• 瀏覽: 7,201
  • 回覆: 115
簡單既 Econ 問題
從來政府加稅, 賣家都會轉價比買家, 呢個係不變定律
房屋仲要接近係必需品 (demand inelastic), 買家承受加稅既部分遠比賣家多
再者, 加稅增加交易成本, 令市場放盤進一步減少

政府托市真係無所不用其極

引用:
原帖由 a200 於 2021-2-22 12:44 發表

簡單既 Econ 問題
房屋仲要接近係必需品 (demand inelastic), 買家承受加稅既部分遠比賣家多

可以轉嫁到咪轉嫁, 市場價格講供求, 買家食唔起, 賣家咪硬食

又go go go 哈哈

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a200 於 2021-2-22 12:44 PM 發表

簡單既 Econ 問題

依度D淡淡吹水之嘛,邊有可能呢?波叔大把樓抓手,加自己稅?米玩啦!

由邊度吹物業增值稅何來?
是但啦, 反正自住

香港行自由市場經濟, 無可能有物業增值稅的 

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 a200 於 2021-2-22 12:44 PM 發表

簡單既 Econ 問題

鎖盤令市場供應減少,盞令樓價攀升得更高,就如之前的辣招一樣。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-2-22 01:39 PM 發表

仲係自由市場? 係就恒隆買美國領事館塊地就唔會早前煞停。 物業增值稅唔係波叔作決定,係要聽黨話跟黨走。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-2-22 01:08 PM 發表

可以轉嫁到咪轉嫁, 市場價格講供求, 買家食唔起, 賣家咪硬食
唔明經濟理論唔緊要
唔洗講遠, 以簡單例子
煙草稅以倍數上升都係買家硬食

當然煙民可以選擇唔食
同樣租租一樣可以唔買
只不過樓價price in 埋增值稅後又升一段
交易成本大增下, 如之前辣招效應下供應劇減
淡淡上車之路又遠左...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pooh1971 於 22/2/2021 13:45 發表

鎖盤令市場供應減少,盞令樓價攀升得更高,就如之前的辣招一樣。
無錯, 適得其反, 倒頭來有反效果。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-2-22 01:50 PM 發表

仲係自由市場? 係就恒隆買美國領事館塊地就唔會早前煞停。 物業增值稅唔係波叔作決定,係要聽黨話跟黨走。
呢單完完全全係單一事件,主因係涉及到中美政治角力因素,你咁講會唔會有少少以偏概全。

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-2-22 02:20 PM 發表

呢單完完全全係單一事件,主因係涉及到中美政治角力因素,你咁講會唔會有少少以偏概全。
今時今日選舉又要管,教育又要管,港台又要管, 司法制度又要管,公務員宣誓又要管 ,咁你估波叔份官預算案有冇畀中央睇過?中央有冇畀意見?
所以明日大嶼事在必行,好快加速上馬以後地產aa再唔可以講什麼土地不足。

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-2-22 01:28 PM 發表

依度D淡淡吹水之嘛,邊有可能呢?波叔大把樓抓手,加自己稅?米玩啦!
冇錯,唐中年鍾意飲紅酒又有遺產,所以兩種稅直情廢咗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-2-22 01:39 PM 發表

自由市場經濟,係以前嘅事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-2-22 02:30 PM 發表

今時今日選舉又要管,教育又要管,港台又要管, 司法制度又要管,公務員宣誓又要管 ,咁你估波叔份官預算案有冇畀中央睇過?中央有冇畀意見?
所以明日大嶼事在必行,好快加速上馬以後地產aa再唔可以講什麼土地不足。
選舉、教育、港台、司法、公務員 - 佢地一係提倡港獨喎,唔使管?

不如你睇睇夏寶龍主任講乜先:

【愛國者治港】港澳辦發表夏寶龍講話全文

https://std.stheadline.com/realtime/article/1504324/即時-港聞-愛國者治港-港澳辦發表夏寶龍講話全文

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]