係又要落後啊?習大大都已經要求林鄭處理好高房價問題了。

琴日睇到新聞話有個新盤5成都係父幹盤,當然實際更高,因為大部份人唔會想比人知靠父幹,就知香港房價脫離實際購買力。

又有任務

【經民聯冀完善選舉制度措施盡快出台
經民聯歡迎港澳辦主任夏寶龍就「愛國者治港」發表的講話,認為能在現時香港發展的重要轉捩點,正本清源,讓香港社會重回正軌,希望有關完善各級選舉制度的措施盡快出台,政府持續進行基本法和國情等教育,讓「愛國者治港」的原則深入人心。
原文網址:https://www.881903.com/news/local/2379999

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-2-22 01:29 PM 發表

又有任務

【經民聯冀完善選舉制度措施盡快出台
經民聯歡迎港澳辦主任夏寶龍就「愛國者治港」發表的講話,認為能在現時香港發展的重要轉捩點,正本清源,讓香港社會重回正軌,希望有關完善各級選舉制度的措施盡快出台,政府持續進行基本法和國情等教育,讓「愛國者治港」的原則深入人心。
原文網址:https://www.881903.com/news/local/2379999】
攬炒失敗

專心發展國際搵錢中心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-22 12:53 PM 發表

我有幾個建議
1。學習歐美,自住以外物業每年2到3%稅率,提高持有成本,投資需求即刻減少,同時可以補充賣地收入減少既問題。
2。空置稅,空置超過半年既每年2到3%空置稅,房屋租盤供應自然增多,壓抑租金升幅,降低投資需求。
3。模仿深圳村改,將丁屋收購重建高層建築,減免補地價費用,大幅提高土地供應,丁屋就如香港既癌細胞,佔用大量土地卻提供唔到房屋比香港人。
4。大力發展填海,令未來持續充足穩定既供應 ...
點解好地地要咁做?
就係因為有一班買唔起樓嫌樓貴嘅聲音存在?

但買到樓嘅人亦大有人在係事實!
政府係唔會做呢d無聊野去討好窮人而影響庫房稅收囉

其實要講求實際利益, 睇睇中資在港有龐大資産。

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-2-22 01:34 PM 發表

點解好地地要咁做?
就係因為有一班買唔起樓嫌樓貴嘅聲音存在?

但買到樓嘅人亦大有人在係事實!
政府係唔會做呢d無聊野去討好窮人而影響庫房稅收囉
咩叫好地地?香港大部份社會問題,樓市佔好大一部份,

樓價去到10萬一呎都實有人買得起架喎,但大家都知如果無父幹,有能力買樓既人少5成以上,已經表明收入已經脫離樓價,我啲朋友一係買居屋,一係父幹,呢個就係問題。

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-2-22 01:39 PM 發表

其實要講求實際利益, 睇睇中資在港有龐大資産。
房價平穩先有利投資發展,當樓價過高,就會鎖死資金係房市,壓抑其他發展。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 22/2/2021 13:41 發表

房價平穩先有利投資發展,當樓價過高,就會鎖死資金係房市,壓抑其他發展。
地産是香港經濟主要命脈, 面對現實吧 !

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-2-22 01:48 PM 發表

地産是香港經濟主要命脈, 面對現實吧 !
你無睇我講既?呢啲措斯唔會令房地產大跌,如果政府真係你咁講,唔會有明日大嶼,唔會有填海。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2021-2-22 12:53 PM 發表

我有幾個建議
我明架喎,我以前都係咁,買唔到樓咪希望有外力令到樓價跌9成然後俾自己入市。
但當你入左市後,你自自然然會想層樓升。

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
學日本都有 , 又有稅收又打壓樓價
http://www.jp-landlord.com/tax.html

每年稅率
固定資產稅(每年)評估值1.4%
都市計畫稅(每年)評估值0.3%

回覆 引用 TOP

取消公屋居屋

住緊既
即刻交市值租金/補地價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-2-22 01:51 PM 發表

我明架喎,我以前都係咁,買唔到樓咪希望有外力令到樓價跌9成然後俾自己入市。
但當你入左市後,你自自然然會想層樓升。
你都無睇我講乜野。

真係唔好再諗咩樓價跌,而家跌10—15%都唔買就無機會啦。我上年都屈服左,買左新樓啦。

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:

我有幾個建議
連你都唸到,甘你又知唔知政府點擊唔做V?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]